Close

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 172

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta

Wiele osób rezygnuje z pewnych udogodnień cywilizacji. Czy są w związku z tym lepsi od innych, którzy korzystają z tych udogodnień? Czy to jest jedyna słuszna droga? To są już rozważania bardziej filozoficzne, nie będę się zagłębiał.
    Tylko czy ja kogokolwiek krytykuje za używanie Trybów? To raczej mnie oskarża się o manię wielkości, nie do uczenie, i zacofanie dlatego że wolę M. Nie uważam się za lepszego a dlatego że preferuje inne metody wielu próbuje mi to wmówić.
    Zaczynam wątpić czy jest jeszcze ktoś na tym forum który ma podobne do mojego podejście. Poczytajcie sobie chociaż by Bryana Petersona. Jeśli ktoś uważa że on nie zna się na fotografii to nie mam pytań.

Co do innego posta. Robiłem wiele razy reportaże z zawodów w hali w judo który to sport raczej nie jest statyczny a oświetlenie koszmarne. Moje zdjęcia trafiły do galerii klubu, okręgu i ligi miedzywojewodzkiej. Zdjęcia z turnieju Masters w Bratyslawie nadal znajdują się w galerii. Podobnie jak w Zagrzebiu. Zgadnijcie w jakim trybie były robione? Mało tego AF-S to 80% AF-C 10 i ok 10% manuał AF. Post produkcja to minimalna korekcja temperatury, jasności i czasem crop.
    Wątek porównania z samochodem miał być żartem jednak potraktowano go dość poważnie. Nie będę w to brnąć choć przeczytałem kilka bzdur. A propos, które wyczynowe autko ma ABS, ESP itp? Zachamuj z ABS na piasku a zrozumiesz. Ale jeśli masz wiedzę to dasz radę.
    Zadam może jeszcze raz pytanie.
    Czy ktoś jeszcze na tym forum preferuje tryb M? Czy zostałem już tylko sam neandertalczykiem?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Nawyku AF-On też nie nabyłem, pamiętam miałem okres jeszcze z Nikonem, że próbowałem tego.
    To że coś nie jest łatwe nie znaczy że jest złe i niepotrzebne. Mnie też chodzenie na łatwiznę nie bawi. Dla mnie to zabawa, hobby i ma przynosić radość. Radość tym większa im trudniej to przychodzi.
    Ostatnio edytowane przez Bungalow ; 11-10-2023 o 14:39

Domyślnie

@Bungalow, ale to Ty dzwonisz.
    Cytat Zamieszczone przez Bungalow Zobacz posta
    Jestem na etapie nauki wykorzystania zalet, możliwości pełnej klatki i moich skromnych obiektywów. Będę wdzięczny za każdą pomoc, poradę czy uwagi. Zakup lepszych szkieł czy body na razie nie wchodzi w grę. Eksmisja z domu przez żonę i tak wisi na włosku. Fotografuję tylko w trybie M i oczywiście NEF.
    Wybaczcie za przydlugi wstęp. Będę bardzo wdzięczny za każdą uwagę czy poradę.

Domyślnie

I pomyśleć że wszystko zaczęło się od mojej luźnej uwagi użyj czasem A. Chcesz trudniej, albo to M masz lepiej opanowane? Wolna wola. Nie musisz przyjmować uwag, że można coś zrobić prościej, szybciej albo inaczej. Natomiast te porównania motoryzacyjne robią się coraz ciekawsze Jednak nie radziłbym nikomu wyłączać ESP kiedy jedzie do spożywczaka, bo w rajdach tego się nie używa. ABS też przydaje się częściej niż nie przydaje, bo większość kierowców nie jeździ 150 po polnej drodze

Domyślnie

@Bungalow ja fotografuje wylacznie w trybie M. Nawet nie wiem, po co sa inne tryby.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Tylko czy ja kogokolwiek krytykuje za używanie Trybów? To raczej mnie oskarża się o manię wielkości, nie do uczenie, i zacofanie dlatego że wolę M. Nie uważam się za lepszego a dlatego że preferuje inne metody wielu próbuje mi to wmówić.
    Zaczynam wątpić czy jest jeszcze ktoś na tym forum który ma podobne do mojego podejście. Poczytajcie sobie chociaż by Bryana Petersona. Jeśli ktoś uważa że on nie zna się na fotografii to nie mam pytań.

Co do innego posta. Robiłem wiele razy reportaże z zawodów w hali w judo który to sport raczej nie jest statyczny a oświetlenie koszmarne. Moje zdjęcia trafiły do galerii klubu, okręgu i ligi miedzywojewodzkiej. Zdjęcia z turnieju Masters w Bratyslawie nadal znajdują się w galerii. Podobnie jak w Zagrzebiu. Zgadnijcie w jakim trybie były robione? Mało tego AF-S to 80% AF-C 10 i ok 10% manuał AF. Post produkcja to minimalna korekcja temperatury, jasności i czasem crop.
    Wątek porównania z samochodem miał być żartem jednak potraktowano go dość poważnie. Nie będę w to brnąć choć przeczytałem kilka bzdur. A propos, które wyczynowe autko ma ABS, ESP itp? Zachamuj z ABS na piasku a zrozumiesz. Ale jeśli masz wiedzę to dasz radę.
    Zadam może jeszcze raz pytanie.
    Czy ktoś jeszcze na tym forum preferuje tryb M? Czy zostałem już tylko sam neandertalczykiem?

