Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 99

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Może i tak, ale to bez znaczenia w tym przypadku.
    Zwyczajnie uważam że zakup laptopa z 16GB RAM za "jedyne" 10,000zł - bo tyle kosztuje ten z linka podanego przez @spiritus - to jakaś paranoja.
    Tylko w Apple takie dziwne konfiguracje.
    Wyobraża sobie ktoś tutaj zakup laptopa z Windows za 10,000zł który ma jedyne 16GB RAM? Ale w windows to bym jeszcze przebolał, bo można sobie dołożyć, a tutaj nie
    Ja nie mówię że nie masz racji. Na obecną chwilę ja mam w moim laptopie 16gb. Ale to normalny gamingowy laptop i w razie czego dołożę sobie pamięć. Jednak spokojnie te 16 wystarcza zarówno do dxo jak i PSa ( ostatnia pudełkowa wersja). Wystarcza także do grania w statki i Fallouta 3 i4 ale i do davinci resolve.

Nie wiem jak jest z mączkami ale dlaczego twierdzisz że te 16 GB jest za mało?
    I dlaczego nie kupować wersji air ktoś jest lżejsza?
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 24-05-2024 o 08:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Nie wiem jak jest z mączkami ale dlaczego twierdzisz że te 16 GB jest za mało?
    I dlaczego nie kupować wersji air ktoś jest lżejsza?
    m-a-g myśli trochę przyszłościowo, że zapewne aktualizacje będą aktualizowane i z czasem będą potrzebować więcej ramu do działania w tle. Końcem końców na zdjęcia może zostać niewiele.

Air chyba chłodzenia nie ma
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

Ale on ma sporo racji. Wydając tyle pieniędzy raczej liczy się, że sprzęt posłuży dłużej niż rok-dwa. Tym bardziej urządzenie którego się nie da rozbudować wcale.

Pamięć to raczej podstawa. Wolniejszy procesor łatwiej przeboleć niż fakt, że coś się nie uruchomi z powodu braku RAM.

Mój poziom frustracji byłby okrutny gdybym wydał 10k i za rok wprowadzili jakieś aktualizacje systemu, softu które by spowodowały, że by zamulał albo coś się już nie odpalało
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

ok. kumam
    Ja po prostu mam problem z wydawaniem kasy na komputery. Szczególnie na takie, których nie można "dozbroić"
    O ile jestem w stanie przełknąć coś za 5/6 tyś to 10 tyś jest dla mnie sumą abstrakcyjną.
    5/6 tyś kosztują ciekawe szkła, które dadzą znacznie (dla mnie) ważniejsze efekty niż laptop.
    Nawet nie chcę sprawdzać ile kosztuje maczek z 32gb ramu (albo wiecej)

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta

Air chyba chłodzenia nie ma
    Kurcze... a będziesz miał tak długie obciążenia pracą? Takie na 100%?
    Wszelkie operacje na zdjęciach i nawet montaż video nie obciążają procesora na 100% - raczej kartę graficzną i to raczej w "peakach"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Kurcze... a będziesz miał tak długie obciążenia pracą? Takie na 100%?
    Wszelkie operacje na zdjęciach i nawet montaż video nie obciążają procesora na 100% - raczej kartę graficzną i to raczej w "peakach"
    Nie wiem, chyba nie. jednak wolałbym, że jak już coś zacznę to żeby mnie nie spaliło
    Rzadko kiedy ale jak już zacznę to lubię sobie w jakaś grę zagrać i mogą to być nawet całe dnie

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Właśnie spojrzałem na ceny z pamięcią ponad 18gb
    nosz ****.....
    Zaletą jest waga 1,5 - 1,6 kg
    Ten mój kloc legion lenovo waży 2,4
    Ten 1 kg ma znaczenie przy częstych podróżach, oraz czas pracy na baterii, ale reszta... cena zabija

Domyślnie

Trafiłem jeszcze na coś takiego z 0%:
    https://mediamarkt.pl/pl/product/_la...a-1479139.html

Połowa dysku zaledwie, lepszy procesor i aż 2 GB ramu więcej

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Nie śledzę wątku aż tak dokładnie ale chyba się miotasz z decyzją - chciałbyś a Ci szkoda $ Ta magia Apple aż taka konieczna? Nie lepiej po prostu kupić kolejny laptop z Win? A zaoszczędzoną kasę wydać na coś innego.

Ewentualnie skoro piszesz, że wcale nie potrzebujesz nie wiadomo jakiej mocy, pamięci to może poszukać sprzętu Apple poleasingowego, używanego? Sam tak zrobiłem jakiś czas temu. Zepsuł mi się stary laptop, ciekawy byłem jak te zachwalane Mac-i działają to kupiłem MacBook Pro A1398 i7 16|512GB 15 NVIDIA. Lightroom się na tym zainstalował, działa. Mi wystarczy do sporadycznego używania. Oczywiście przytoczony model to staroć ale pewnie są generacje nowsze, bardziej dzisiejsze ale nie kosztujące nie wiadomo ile.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Ta magia Apple aż taka konieczna? Nie lepiej po prostu kupić kolejny laptop z Win? A zaoszczędzoną kasę wydać na coś innego.
    Nie mam parcia na apple. Po to założyłem ten wątek aby też się coś niecoś dowiedzieć o tej całej "magii" tej firmy. Czy naprawdę warto wydawać aż tyle kasy.

Windows mi nie przeszkadza, ba w sumie nawet znam ten system i najchętniej bym przy nim został. Apple przyciągnęło mój wzrok gabarytami, małą masą i bardzo dobrym wszędzie zachwalanym wyświetlaczem.
    Więc laptop z win może być jak najbardziej... tylko aby to nie był kolejny kloc jakim jest mój obecny ge72 2qc.
    Najważniejsze to zwiększyć mobilność ze sprzętem (ten w bagażu zajmuje sporo), uniknąć mocnego nagrzewania się, dobra matryca no i ratujące życie raty 0% aby się nie wypruć jednorazowo z większej kasy.

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    Nie mam parcia na apple. Po to założyłem ten wątek aby też się coś niecoś dowiedzieć o tej całej "magii" tej firmy. Czy naprawdę warto wydawać aż tyle kasy.

Windows mi nie przeszkadza, ba w sumie nawet znam ten system i najchętniej bym przy nim został. Apple przyciągnęło mój wzrok gabarytami, małą masą i bardzo dobrym wszędzie zachwalanym wyświetlaczem.
    Więc laptop z win może być jak najbardziej... tylko aby to nie był kolejny kloc jakim jest mój obecny ge72 2qc.
    Najważniejsze to zwiększyć mobilność ze sprzętem (ten w bagażu zajmuje sporo), uniknąć mocnego nagrzewania się, dobra matryca no i ratujące życie raty 0% aby się nie wypruć jednorazowo z większej kasy.
    Spoko. Decyzja z pewnością jest trudna, zwłaszcza przy takich kwotach.

Mój komputer (w.w. model) niemiarodajny do tego co rozpatrujesz ale uczciwie powiem (z pozycji osoby która nigdy Apple wcześniej nie miała), że pewne zalety one mają. Ekran faktycznie daje radę. Całość jest solidna - aluminium itp. a przy tym faktycznie cieniutka i lekka. Ciche to, nie buczy wiatrakami , na baterii długo działa. Jednak przy przyzwyczajeniach z windowsa dziwnie się obsługuje pewne rzeczy i tu trzeba czasu by się do tego przyzwyczaić.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni