Nie, nie mam świątecznego ataku GAS, i jeszcze jeden system to ostatnia rzecz której mi potrzeba.
Ale córka zażyczyła sobie nowego aparatu na święta (w dodatku do R5 którego używa do fotografii przyrody, teraz chce coś małego).
Nie wiem co jej odbiło, ale miała kiedyś Lumixa G9 i bardzo jej ten Panasonic pasował, więc teraz też prosiła o Panasonica właśnie.
Jakiś czas temu pozbyłem się MFT a Panasa to w ogóle już dawno, i zupełnie nie jestem w temacie.
Naturalnym wyborem wydawał się G9 II z PL 12-60, ale jestem przerażony wielkością tego aparatu - nie wiem czy to ja coś źle rozumiem czy internet pisze bzdury, ale podobno Panasonic używa tego samego body do pełnoklatkowego S5?
W każdym razie skoro G9II jest taki sam juży jak FF od Panasa, pomyślałem sobie że może lepiej w takim razie kupić pełną klatkę z tej stajni.
Z tego co widzę najnowszym aparatem jest S5II, ale są jeszcze S5IIX, albo S1, S1H, S1R... ale to z tego co widzę stare modele, do tego droższe, i chyba przeznaczone do filmowania (jakieś wiatraki w obudowie itp).
Jest tu na forum jakiś znawca systemu który potrafi coś doradzić?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami