Close

Strona 21 z 33 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 327

Domyślnie

Okolice Puszczy Kampinoskiej.
    Niebo wg lightpollution map to 4 więc już całkiem przyjemne.

Domyślnie

Franz, śledzę wątek od początku i w końcu muszę Ci powiedzieć, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Wyrazy uznania!

Powiem tylko że życzę Ci Atakamy, Arizony albo jakiejś Alaski - i jeśli będziesz miał okazję wybrać się z aparaturą w miejsce mniej zanieczyszczone światłem - wybierz się!
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Franz, śledzę wątek od początku i w końcu muszę Ci powiedzieć, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Wyrazy uznania!

Powiem tylko że życzę Ci Atakamy, Arizony albo jakiejś Alaski - i jeśli będziesz miał okazję wybrać się z aparaturą w miejsce mniej zanieczyszczone światłem - wybierz się!
    Wielkie dzięki
    Uwierz mi, że mam marzenie aby tak się wybrać gdzieś pod naprawdę ciemne niebo, gdzieś trochę powyżej poziomu morza aby i atmosfera była bardziej przejrzysta..
    Ale jak to w życiu często bywa najpierw rodzina a potem pasja.

Domyślnie

To weź rodzinę ze sobą!

Jestem wystarczająco stary, żeby pamiętać to niewyobrażalnie wspaniałe rozgwieżdżone niebo latem gdzieś na zabitych wsiach, gdzie nawet latarni nie było, a kmiecie szli spać przed dziennikiem. Nie widywałem takich nieboskłonów od lat, aż trafiłem (nie był to główny cel podróży) w miejsce znane z tego, że ma mało zanieczyszczeń świetlnych - i dech mi zaparło, poważnie. W sensie dosłownym; wysiadłem z auta, spojrzałem w górę i szczęka mi samodzielnie opadła. Z zachwytu, jak to wygląda.

Wyobrażam sobie, że miałbyś używanie, więc Ci takich nieb życzę.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

81. M101 - Mgławica Wiatraczek.
    74 zdjęcia po 60s połączone w jedno.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	M101_sm.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	2,29 MB
ID:	49561

Zaczynam się uczyć obrabiać w nowym sofcie więc obróbka jeszcze trochę może leżeć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    To weź rodzinę ze sobą!

Jestem wystarczająco stary, żeby pamiętać to niewyobrażalnie wspaniałe rozgwieżdżone niebo latem gdzieś na zabitych wsiach, gdzie nawet latarni nie było, a kmiecie szli spać przed dziennikiem. Nie widywałem takich nieboskłonów od lat, aż trafiłem (nie był to główny cel podróży) w miejsce znane z tego, że ma mało zanieczyszczeń świetlnych - i dech mi zaparło, poważnie. W sensie dosłownym; wysiadłem z auta, spojrzałem w górę i szczęka mi samodzielnie opadła. Z zachwytu, jak to wygląda.

Wyobrażam sobie, że miałbyś używanie, więc Ci takich nieb życzę.
    Z tego też powodu w tym roku zaciskam zęby i jadę na kilka dni głęboko w Bieszczady, podobno pobyt tam rekompensuje prawie cały dzień jazdy... Jest tam kilka miejsc podobno idealnych do astroturystyki. Jeśli znasz coś bliższego Bydgoszczy to daj znać na priv.
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Domyślnie

Polesie jest bliżej. Niebo podobne (symbolicznie gorsze), krajobraz kompletnie inny .
    Czas dojazdu z Bydgoszczy znacznie krótszy.

Domyślnie

82.
    Ostatnie zdjęcie M42 w tym sezonie.
    Setup: Zenithstar 61 + ZWO ASI 294 MC-P
    PixInsight + CS6
    10x10s, 20x30s, 30x60s, 13x90s

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	M42.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	1,99 MB
ID:	49636

Domyślnie

Poprostu rewelacja, lepiej się nie da...niczym z Hubble'a !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Rzeczywiście, jak Hubble! Parę lat temu na Plantach w Krakowie była wzdłuż głównej alejki wystawa tych zdjęć hubblowskich - spóźniłem się przez nią na ślub, popijawę, poród dziecka, wieczór kawalerski, randkę ze śniadaniem i pogrzeb - tak były wciągające.

To ostatnie jest właśnie z takiego gatunku...
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 21 z 33 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni