Szukaj
Myślę, że Sony plasuje ten aparat nieco obok modelu A7III, ale nie koniecznie niżej. To oferta dla osób ceniących mobilność i kompaktowy rozmiar, ale też dla wszelakich blogerów. To jest rynek, który w dobie koronawirusa zyskuje, vlogi, transmisje, itd. Stąd nacisk na wideo, na dodatek obrotowy ekran dla takich użytkowników to kupić lub nie kupić aparat. @czomolungma Zdjęcia oczywiście można robić tym aparatem z powodzeniem, ale może to nie jest po prostu model dla Ciebie? Tak jak A7s jest nie dla każdego użytkownika, ba, znaczna część nawet nie rozumie sensu tego aparatu patrząc tylko na specyfikację pod kątem zdjęć.
Nadal nie bierzesz pod uwagę dwóch lat różnicy miedzy premierami i że marketing/dystrybucja po woduje że cena spada, więc nowy sprzęt w dniu premiery wyceniony o 600$ niżej od wyższego modelu kosztuje podobnie, za rok może pojawi się Z6mk2 i będzie płacz że małe ulepszenia, a cena 2x wyższa ?
Ma znaczenie data premiery i dlatego wybrałbym Z6 lub czekał z pół roku może dłużej na obniżki Z5.Cena premiery nie ma w tym przypadku znaczenia bo dziś Z5 jest tak zbliżone do Z6 cenowo że bez wahania wybrałbym Z6, a Ty ?
D750 w dniu premiery był wyceniony o 200$ wyżej niż Z6Stąd moje zdziwienie. Tanie to będzie jak osiągnie cenę D750 czyli 4900![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 15-09-2020 o 21:14
Aparat wart 4900 sprzedać za 2 z tyle, to trzeba mieć tupet![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 15-09-2020 o 21:25
Wielce mały nie jest, ale ma porządną baterię. I AF. Dla mnie to właśnie jest aparat dla jak najbardziej istniejącego targetu. Tego, któremu się spodobał A7 klasik. Na razie cena chora, ale za ro czy dwa to może być super sprzęcik do plecaka w podróż. Może nie bez wad, ale za to taki fajny, malutki. Ja bardzo lubię 7III, ale gdyby mi dali pod zamiankę coś podobnego w mniejszym opakowaniu to bym bez wahania brał.
Jednak myślę, że nie masz racji. Czasy się zmieniają, nawet dość szybko ostatnio, odpowiadają więc na trend. To nie moja bajka, ale wydaje się, że wzrosło zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju nagrywanie i przesyłanie materiałów do sieci (skoro Nikon wypuścił do tego oprogramowanie, to chyba już wszyscy to zauważyli). Wypuścili ostatnio kompakt do wideoblogów, aps-c już wcześniej miało takie funkcje, teraz ff. Bardzo ciekawy i przemyślany produkt. Czasy są jakie są i rynek spada, więc wymusza to większą uniwersalność, ale i zwiększa rolę księgowych (ja to nazywam "Exel rządzi"). Mnie się podoba, af wypasiony, seria lepsza jak w A7III, wszystko w małym opakowaniu. Rozumiem też rozczarowanie tych, którzy oczekiwali po prostu tańszej, okrojonej m3 w znacząco niższej cenie.
Z sentymentu nadal mam A7mkI i nie widzę podobieństwa - był mniejszy, lżejszy, z lepszym (acz i tak tragicznie beznadziejnym) wizjerem, a przede wszystkim z wyprowadzeniem wszystkich istotnych funkcji na kółka i przyciski, dzięki czemu pokochałem ten aparat.
- - - - kolejny post - - - - - -
Swego czasu był trend namiętnego robienia sobie selfie, więc DxO zrobił zewnętrzny aparat - DxO ONE doczepiany do iPhone'a, z relatywnie dużą matrycą do robienia słit foci hajper wysokiej jakości, nawet troszkę pomagałem przy promocji tego ustrojstwa w PL. Ile lachonów kupiło ten szpej i cisnęło nim sobie samojebki? Na palcach ślepego pracownika tartaku policzyć.
Nie twoja bajka, nie moja bajka, nie róbmy z tego zagadnienia - zostawmy vlogerom co vlogerskie, fotograferom co fotograferskie.
Skontaktuj się z nami