Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Grip do aparatu.

Przymierzam się do zakupu grip'a i mam małe pytanko, bo dzisiaj znajomy mnie trochę zdziwił. A mianowicie, czy grip, którego nigdy nie miałem w rękach, ułatwia robienie zdjęć pionowych ?? Mój znajomy mówił, że ręce odpoczywają przy posiadaniu grip'a w aparacie. To on ma magiczne moce czy rzeczywiście ułatwia trzymanie puszki w pionie ??
    Wiem, że jak więcej wiem to tak naprawdę nic nie wiem.
    Grupa FotoKujawy

Domyślnie

a jaki to grip konkretnie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamturek Zobacz posta
    A mianowicie, czy grip, którego nigdy nie miałem w rękach, ułatwia robienie zdjęć pionowych ?? Mój znajomy mówił, że ręce odpoczywają przy posiadaniu grip'a w aparacie. To on ma magiczne moce czy rzeczywiście ułatwia trzymanie puszki w pionie ??
    tak, jest wygodniej pod warunkiem, że grip ma spust (wtedy nie musisz trzymać ręki w powietrzu trzymając aparat w pionie)
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

oryginalny MB-D80
    Wiem, że jak więcej wiem to tak naprawdę nic nie wiem.
    Grupa FotoKujawy

Domyślnie

Grip bardzo poprawia wygodę robienia zdjęć w pionie, masz przeniesiony spust i pokrętła regulacji, dzięki czemu masz możliwość uzyskać porównywalną, jakość chwytu i stabilności aparatu jak w poziomie.
    Sterowanie na gripie ma blokadę zabezpieczającą przed naciśnięciem spustu podczas robienia w poziomie.
    Dodatkowo grip z akumulatorami dzięki swojej wadze oraz umiejscowieniu na plus poprawia wyważenie aparatu, co przekłada się pośrednio na stabilność również przy kadrach poziomych.
    To, że ręce odpoczywają to rozumiem, że znajomy ma na myśli, iż nie musisz prawej ręki wyginać nad aparatem, bo jeśli brać pod uwagę jedynie ciężar to będzie raczej odwrotnie po załadowaniu 2 aku plus grip (sam jest bardzo lekki).
    Mów łagodnie i miej przy sobie gruby kij, a zajdziesz daleko.

Domyślnie

A jeśli masz duże ręce to palce (zwłaszcza mały) nie spadają pod aparat.
    Z władnego doświadczenia wiem, że to poprawia wygodę
    D80 (grip), N AF 18-200 DX, SB-800,i inne takie tam różne

Domyślnie grip do D 80

oryginalny MB-D80
    Korzyści z posiadania gripa znacznie przewyższają niedogodności - zacznę od tych ostatnich: waga D 8o z 18 - 135 z gripem + 6 baterii to prawie 3 kilogramy (2 700) żywej wagi i po kilkugodzinnej pracy zdrowo ciąży w dłoni; do tego zauważyłem, że trzeba stale kontrolować dokręcenie mocujacego kółka w podstawie bo potrafi się niepostrzeżenie odkręcić i styki w komorze akumulatora nie kontaktują. Korzyści natomiast są wielkie: w sytuacjach wymagających szybkiej reakcji ( np. zmiana kadru z ogólnego na portret czyli z poziomego kadru na pionowy) dodatkowy spust migawki jest nieoceniony a wygoda wielka; sześć baterii typu akumulatorki niklowo-wodorkowe zapewniają spokojnie ok. 350 fotografii a w zapasie zawsze czuwa naładowany akumulator, który błyskawicznie można wsunąć do gripa; rzeczywista poprawa wyważenia no i "bardzo profesjonalny wygląd" zestawu, co czasem robi wrażenie na młódkach... Polecam, warto

Domyślnie

Nie zastanawiaj się,tylko kupuj.Nie będziesz żałować.Jak już trochę poużywasz body z gripem,to potem nie będziesz sobie wyobrażał pracy bez niego.Jak dla mnie jedyna wada to:
    -miękko chodzący spust migawki
    -kółko mocujące gripa które sprawia wrażenie jakby sie co chwilę odkręcało
    Ale można się do tego przyzwyczaić
    D7000/N14-24 2.8/N24-70 2.8/SB-800/MB-D80/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartoszek Zobacz posta
    Nie zastanawiaj się,tylko kupuj.Nie będziesz żałować.Jak już trochę poużywasz body z gripem,to potem nie będziesz sobie wyobrażał pracy bez niego
    Święte słowa, pracowałe na D50 z gripem i kupiłem sobie d200 i od razu szok....kurde, jakie to małe czy co?? Momentalnie zamówilem MBD200 i wszystko wróciło do normy! Panowie jeszcze jeden minus....kasa

Domyślnie Warto... i pomaga

...czy rzeczywiście ułatwia trzymanie puszki w pionie ??
    Po pierwsze primo Ułatwia (w moim odczuciu) i to bardzo. Argumenty przytoczyli przedmówcy.
    Po drugie primo: ani ciężar (przecież zapaśne aku bym i tak nosił !), ani gabaryty (tera jest lepiej niż było) gripa nie niwelują korzyści jakie wynikają z jego używania. Najlepszym dowodem jest to, że nie odkręcałem go od ponad pół roku od swej d80. Negatywów nie zauważyłem. Ale to może kwestia "kaprawych" ślepków.
    Pozdrawiam -
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów