Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Trillium Lake o wschodzie

Witam
    Nie jestem normalnie zwolennikiem "słodkich" widoczków, wolę obrazki z pewną dozą kreatywności, ale jak się wybrałem wczoraj na wschód słońca to niestety nie było okazji do żadnej kreatywności. Przynajmniej ja nic nie mogłem znaleźć. Tak więc zrobiłem ten widoczek. Strasznie się kajam, może następnym razem...
    Oczywiście proszę o bezlitosne czepialstwo...

P.S. Musiałem chyba z pół godziny spędzić aby wystemplować brudy z matrycy. Psia kość, następny wydatek związany z czyszczeniem....

Domyślnie

stary ty to masz foty-znakomita ,gratuluje

Domyślnie

Siwatlo, mnie się to zdjęcie bardzo podoba. Fajnie światło rysuje tą górę. Nie jest płaska a pełne 3D. Kompozycja rasowa - z wielką przyjemnością ogląda się takie krajobrazy. Mam dwa pytania technicze i dwa z zakresu ciekawostek:
    Techniczne:
    - Czy to jeden strzał (RAW i później mieszasz w warstwach), czy dokonujesz wielokrotnej ekspozycji?
    - Dlaczego ustawiłeś przysłonę aż na f=22 wiedząc, że generalnie w obiektywach im większe f powyżej pewnej granicy to zaczyna się dziać (chociaż tutaj tego nie widać)?

- Czy ta góra ma jakąś nazwę?
    - Co to za ptaszyska, które niestety odciągają moją uwagę od tematu głównego?

Pozdrawiam
    Remek

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remek Zobacz posta
    Siwatlo, mnie się to zdjęcie bardzo podoba. Fajnie światło rysuje tą górę. Nie jest płaska a pełne 3D. Kompozycja rasowa - z wielką przyjemnością ogląda się takie krajobrazy. Mam dwa pytania technicze i dwa z zakresu ciekawostek:
    Techniczne:
    - Czy to jeden strzał (RAW i później mieszasz w warstwach), czy dokonujesz wielokrotnej ekspozycji?
    - Dlaczego ustawiłeś przysłonę aż na f=22 wiedząc, że generalnie w obiektywach im większe f powyżej pewnej granicy to zaczyna się dziać (chociaż tutaj tego nie widać)?

- Czy ta góra ma jakąś nazwę?
    - Co to za ptaszyska, które niestety odciągają moją uwagę od tematu głównego?

Pozdrawiam
    Remek
    - To jest akurat jeden RAW i z dwadzieścia różnych warstw w photoshopie na to i owamto.
    - Na f/22 jeszcze jest na Tamronie dobrze.
    - Góra ma nazwę: Mount Hood, ale Wy'East w indiańskim.
    - A bo ja wiem co to za ptaszyska? Jakieś tam ptaszyska. Fruwające. Odciągają od tematu? No przecież specjalnie starałem się je złapać. Jako bonus...

Domyślnie

rewleacja aż sie chce tam być
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

Zdjęć Światła to ja nie będe oceniał.To jak wyrok śmierci.....
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Lekko drażni mnie trawa i krzaczory na pierwszym planie, kontrastuje mi to trochę z reszta kadru. A co do ptaków, to są fajnym dopełnieniem tej kompozycji

Kolorki i obróbka świetne
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

eee, troche kreatywnosci sie tu moze znalezc (ktos molby pomylec ze ptaki byly specjalnie wywolane ) A tak na powznie to widoczek pierwsza klasa do kalendarza.
    P.s.
    to dobrze ze znajduje sie tutaj takie osoby jak ty, pobdzajace zywotnosc forum. Pozdrawiam serdecznie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Lekko drażni mnie trawa i krzaczory na pierwszym planie, kontrastuje mi to trochę z reszta kadru. A co do ptaków, to są fajnym dopełnieniem tej kompozycji

Kolorki i obróbka świetne
    niczego nie zmieniaj !!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    - To jest akurat jeden RAW i z dwadzieścia różnych warstw w photoshopie na to i owamto.
    - Na f/22 jeszcze jest na Tamronie dobrze.
    - Góra ma nazwę: Mount Hood, ale Wy'East w indiańskim.
    - A bo ja wiem co to za ptaszyska? Jakieś tam ptaszyska. Fruwające. Odciągają od tematu? No przecież specjalnie starałem się je złapać. Jako bonus...
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    - Chciałbym widzieć te 20 warstw To świadczy też o Twojej pełnej świadomości tego co się chce osiągnąć. Super sprawa! Z tego Tamrona piękne zdjęcie potrafisz wycisnąć.
    - Ptaszyska Ja to mam psychikę jakiegoś agenta od razu zacząłem w nich szukać jakiegoś "plugina" w PS'ie Mi one przeszkadzają ale to kwestia subiektywnych odczuć więc nie ma co się do moich słów przywiązywać. Widząc pierwsze oznaki jesieni oczekuję z niecierpliwością kolejnych zdjęć w złotych kolorach.
    - Jeszcze jedno? Czy tam, w środku kadru na końcu zatoki stoi żaglówka, czy to masz ta flagę? Bo ja chyba bym dla pełnej perfekcji wyciął ten szczegół. Poza tym piękny kadr, super rama (właśnie te krzaki są po prostu śliczne aż strach pomyśleć co by było jakby ich nie było.

Dwa pytania:
    - jak w tym przypadku mierzyłeś światło? Ot tak po prostu matryca i strzał, czy dodatkowo robiłeś jakieś zabiegi?
    - czy była szara połówka? Czy jakiś inny filtr?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Po prostu interesują mnie fakty jak powstają super zdjęcia.
    Zdjęcie piękne. Nie odczytuj moich drobnych uwag jako jakiejś krytyki bo sam nie potrafiłbym zrobić piękniejszego zdjęcia ale skoro prosiłeś o uwagi (czekam kiedyś na rewanż ).

Pozdrawiam
    Remek

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów