Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 99

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta

Ogólnie jak się ma AMD do pakietów Adobe? Kiedyś chyba się niezbyt lubili.
    To może kiedyś, teraz wiem że na teraz na AMD pakiet Adobe działa znakomicie.
    W domu mam zainstalowane Adobe na PC z Ryzen 9 / RTX 3090 i takie coś jest wydajniejsze niż mój Mac Studio M2 Ultra.
    Jedyny problem taki że PC to wielki blaszak do gier a Mac Studio to mały i cichy komputerek
    Ale i tu i tam komfort pracy identyczny (znaczy, znakomity), kwestia jaki OS ktoś lubi i tak dalej.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    To może kiedyś, teraz wiem że na teraz na AMD pakiet Adobe działa znakomicie.
    W domu mam zainstalowane Adobe na PC z Ryzen 9 / RTX 3090 i takie coś jest wydajniejsze niż mój Mac Studio M2 Ultra.
    Jedyny problem taki że PC to wielki blaszak do gier a Mac Studio to mały i cichy komputerek
    Ale i tu i tam komfort pracy identyczny (znaczy, znakomity), kwestia jaki OS ktoś lubi i tak dalej.
    I to lubię bez fanbojstwa

Domyślnie Przesiadka z PC na MACa - warto?

Używam Maców i PC, tutaj spisałem swoje doświadczenia: https://thomasvoland.com/blog/mac-vs...fii-i-retuszu/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ThomasVoland Zobacz posta
    Używam Maców i PC, tutaj spisałem swoje doświadczenia: https://thomasvoland.com/blog/mac-vs...fii-i-retuszu/
    Rzuciłem okiem z ciekawości i mam watpliwości czy czytać dalej, bo zaczynasz tak:

Gdy Apple przeszło na swoje własne SoC, to zdefiniowało na nowo, co to znaczy wydajność. Już nie chodziło o samą szybkość robienia zadań, ale i o responsywność i to jak komputer się zachowuje, kiedy np. generuje 10 000 miniatur w Lightroomie, a użytkownik w tym samym czasie używa komputera do innych rzeczy (i to nie tylko mało wymagających, ale np. jednocześnie montuje film 12K z color gradingiem i mnóstwem filtrów). Co więcej nie dotyczy to tylko dopakowanych konfiguracji. Wszystko się przełącza równie szybko, jakby komputer w tle niczego nie robił, podczas gdy PC złożony do naprawdę ciężkich zadań, zachowuje się wyraźnie inaczej, będąc tak obciążonym.[

Nie przesadzasz trochę (albo mocno)? Mac pod ciężkim obciążeniem nie zachowuje się tak jakby "niczego nie robił", samo podniecanie się przełączaniem okienek nie ma sensu, to jest płynne nawet na telefonie.
    Tak samo "PC złożony do ciężkich zadań" pod obciążeniem nie zachowuje się "wyraźnie inaczej" niż Mac. Chyba że mamy inną definicję "PC złożonego do ciężkich zadań"
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

M_a_g - poczytaj. Może wówczas darujesz sobie podobnie kompromitujące teksty. Sorry - ale bardziej wierzę osobie z takim dorobkiem fotograficzno-graficznej jak ThomasVolan, niż komuś udzielającemu się głównie w tematyce gier.
    Sam pisałeś o kulturze pracy Mac Studio Ultra pod obciążeniem. Czyż nie tym jest "zachowanie wyraźnie inne"?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu Zobacz posta
    M_a_g - poczytaj. Może wówczas darujesz sobie podobnie kompromitujące teksty. Sorry - ale bardziej wierzę osobie z takim dorobkiem fotograficzno-graficznej jak ThomasVolan, niż komuś udzielającemu się głównie w tematyce gier.
    Sam pisałeś o kulturze pracy Mac Studio Ultra pod obciążeniem. Czyż nie tym jest "zachowanie wyraźnie inne"?
    Ja się udzielam w tematyce gier? A gdzie mój drogi? Bo komputerów używam w 95% do pracy i grafiki. Ale nieważne, nie robię siebie influencera i nie prowadzę bloga, tak więc więc się kompromituje i możesz mi nie wierzyć
    Odpowiadając na Twoje pytanie: NIE. NIE jest to zachowanie wyraźnie inne. Mylisz pojęcia i wyciągasz błędne wnioski.
    To że pisałem o dobrej kulturze pracy Mac Studio to nie znaczy że z automatu PC czegoś w tym aspekcie brakuje.
    Być może coś takiego jest Ci obce, ale można pochwalić jedną rzeczy nie krytykując od razu innej. Tylko trzeba nie być fanboyem danego systemu.
    Dobry PC pod mocnym obciążeniem chodzi tak samo płynnie jak Mac albo i lepiej, zależnie od konfiguracji.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Być może. A może po prostu mamy inaczej zdefiniowane pewne pojęcia. Z uwagą czytam Twoje wpisy i cenię sobie Twoje zdanie, ale deprecjonowanie kogoś na podstawie jednego akapitu jest słabe. Tym bardziej, że Thomas zawodowo zajmuje się tematyką związaną z obróbką zdjęć i po jego pracach widać, że wie, o czym pisze.
    Nie przeczę, że wydajny PC działa wydajniej od Maka, tylko że jest to okupione gabarytami, by pomieścić stado wentylatorów, oraz poborem prądu. I to rozumiem jako kultura pracy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu Zobacz posta
    Tym bardziej, że Thomas zawodowo zajmuje się tematyką związaną z obróbką zdjęć i po jego pracach widać, że wie, o czym pisze.
    W zakresie zdjęć To, że bardzo profesjonalnie obrabia zdjęcia (zazdraszczam ) nie powoduje, że tym samym jego opinie są absolutnie obiektywne
    I tylko tyle.

Domyślnie

Laptop z Windowsem obecnie nie ma sensu. Kupiłem wypasionego Acera Predatora i żałuję, bo dorzuciłbym 2 tys. i miałbym Macbooka, którego bateria trzyma kilka razy dłużej, i starczyłby mi na wiele lat dłużej. Jedyne co mnie skusiło to karta GPU od Nvidii, która i tak nie działała w kamperze, ze względu na zbyt duże zużycie prądu, Macbook z M2 by ładnie działał nawet na baterii.
    D800, D810, Nikon F90X. Szkła: Sigma 8/3.5, Nikkor 16/2.8D, Nikkor 20/1.8G, Nikkor 18-35/3.5-4.5, Nikkor 50/1.4D, Tamron 28-75/2.8, Tamron 90/2.8, Nikkor 70-300
    Moje mapy hdri

Domyślnie

Tetenalu - znajdź mi kogokolwiek absolutnie obiektywnego.

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni