Close

Strona 12 z 56 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 554

Domyślnie

Jak przyjdzie Z9, to skrobnę w temacie lustro i bez w foto przyrody. Foto noclegowiska żurawi, to jest fajny temat, żeby porównać fotki, zdjęć dużo z jednego poranka. Widać co było robione wcześniej a co z nowego aparatu, myślę o płaskie zdjęcia czy nie. Na swoim przykładzie miałem przez chwilę D4s i szybko sprzedałem bo fotki nie były takie jak w D850, w D850 dokupiłem grip i ilość klatek jest wystarczająca, zazwyczaj robię fotki w cichym ustawieniu aparatu. Rozumiem o czym pisze FotoDam, to trzeba być w tym miejscu co robimy fotki, robić im dużo zdjęć i w różnych porach dnia a w tedy widać o czym mówimy. Tak myślę... ?

Domyślnie

Przejrzałem wątek: https://forum.nikoniarze.pl/threads/...ka-vs-studyjna i postanowiłem spróbować, czy seria 120fps z Z9 czasem nie załatwi sprawy. I wyszło, że w większości przypadków powinna sprawę załatwić. Oczywiście z ręki (bo czas naświetlania i VR robią robotę), bez specjalnych przygotowań, bez lampy, bez HSS. Oczywiście można to robić ze statywu, ale nie zawsze trzeba. Wychodzi, że bez większych kłopotów można tak robić różne kropelki, rozpryski, czy inne posypywania. Ze śledzeniem tych kropelek (AF bez problemu daje sobie radę) lub bez śledzenia, jak kto potrzebuje i jak sobie wymyśli. Na dodatek można sobie dowolnie wybierać kadry (fazy ruchu) według upodobań, bez wykonywania wielu często nieudanych podejść. Jakieś źródło (lub źródła) kolorowego światła czasem się zapewne przyda, ale nie tyle do zamrażania ruchu, co do "pokolorowania" obrazka. Jeśli komuś wystarczy 11Mpix, a do internetu wystarczy z nawiązką, to jest to kolejne dość wygodne zastosowanie dla trybu 120fps z Nikona Z9.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 12-01-2022 o 11:37
    Jacek

Domyślnie

Mam pytanie do użytkowników Z9 ja sprawuje się FTZ (I i II) z zakresie AF. Szczególnie interesuje mnie sprawa dłuższych ogniskowych
    i porównanie z "starszymi" aparatami. Czy są jakieś różnice w przypadku gorszego światła, dynamicznych kadrów. Z neta coś tam pisali
    że AF z FTZ niby bardziej "myszkuje", ciekawe czy prawda to czy coś jeszcze się dzieje.

Domyślnie

@tomgol Dla mnie AF działa świetnie i bezproblemowo, jest szybki i celny a śledzenia oka działa rewelacyjnie. Bardziej boli mnie PŚ, kiepsko działa w zasadzie w ogóle nie działa bo punktowym celując w ptaka białego czy czarnego zdjęcie doświetlone jest niemal identycznie a co ciekawe nawet czas naświetlania zbytnio się nie zmienia a powinien i to kolosalnie. Na matrycowym są identyczne parametry jak na punktowym co również nie jest rzeczą normalną.
    Nic nie trwa wiecznie. Trzeba cierpliwie czekać na właściwy moment, a prędzej czy później dostanie się wielką szansę. Tak jak w przyrodzie. Najwięksi drapieżnicy są też najbardziej cierpliwi. Peter James

Domyślnie

FotoDam, nie za bardzo rozumiem o czym piszesz? Moim zdaniem nie ma się co czepiać pomiaru, bo wszystko działa OK. Jak już pisałem - sprawdź, czy nie masz czegoś źle ustawionego, bo o to nie trudno. Tych parametrów jest tyle, że można coś przeoczyć. Ustaw w wizjerze podgląd histogramu i sprawdź - będziesz na bieżąco widział, co mierzysz i jak to się przekłada na histogram oraz na wskaźnik ekspozycji (niedoświetlenia/prześwietlenia). U mnie jest tak, jak być powinno. Celuję w ciemne, to parametry się zmieniają (przysłona w dół, albo czas w górę, ewentualnie ISO w górę - w zależności od trybu). Przekadrowanie na jasne i parametry w drugą stronę. Problem może być tylko wtedy, gdy dojdziesz do granicy takich zmian (np. ustawiony czas w trybie S, pełna dziura i koniec zakresu ISO), albo kiedy robisz w trybie M (ustawiasz przysłonę i czas), a nie wystarcza zakresu zmian dla ISO. Wtedy masz na wskaźniku pokazany poziom niedoświetlenia, czy prześwietlenia. Wszystko działa OK. Wierzyć mi się nie chce, że coś tu może źle działać, ale jeszcze to trochę pomęczę. Może napisz jak Ty masz to wszystko ustawione u siebie - będzie łatwiej sprawdzić.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 12-01-2022 o 15:18
    Jacek

Domyślnie

Mam na bank ustawione dobrze, Manual i zakresu ISO jest duża rezerwa a on nie reaguje.
    Nic nie trwa wiecznie. Trzeba cierpliwie czekać na właściwy moment, a prędzej czy później dostanie się wielką szansę. Tak jak w przyrodzie. Najwięksi drapieżnicy są też najbardziej cierpliwi. Peter James

Domyślnie

Zmień na jakiś tryb automatyczny (A, S) i ustaw ISO na sztywno. Nadal teraz jest?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A AutoISO masz ustawione? Jak nie masz, to niczego nie zmieni, tylko pokaże niedoświetlenie/prześwietlenie.
    Jacek

Domyślnie

Mam ISO auto. Kilka lat fociłem tak na D5/D6 i działało jak trzeba.

Domyślnie

U mnie w Z9 też działa jak trzeba. Albo szukamy, co jest nie tak, albo nie.
    Jeśli wolisz, możemy z tym przejść na PM. Tu i tak nikt nam nie pomoże.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 12-01-2022 o 16:00
    Jacek

Strona 12 z 56 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni