Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie 105mm macro VR Nikkor a analog

Witam,
    Czy ktos z szanownych forumowiczow dysponuje moze zdjeciami z jakiejs 105tki (lub ogniskowej zblizonej) DX podpietej do analogowej puszki ? Interesuje mnie skala winiety, czy akceptowalnej w ramach powiedzmy slubnego romantyzmu tzw. retro BW czy tez nie rzyykowac, winietuje to wiem..ale jak bardzo. hmmm ?
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Domyślnie

Winiety? To nie jest szkiełko DX, nie powinno winietować...
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Winiety? To nie jest szkiełko DX, nie powinno winietować...
    Dlaczego nie? Nawet na DX to szkło lekko winietuje na pełnej dziurze (0,5EV)
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 20-09-2007 o 11:06

Domyślnie

Używam tego szkła z F100 i żadnego winietowania nie zauważyłem.
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

A gdzies ty znalazl AF-S 105/2.8 VR micro DX? Nie znam takiego szkla i nie widzialem w ofercie Nikona.

Domyślnie

wlasnie dostalem go do reki i istotnie.. nie DX.. tak jakos mi sie skojarzylo ..hmm..no ale jak juz go mam to sorki, wybaczcie..
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Domyślnie

Szkło pełnoklatkowe nie winietuje na analogu (na materiale światłoczułym) a winietuje na matrycy która jest mniejsza niż klatka filmu. Taka jest konstrukcja matrycy i to jest mormalne... fizyka

Domyślnie

Kazde szklo winietuje, na filmie tez, z tym, ze winieta mniejsza od 1/3 EV jest pomijalna.

Uprawnienia umieszczania postów