@Maja Zależy jaki aparat i obiektyw chcesz umieszczać na statywie. Jak duży może być statyw, tzn. czy zabierasz go np. w gry czy do bagażu w samolocie. Manfrotto nie jest zły z tą głowicą, bez przesady, wszystko zależy od oczekiwań.
Szukaj
@Maja Zależy jaki aparat i obiektyw chcesz umieszczać na statywie. Jak duży może być statyw, tzn. czy zabierasz go np. w gry czy do bagażu w samolocie. Manfrotto nie jest zły z tą głowicą, bez przesady, wszystko zależy od oczekiwań.
@poste
Aparat wraz z lekkim obiektywem jakiego póki co używam to jakieś 2300g . Statyw jak najmniejszy, bo będę zabierać go na wędrówki. Zarówno pod względem wagi jak i długości po złożeniu. Przy tym oczywiście stabilnynie da się mieć wszystkiego, a już na pewno nie w tej półce cenowej, póki co ta jest moim maksimum. Głowica, którą wskazuje @PM.M musi się różnić, bo to inny typ. Jednak 350 zł, a 650 to dla mnie niestety znaczna różnica. Dzięki za odpowiedzi
![]()
Robię zdjęcia amatorsko więc wydaje mi się, że statyw, który potrzebuje to zdecydowanie nie będzie wyższa półka, ale coś co się nie rozleci po roku średniego użytkowania.
Myślę, że można trafić coś taniej. Statyw to jednak najlepiej że tak powiem obmacać. Te tandetne mają wygląd i czuć w rękach tandetę.
Kilka miesięcy temu kupiłem na Ali statyw Zomei Q555, za ok. 50 $. Na jakość wykonania i wygodę użytkowania nie narzekam. Zakładałem na niego zestaw ważący ok. 1,7 kg i było ok, chociaż gdy go porównam z Manfrotto 190 to różnica stabilności jest zauważalna. Za te 50 $ uważam jednak, że warto.
Chyba coś pomyliłaś, 2,3 kg to nie waży d850 z N24-70/2.8
Bardzo ogólnie. W statywie masz 2 elementy, same rury i głowicę. Tańsze są rurki alu, lżejsze carbonowe. Lżejsze są też nogi skręcane śrubami, wygodniejsze na zatrzaski (mniejsza możliwość samoczynnego złożenia się statywu przy złym skręceniu, trzeba to robić starannie i uważnie). Im mniej segmentów, np.3, tym stabilniejszy ale dłuższy po złożeniu, 5 sekcji daje malutki pakunek, ale wymaga czasu przy rozkładaniu.
Kolejna kwestia to głowica, sama jej konstrukcja i stabilność.
https://blog.cyfrowe.pl/glowice-do-statywu/
Głowica 3d z tego Manfrotto jest moim zdaniem dość fajna, natomiast nie widzę jaka tam jest płytka. Najlepsza byłaby arca-swiss, to jest wygodne jak masz np. L-bracket, kilka aparatów czy jakieś uchwyty na stopce.
Żeby nie ciągnąć, popatrz na https://www.amazon.pl/Vanguard-Vesta...347415&sr=8-12
Mam podobny i to jest całkiem stabilne, wada to własna płytka, ale jak masz 1 aparat to nie jest tak źle, bo uchwyt jest b.dobry. Ja dokręciłem do tego uchwyt arca-swiss za 50 zł.
W podróże zabieram podobny do https://www.amazon.pl/AM-005R-LightL...8394207&sr=8-8
Mimo wszystko nie jest tak stabilny jak poprzedni, ale spokojnie daję radę robić nieporuszone zdjęcia nocne, dobrze jest powiesić na nim jakiś plecak czy nie rozkładać do końca przy niesprzyjających warunkach. Popatrz też na Benro, Manfrotto i pewnie kilka innych.
@poste @Dydex Dzięki wam bardzoMyślę, że powoli wszystko się klaruje, chociaż zajmuję to zdecydowanie za dużo czasu
Zomei Q555 z tego co widzę waży ok. 3kg. To trochę jak dla mnie za dużo. Wolę żeby był mniej stabilny niż cięższy.
Natomiast te z amazona nie mają klamer, a te odkręcane kompletnie mnie nie przekonują, ale ogólnie wyglądają na to co mi trzeba więc może się przekonam siłą rzeczy.
Co do tej wagi faktycznie pomyliłam się i to dość znacznie, ale stwierdziłam, że nie poprawiam może nikt nie zauważy, ale czujne oko wszystko dostrzeże![]()
Zomei Q555 waży ok. 3 funtów, nie kilogramów
Benro iT15 ma zatrzaski i jest nieduży, choć moim zdaniem dość ciężki.
Arca Swiss pewnie na początku nie docenisz, więc dodam tylko że bywają dość kiepskie szybkozłączki, mnie np. do szału doprowadzała płytka typu 200PL Manfrotto
Vanguard jak dla mnie jest całkiem solidny, ale mało popularny w Polsce i dość drogi, dlatego wkleiłem link z Amazona. Chińszczyzna z Aliexpress z pewnością będzie tańsza a często całkiem solidna.
Zomei Q555 waży 3,1 Ibs to jest 1,41 kg , tak myślę![]()
Fakt na pierwszej lepszej aukcji z ali było napisane 2,9 kg. Więc od razu odrzuciłam. W sumie mogło być podejrzane, że jest napisane lightweight haha![]()
Niedawno zmieniałem statyw. Miałem Camrocka EVO T70. Nie był najtańszy, bo płaciłem za niego jakieś 550 zł kilka lat temu. Mimo wszystko miał sporo wad. W tym tendencję do luzowania się nakrętek, co kosztowało mnie filtr za parę stówek. Warto dołożyc i kupić coś solidniejszego. Jak oglądałem statywy, to macałem kilka modeli Benro i wydawały mi się bardzo przyzwoite. Nawet te z nakrętkami. Gdybym miał brać obecnie pod uwagę statyw poniżej 500 zł, to pewnie szukałbym wśród modeli Benro właśnie.
Z6II, Nikkor 14-30 f4 S, Nikkor 24-70 f4 S, Nikkor 50 mm f1.8 G, Nikkor 70-200 f4 G, Tamron 150-600 5.0-6.3 G2
Skontaktuj się z nami