To że coś nie jest łatwe nie znaczy że jest złe i niepotrzebne. Mnie też chodzenie na łatwiznę nie bawi. Dla mnie to zabawa, hobby i ma przynosić radość. Radość tym większa im trudniej to przychodzi.
    Piszesz, że używasz pełnego trybu M bo masz pełną kontrolę. Jakiej kontroli nie masz przy M + AutoISO? Każdą automatykę można zmusić do tego, aby pracowało się lepiej / wygodniej / szybciej.
    Robiąc reportaż nie będę cały czas patrzeć na drabinkę ekspozycji i kręcić kółkami tak, aby było poprawnie naświetlone - pół ciekawych akcji by przeleciało. Raz robisz ze światłem, raz pod światło, a zaraz wyzwalasz lampy radiowo.
    Przy sporcie korzystasz z AF-S - czyli jednak korzystasz z automatyki? Duży masz odsetek nietrafionych zdjęć?
    Ja od czasu D700 praktycznie wszystko robiłem na AF-C. W D750 fajnie działał 3D tracking, tak samo jest w D850. W Zetkach obecnie w zależności od sytuacji AF-C i eyeAF.
    Temperaturę ustawiasz ręcznie czy zdajesz się na automatykę?

Porównanie aparatu z samochodem rzadko jest trafne. Aktualnie mam samochód z automatyczną skrzynią biegów i nie wyobrażam sobie powrotu do manuala. Chcę zmieniać biegi "ręcznie" to mam + i - lub łopatki przy kierownicy. Mogę "jechać na 2-ce 1200 obr lub 8500 zależnie od nastroju i kaprysu oraz świadomy konsekwencji".

Dawaj te przeczytane bzdury Zdefiniuj proszę auto wyczynowe. Większość regulują przepisy. ABS przykładowo w F1 został zakazany przez FIA w 1994r, kontrola trakcji chyba w 2008, ale to bym musiał sprawdzić, bo nie jestem pewny.
    Po co mam hamować na piasku? Ile kilometrów przez ostatni rok zrobiłeś jeżdżąc po piachu? Pokaż mi jakiś rzetelny test pokazujący, że ABS wydłuża drogę hamowania. Chętnie dowiem się czegoś nowego.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

..Zaczynam wątpić czy jest jeszcze ktoś na tym forum który ma podobne do mojego podejście.
    Oczywiście, są tekie osoby, ale jest ich zdecydowana mniejszość. Która będzie w dodatku malała
    Poczytajcie sobie chociaż by Bryana Petersona. Jeśli ktoś uważa że on nie zna się na fotografii to nie mam pytań.
    Argument mocno naciągany. Czy Ansel Adams znał sie na fotografii? Całe szczęście że nie podsunąłeś tego argumentu. Zobacz na rok w jakim napisał te książę. Pewne rzeczy tracą na aktualności. Automatyki sa bardziej dopracowane niż dawniej i można im bardziej ufac niz kiedyś (co nie znaczy, że w 100% ufam, ale i to przewidziano - są korekcje +/-). Dobieranie czasu migawki może być juz powiązane z długością ogniskowej itd. Od strony dydaktycznej opanowanie trybu M na początku drogi jest bardzo OK, bo pozwala zrozumiec zależności typu wpływ przysłony na GO, czy czasu na zamrożenie ruchu, albo jak działa światłomierz w nietypowych sytuacjach. Jak już to sie zrozumie i opanuje to mozna pozwolić sobie na to, by o tym ... "zapomnieć" i skupić się na fotografowaniu, kadrowaniu, a ekspozycje zostawic automatykom, narzucając jej to co wiemy, to czego sie nauczylismy, np używać trybu A gdy chcemy określonej przysłony itp.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dodam jeszcze, że tryb M przy AutoISO, uważany za M, jest tak naprawdę trybem preselekcji przysłony i czasu.

