208.
Szukaj
Ciekawie namalowane.
Witam.
Potrzebuję porady. Mianowicie zakupiłem dziś Sony A7III i poszukuję do tego body obiektywów. Chciałbym jakiś standardowy zoom. Zastanawiam się miedzy Sigma 24-70 DN (tą nową), a Tamronem 28-75. Drugim obiektywem w który celuję jest portretówka. Okolice 85mm. Mam dwa typy: Samyanga 85 1.4 oraz Sony 85 1.8. Mógłby ktoś napisać jakie obiektywy warto zakupić z tych wymienionych? Zależy mi na dobrym autofokusie.
Jako uniwersalny zoom polecam sony 24-105/4. Jest trochę ciemniejszy od sigmy, ale 105 zamiast 70 na wąskim końcu, stabilizacja, lepszy af no i jest lżejszy.
Obawiam się, że f4 może być trochę ciemno. Dotychczas fotografowałem Nikonem D7100 w parze z Sigmą 18-35 1.8 i muszę powiedzieć, że czasami brakowało światła więc wchodziło do gry iso 3200. Wiem że Sony to FF i nowsza matryca więc lepiej sobie radzi z ziarnem, ale w takim razie trzeba by było kompensować na iso 12800 a to jednak dużo
To tylko jedna działka przysłony.
Na wysokim iso jest przepaść pomiędzy D7100 a A7III
https://www.dpreview.com/reviews/ima...59793138557602
Ogólnie wszystkie które wymieniłeś są warte zakupu. Na AF też raczej nie będziesz narzekał. Kwestią otwartą w przypadku zumów jest to czy Ci wystarczy 28mm na szerokim oraz to czy Ci zależy na ficzerach Sigmy i czy jesteś chętny za to dopłacić. Subiektywnie Tampon ma też brzydszy (lub ciekawszy) bokeh. Co do portretówek to najlepszy af ma właśnie Sony 85/1.8, ale Samyang niewiele mu ustępuje a obrazek i ostrość są w nim świetne. W dodatku jest bardzo dobrze wyceniony i nie jest aż tak ciężki jak na szkiełko 1.4. Ja mam Sony, ale gdybym dziś miał kupować to pewnie bym się skusił na tego Samyanga. Dwa pincet za takie szkło to jest frajerska cena. I o dziwo frajerem jest tu Samyang
![]()
Pytanie czy 28 mm wystarczy mi na szerokim końcu. Szczerze powiedziawszy nie wiem. Dotychczas miałem 18mm na APSC co daje jakiej 27mm na FF i sobie jakoś radziłem. Chociaż czasami brakowało szerokości więc trzeba się było ratować krokami w tył. Nie wiem natomiast jak duża jest różnica między 24mm a 28mm. Jeżeli w przyszłości będzie taka potrzeba zawsze można dokupić jakieś 18mm albo jeszcze szerzej. Jakie "ficzery" miałeś na myśli w Sigmie? Bo jakoś nie jestem za bardzo w temacie. Co do portretówki to chyba właśnie skuszę się na Samyanga bo czytałem trochę na różnych forach i oglądałem kilka porównań i każdy ten obiektyw zachwala.
Między 24 a 28mm różnica jest dość duża, ale może akurat nie dla Ciebie jeśli faktycznie 18-35 Ci odpowiadała. Możesz sobie to podejrzeć na tym symulatorze https://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
Ficzery w Sigmie to głównie dobre uszczelnienie i ogólnie jakość wykonania, być może lepsze powłoki oraz programowalny guzik i przełącznik af/mf na obudowie. Tampon to golas i wszystkim oprócz zumowania (i manualnego ustawiania ostrości) sterujesz z poziomu body.
Skontaktuj się z nami