Na facebookowej grupie jakiś czas temu czytałem o kilku przypadkach problemów z migawką ale nie było jakiejś plagi. Z tego co pamiętam, większość osób miała przebieg w zakresie 30-100k zdjęć.
Szukaj
Na facebookowej grupie jakiś czas temu czytałem o kilku przypadkach problemów z migawką ale nie było jakiejś plagi. Z tego co pamiętam, większość osób miała przebieg w zakresie 30-100k zdjęć.
100k to nie dramat, trudno tyle ustukać, ale 30k to już trochę słabo jak na sprzęt za 10 tysi. Jeśli to jednostkowe przypadki to trudno, zdarza się. Na grupie też faktycznie nie ma tłumów, ludzie się rejestrują z ciekawości, ale jak to mówią: dowieriaj, no prowieriaj.
No tak samo drogo może się skończyć samodzielne czyszczenie sensora albo zmiana obiektywu
Mając do wyboru 130$ a 400$ za serwis (wg tego co piszą) zaryzykowałbym samodzielną wymianę. Zresztą są filmiki instruktażowe jak to zrobić. Może nie wygląda to prosto i zajmie amatorowi nie 25minut tylko 2h ale wydaje mi się że nie jest to jakaś czarna magia.
https://www.youtube.com/watch?v=kmekamXwvlg
Zresztą to pewnie i tak dotyczy pewnej grupy fotografów. Czy to z początku serii, czy używających często burstów czy głównie mechanicznej migawki zamiast elektronicznej. Mimo wszystko dobrze by było przycisnąć firmę do akcji serwisowej.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
No prawie tak samo
Ja oczywiście rozumiem, że 130 dolków to nie to samo co 400, ale mi się rozchodzi o coś innego. Raz, że jeśli się okaże, że to powszechna przypadłość 3ek to znaczy, że wina leży po stronie Sony więc niby czemu mamy płacić nawet dolara za ich niedoróbki a dwa, że jeśli to norma to nowa część będzie tak samo podatna na awarie jak stara. Ja sobie mogę na zapas kupować muszle oczne albo szpatułki do czyszczenia matrycy, ale nie migawki![]()
Wiem o co Ci chodzi dlatego napisałem że dobrze by było ich przycisnąć.
Natomiast nie zrozumiałeś o co mi chodzi, jestem przeciwnikiem pisania że 'oooo to się może drogo skończyć' bo wszystko może się drogo skończyć i podle tej recepty najlepiej to nawet nie kupować aparatu bo można sobie coś złamać idąc po niego do sklepu;p
Jak ktoś nie czuje się że złoży z powrotem aparat to lepiej tego nie robić. Ale nie ma tam żadnego lutowania, cięcia, szarpania, nie ma co tam zepsuć zachowując ostrożność, a jeszcze jest instrukcja gdzie widać co robić po kolei.
A żeby uniknąć ryzyka finansowego że nie zmienimy jak padnie migawka, to można rozłożyć aparat i spróbować go złożyć przed zakupem migawki. Jak wyjdzie to zamówić i powtórzyć, a jak nie wyjdzie to wysłać na wymianę do serwisu, przecież podłączą wszystko z powrotem;p
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Szanse, że apart by ruszył po mojej wymianie migawki oceniam na pół promila. Szanse, że będzie działał po moim czyszczeniu matrycy lub wymianie obiektywu oceniam jednak znacznie wyżej. Jak widać na załączonym obrazku to pierwsze jest jednak skomplikowane dla kogoś kto w tym nie robi. Ludzie nawet kompów już sami nie składają i zlecają takie usługi serwisom lub sklepom mimo, że to jest skomplikowane mniej więcej tak jak klocki lego. Naprawdę mało kto się pokusi o samodzielną wymianę migawki więc to nie jest rozwiązanie. Znaczy się jest ale dla nielicznych. Tylko o to mi chodziło. Dalej już nie ciągne, bo w sumie nie wiadomo czy faktycznie jest problem z tą migawką. W sumie pierwszy raz o tym usłyszałem a aparat jest na rynku już od początku 2018.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
@Jacek_Z Jacku no to zdradź w końcu jaki system kupiłeś bo coś cisza i taki jesteś tajemniczy?
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
Skontaktuj się z nami