Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Z6III vs Z8

Domyślnie Z6III vs Z8

Jak się ma zestawienie tych dwóch puszek?
    Dłuższymi krokami przymierzam się do Z8 ale ostatnio znajomy rozmawiał z jednym z użytkowników Z8. Człowiek ten twierdził, że przechodzi na Z6III bo mu Z8 za bardzo szumi. Czy to prawda czy może mieć coś skopane z sensorem?

Wgl jak porównanie tych dwóch puszek widzicie?
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

https://cameradecision.com/compare/N...II-vs-Nikon-Z8
    Nie ma się czego dziwić, że Z8 ma większe szumy: dwa razy mniejsze pixele.

Domyślnie

Narzekanie w obecnych czasach na szum dla mnie jest niedorzeczne. Pewnie Z6III będzie mniej szumieć patrząc na crop 100%.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Kurde ogólnie to skłaniałbym się bardziej ku Z6III ale wkurza mnie ta odsłonięta matryca i podatność na syfy
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

W teście na Photography Life ciekawe spostrzeżenia dotyczące AF - porównanie Z6III z Z8.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Narzekanie w obecnych czasach na szum dla mnie jest niedorzeczne. Pewnie Z6III będzie mniej szumieć patrząc na crop 100%.
    No nie do końca...
    Ja wiem że od czasu wydania sony a6400 troszkę sie zmieniło ale przy bardziej intensywnej obróbce i przy dość jednolitych powierzchniach, potrafi wyjść bending matrycy. Nawet dla 100asa. Wystarczy 15 (procent?) clarity by dało sie zauważyć poziome pasy. To oczywiście nie szum, ale jednak wady matryc.

Domyślnie

To są tak różne korpusy, że szczerze mówiąc nie wiem jak można je razem zestawiać. Przecież wielkość (i matrycy i body) determinuje czy Ci pasuje pod profil fotografii czy nie. Jak ważne jest wysokie ISO to Z6. Jak solidność, opcja cropa i wysoka rozdzielczość to Z8. Tak było od czasów lustrzanek gdzie D5 czy D7x0 zawsze były lepsze od linii D8x0 pod względem szumów.

Domyślnie

Sądzę, że wybierając Z8 ocierasz się o najbardziej topowy model Nikona Z9. Nie słyszałem też by użytkownicy Z9 narzekali na szumy. Matryca Z8 a tym samym Z9 daje niesamowite możliwości. https://blog.cyfrowe.pl/nikon-z8/?ut...MaAo1tEALw_wcB

Domyślnie

D850, Z7, Z8, Z9 - to ciągle w zasadzie ta sama matryca. I nie ma siły, szumi bardziej niż 24mpx. Oczywiście nie na bazowym ISO. Z szumami można sobie poradzić, ale Schwefel dobrze napisał - to różne korpusy, do nieco innych potrzeb i wymagań.
    Na przykład Z6III jest zdecydowanie korpusem dla mnie, Z8 zdecydowanie nie jest.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni