Szukaj
1308.
Velvia
X-T3, 16-80 f/4.0 @5.6 @78mm
![]()
This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!
@NimnuL jak wrażenia z 16-80? Dobre szkiełko?
Był Pentax, Panasonic, Nikon, Olympus, Fuji. Teraz Canon.
Ogólnie jestem zadowolony, głównie dzięki uniwersalnej ogniskowej - spacerzoom pokrywa niemal każdy scenariusz mojego profilu foto. Podoba mi się bokeh, kontrast, cichy i szybki AF, dobra stabilizacja i przyjemna obsługa obiektywy - uszczelniony, pierścień przysłony z klikiem, pierścień ogniskowej stawia właściwy opór. Ten obiektyw przypomina mi Zuiko Digital 14-54, który tak bardzo lubiłem.
Na minus: potrafi być bardzo miękki na krawędziach kadru na różnych ogniskowych - głównie na max przy f/4.0 oraz na krótkim końcu. W okolicy 20-60 jest ostry po całości.
Potrafi rzucić niezłą aberracją chromatyczną (niebieska), jeśli tylko scena będzie odpowiednia, LOCA bywa zauważalny, choć nie zawsze. Potrafi też rzucić flarą, wewnętrznymi odbiciami pod Słońce. Sunstar bywa przyjemny, bywa też rozlazły. Powłoki AR wydają się skuteczne, na plaży, w ostrym południowym słońcu nie zauważyłem spadku kontrastu, choć w niekrytego scenach jakieś duszki się wkradały.
Ogólnie nie kręcę filmów, ale przy kilku próbach zauważyłem, że zmiana ogniskowej natychmiast traci ostrość. Być może to norma w zoomach. Nie zauważyłem jednak zmiany ogniskowej przy ostrzeniu, co jest na plus - zoom na nogach i AF-C działa bardzo ładnie.
Ogólnie to taki mix wszystkiego. Uniwersalny obiektyw niepozbawiony wad. Mi te wady nie przeszkadzają, dla mnie to główny obiektyw na codzienne focenie. Da się tym oblecieć jakieś bliskie ujęcia jak powyższy kwiatek, da się zrobić portret, architekturę, street i jakąś przyrodę. W większości poruszam się w zakresie 20-60, czyli tym najbardziej optymalnym dla tego obiektu.
Wyrosłem już z dokładnych porównań, przyglądania się detalom, pixel-pickingu / oglądaniu fotek w 100%.
Tu przykład tego jak obiektyw zbiera się pod Słońce.
1309.
Inny przykład...
1310.
![]()
Ostatnio edytowane przez NimnuL ; 03-10-2021 o 12:20
This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!
X-T10 + Samyang 12/F2 pod ostre światło.
1314.
![]()
Skontaktuj się z nami