Pentaks chyba miał kiedyś taką nazwę.
    W Canonie, oprócz tej możliwości jest jescze automatyka nazwana Fv, gdzie można dowolnie ustawić preselekcje wybranej lub wybranych dwóch wartości przysłona iso czas. Przy wybraniu trzech mamy czysty M.
    Z Fv udało mi się korzystać parę razy. Ten tryb jednak trochę inaczej przesuwa iso i czas, chyba nie uwzględnia indyw ustawień w AutoISO. Nie doktoryzowałem się tutaj. Doktorat mam z preselekcji A z AutoISO, blokadą AE, korektą AE +/- . Włączenie ochrony świateł jak wspominał Jacek, w Canonie podnosi bazowe min iso na 200 więc rzadko to stosuję. Pewnie Nikon ma to inaczej zrobione. Tzn Canon ma chyba 2 różne ustawienia do tego, nie sprawdzałem wszystkich opcji jak działają. Dla mnie ważne aby histogram był dociągnięty prawie do prawej jeśli są jasne bardzo punkty czyli operuje korektą na - wtedy.
    Ale przy jasnych kadrach często jest to błędne i sprawdza się korekta na plus w jasnych i na minus w ciemnych, żeby aparat nie naswietlał na usrednienie.
    Każdy ma jednak swoje metody sprawdzone w praktyce którymi najszybciej operuje. W canonie korektą operuje mniej, więcej w Fuji, z racji tego że obraz z tej puszki chce mieć docelowo naswietlony, bo przeważnie nie sięgam w Fuji potem w edycji do rawów, przeważnie jpg, robię to bo kolory jpg z fuji, są bardzo ciekawe, i trudno odwzorować to potem z raw, trzeba dużo się gimnastykować a mi szkoda na to trącić czas. Canon ma kolory jakie ma, w raw często zmieniam bardzo dużo tutaj, przeważnie kolor po edycji u mnie nie ma związku z tym co było w rzeczywistości.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 11-10-2023 o 16:59
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LeonardZelig Zobacz posta
    @Bungalow, ale to Ty dzwonisz.
    No właśnie, czego mam się dowiedzieć? Tylko automat a reszta nieważna bo technika jest cudowna i zrobi wszystko za mnie.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    @Bungalow -. A nie daj Boże byśmy jeszcze chcieli ruszyć przysłonę do powiedzmy 5,6 - masakra z trybem M.
    No nie, nie potrzebuje wzywać opatrzności do pomocy. Może będziesz zdziwiony lub zarzucisz mi kłamstwo ale skoryguje to szybciej od auto maniakow. A najlepsze że nie będę musiał sprawdzać czy puszka nie wymyśliła czegoś czego bym nie chciał.

Domyślnie

Wykładowca matematyki na studiach powtarzał - ludzie dzielą się na nieuków i samouków. Inny mądry autorytet powiedział, że podróże kształcą owszem ale tylko wykształconych.

Będąc na forum można skorzystać z czyjejś wiedzy, jeśli się o nią pytalo, ale nie trzeba. A poznać warto. Puszkę zawsze łatwo zmienic a nawet system, nawyki niekoniecznie. Ja też jestem przykładem tego, że z powodu pewnych nawyków zmieniłem system, bo nowe rozwiązanie mi nie leżało.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odzio Zobacz posta
    ale czemu się dziwicie? przecież takich banialuk się tu można oczytać, że 3 razy kasowałem posta, bo zdałem sobie sprawę, że mógłbym brzmieć jak mój idol - Światło Fotografii Radykalne wpisy zawsze pobudzają dyskusję. Jeśli pod zdjęciem napiszecie "to jest jedyne słuszne podejście do tego tematu, inni są głupi" to też wywiąże się dyskusja

Co mnie najbardziej bawi, to że na forum fotograficznym, sprzętowym (bo o walorach estetycznych rozmowy nie są do końca mile widziane), zignorowano niecelną uwagę Kojociska o Nikkorze AF 105/2.8 (o tym, że to przestarzały sprzęt, nie przystający do nowoczesnych matryc), i późniejszą próbę wyprostowania tego przez autora

Może ja to zrobię, bo zapinałem równocześnie AF i AF-S 105/2.8 i ten pierwszy rzeczywiście jest bardzo dobry. Do tego mniejszy i lżejszy. Nie wiem czy się sprawdzi, na potworze pokroju D850 (zgadywałbym, że tak), ale przy D610 będzie świetny.
    ODO Pisząc o banialukach miałeś mnie na myśli? Jeśli tak to nie obrażę się. Też mi się zdarza. Jeśli jednak miałeś na myśli co niektore osoby piszą.. hm.
    Może i mam radykalne podejście, może nie dowierzam automatyce czy pół automatyce a może po prostu lubię sam kontrolować tak dużo jak tylko daje rady. Traktuje to również jako edukację, zdobywanie doświadczeń i na koniec frajdę i przyjemność! Czyż nie tym powinno to być? W zamian leją się na moją głowę pomyje tych którzy mają inne zdanie.
    MOŻE ODWRÓCĘ PYTANIE DO WSZYSTKICH.
    DLACZEGO NIE UŻYWAĆ TRYBU M?
    DLACZEGO TO TAKIE WCIELONE ZŁO?
    JEŻELI ARGUMENTEM JEST POSTĘP TECHNIKI TO PROSZĘ SOBIE DAROWAĆ!

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni