Szukaj
Pewnie macie racje z tą obsługą. Może z czasem wychodzi więcej plusów.
R | 35 | 50 | 135
Dokładnie. Jak się weźmie aparat do ręki na 15 min w sklepie to do każdego można się zniechęcić, zwłaszcza nieznanego systemu. Kółko funkcyjne jest świetne, załatwia większość bieżącej obsługi.
Tak, kółko świetne rozwiązanie ale już sama personalizacja słaba.
No to bądźmy poważni. Procentowo to są ogromne różnice a w praktyce powoduje to, że się tego chętnie i normalnie używa albo nie używa się w ogóle i szkło służy tylko do przekazywania yutuberom. Bo optycznie zapewne wszystkie 50/1.2 od N, S i C pod bezlustra są świetne, ale tylko tego Nikkora się zakłada na bagnet jak za karę. To bardziej wymiarami przypomina 70-200/2.8(i to nawet nie jest żart, bo zarówno Canon 70-200/2.8 RF jak i Tamron 70-180/2.8 są od niego mniejsze i lżejsze). Nadmuchany i ciężki a to przecież tylko 50tka. Ogólnie jest to problem Nikona w bezlustrach. W tym systemie wszystko poniżej f/4 to są jakieś ogóry. Nie tylko 1.2.
Ale pomijając systemowe wojenki, to jestem zdania, że Sony zamiast chwalić się swoim penisem powinno iść swoją drogą. Skoro udało im się zrobić lekkie jak na te parametry, świetne optycznie i w miarę kompaktowe 50/1.2 to pewnie za dużo mniejsze pieniążki zrobiliby mniejsze i równie dobre 50/1.4, coś pokroju 24/1.4 i 35/1.4, które zaspokoiłoby potrzeby 99.5% użytkowników, nawet tych pro.
Oczywiście że wielkość, a raczej "małość" robi różnicę. Można sobie teoretyzować, dopóki nie trzeba się spakować do torby czy plecaka, takiego do udźwignięcia.
Trzeba się nauczyć podejmować decyzję co spakować do torby/plecaka a co zostawić![]()
Podejrzewam, że na jakiś czas temat 50, przynajmniej u Sony, po prostu zniknie, ale gdy już odświeżą 24-70 i 70-200, które ponoć są w planach na ten rok, to moim zdaniem powinni zrobić małe i porządne 50 w wersjach 1.8 i 1.4. Nie wiem jak Zeiss (edit: 50/1.4), ale Sony 50/1.8 powinni zrobić na nowo, przede wszystkim z nowym silnikiem af.
- - - - kolejny post - - - - - -
W sumie taki Nikkor 50/1.2 zapełniłby mi cały plecak to problem bym miał z głowy. Jedyne co to bym musiał codziennie skarpetki prać w zlewie (na wyjeździe).
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 16-03-2021 o 22:33
AF jest średni, przy tych dzisiejszych, ale nowy 50/1.8 od Sony miałby, mam nadzieję, jednak trochę bardziej znośną cenę, bo Zeiss 55 jest po prostu drogi jak na szkiełko o "amatorskich" parametrach.
Skontaktuj się z nami