Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: hdr z 1 raw'a

Domyślnie hdr z 1 raw'a

Witam wszystkich,

No wlasnie, pytanie jest tego typu: jak , czy i warto robic hdr z 1 zdjecia raw ? Chcialem byc chyba za sprytny dla PS. Z jednego zdjecia raw zrobilem 3 o roznym EV i okazalo sie ze to ciagle 1 zdjecie dla PS. Macie jakies pomysly na to ??

Pozdrawiam

Domyślnie

było 100x - użyj szukajki.
    Szanuję tylko tych którzy szanują mnie, a reszta na kran może wskoczyć mnie.

FX | N50 1.8G | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 VR II | SB-800 | WWW | BLOG

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D_Z_I_A_D_E_K Zobacz posta
    było 100x - użyj szukajki.

A ja pomoge choć nie wiem czy mam rację. Wywołujesz "kilka" zdjęc o róznych ustawieniach potem w PS tworzysz nowe dokumenty i wklejasz poszczególne zdjęcia . Nastepnie zapisujesz i ponownie otwierasz poprzez łaczenie HDR jak coś nie pokręciłem.

Domyślnie

Warto chociaż często lepszy efekt uzyskasz z 3 zdjęć o bardziej różniących się ekspozycjach niż +/-2EV.
    Czasem jednak jesteś zmuszony korzystać z jednego RAWa bo na trzech osobnych zdjęciach fale na morzu czy gałęzie na drzewach nie ustawią Ci się tak samo
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plonie_las Zobacz posta
    Z jednego zdjecia raw zrobilem 3 o roznym EV i okazalo sie ze to ciagle 1 zdjecie dla PS. Macie jakies pomysly na to ??
    Wywal EXIF ze tworzonych zdjęć. Jak? Znajdziesz na forum
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    Warto chociaż często lepszy efekt uzyskasz z 3 zdjęć o bardziej różniących się ekspozycjach niż +/-2EV.
    Czasem jednak jesteś zmuszony korzystać z jednego RAWa bo na trzech osobnych zdjęciach fale na morzu czy gałęzie na drzewach nie ustawią Ci się tak samo
    Wtedy nie pozostaje nic innego jak maskowanie i branie z każdego zdjęcia to, co dobre. To się chyba zowie DRI.

Domyślnie

W temacie - wg mnie warto bawić się w ciągnięcie kilku zdjęć z jednego RAWa. Przykład ? Ostatnio pokazywałem na forum mgiełkę. Najpierw wywołane domyślnie:

Ekspozycja dobrana została jak dobrana - nie chciałem za dużo ciągnąć z cieni, ale też wiedziałem, że w przypadku nieba nie stracę informacji robiąc RAW. Wywołałem jeszcze na + i na -, połączyłem, poPSułem trochę, podciągnąłem to i owo i wyszło tak:

Daleko pewnie temu do poprawnego HDRa, ale jestem zdania, że z jednego NEFa wyciągnąć można wiele. Z tego powodu korzystam tylko z tego formatu, nawet gdy nie mam w zamiarze robić składek kilku zdjęć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Najpierw wywołane domyślnie:

Ekspozycja dobrana została jak dobrana .

Tiaaaa))) i to d200!!!!

Zawsze czujna
    Ostatnio edytowane przez jm ; 16-09-2007 o 23:50
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Zbyszku - to może dlatego zostałeś "oskarżony" o przeostrzenie?

Domyślnie

Może... Zresztą, nie znam się - dopiero raczkuję w temacie widoczków \

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Tiaaaa))) i to d200!!!!
    Napisałem tak, ale drugi raz też bym tak zrobił - po co mi niebieskie niebo, jak wiem, że informacje stamtąd wyciągnę. Dzięki temu nie musieć nadmiernie rozjaśniać podłogi, dzięki czemu mam kolorowe kwiatki a nie kolorowy szum. Poza tym robiłem większość w trybie M ....

PS.: Wiem do czego pijesz Nadal twierdzę, że D80 na matrycowym przepala i nie uwierzę, że jest inaczej. Przy D200 robię 90% w tym trybie i korektę wprowadzam na co dziesiątym zdjęciu.
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 17-09-2007 o 08:27

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów