Close

Strona 194 z 205 PierwszyPierwszy ... 94144184192193194195196204 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 931 do 1 940 z 2048

Domyślnie

Cześć. To watek do powitań. Jeśli masz pytanie - dylemat co wybrać to zadaj je w odpowiednim dziale. Załóż wątek lub dopisz się w wątku o takiej samej tematyce.

Domyślnie

Witam serdecznie !

naskrobie kilka słów o sobie i swoim sprzęcie , aby łatwiej było się już później komunikować

jako dziecko podglądałem wujka który miał ciemnie , i był nauczycielem fizyki , więc temat dobrze ogarniał , mój pierwszy aparat to było UOMO które dostałem w 1989 na komunię

dość szybko się zepsuło , i to był na tamtenczas koniec mojej przygody z fotografowaniem

w 2000 rzeczony wujek otworzył zakład fotograficzny, takze gdzieś tam ten temat fotografii profesjonalnej się przewijał

ja dalej nic

poźniej , czyli koło 2005-2006 pojawiły się komórki ze znośną jakością fotografii, więc siłą rzeczy coś tam się pstrykalo
    (bodajże pierwszym moim telefonem który robił sensowne zdjęcia był SE k750i )

w 2011 postanowiłem uzasadniając żonie, że dobrej jakości zdjęcia są mi niezbędne w pracy (fotografowanie firmowym eventów , zdjęcia produktowe itp) nabyć swoją lustrzankę

sytuacje poprawił fakt , że producenci dostrzegli w amatorach dobry segment i zaczeli wypuszczać lustrzanki przystępne cenowo , tzn , nie za wielokrotność minimalnej krajowej

a po pierwszych kotach za płoty , kolejne modeli z kategorii entry-level , już były całkiem sensowne

Nikona wybrałem częściowo ze względu na jakiś szacunek do marki , ale także dlatego że lustrzanki na które było mnie stac (najniższe) były jednocześnie dużo lepsze niż analogiczne u Canona

wówczas na rynku były dostepne jeszcze d3000 i już d3100 , biorąc pod uwagę przepaść jaka je dzieliła (matryca itd) zdecydowałem się na 3100 , roznica pomiedza nią a 5100 już taka duża nie była, reszta była za droga

zwróciłem jednak uwagę na obiektyw i dopłaciłem nie tak mało , żeby zamiast kitowego kupić zestaw z nikkorem 18-105

no i tak sobie działałem z tym zestawem , wyciagając go na wyjazdy, eventy itp , a na codzienne *******y do social mediow dzialaj z (coraz lepszymi) komórkami

z czasem zaczęło mi brakować czegoś szerokiego bo 18 na niepełnej klatce to jednak dość wąsko do małych pomieszczeń

i w zasadzie nie ma za bardzo w przystępnych pieniądzach nic sensownego , więc kupiłem rybie oko samyang 8mm , tutaj priorytetem było sfotografowanie mojego studia treningowego , które ma 9m2 i niczym normalnym się tego nie udało objąć w całości

no i jakoś tak , poszedłem za ciosem i dokupiłem tele (tamron 70-300)

i na koniec dotarło do mnie że jako szanujący się pół-amator absolutnie potrzebuje dobrej i bardzo jasnej stałki

tutaj już poszedłem w konkretną opcję nikkor 50 1,8

muszę popracować trochę nad postprodukcją, bo nie odpowiada mi kolorystyka zdjęć , które strzelam , wstyd sie przyznać , ale podoba mi sie nasycenie jakie robi moja komórka

to chyba tyle , konkretne rzeczy już bede atakował w adekwatnych tematach

pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Witamy
    Zdjęcie z lustrzanki też mozna wysycić, byle był dobry balans bieli, bo inaczej zaczynają wchodzić jakieś dominanty koloru.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

troche niezręcznie zamiast od przywitania zacząłem od tematu w którym poruszyłem ten problem

- - - - kolejny post - - - - - -

https://forum.nikoniarze.pl/threads/...i-%28kolory%29
    Nikon D5600
    Samyang 8mm 1:3,5 Helios 58mm 1:2 Soligor 55mm 1:2,8 Macro
    Sigma 10-20mm 1:4-5,6 Nikkor 18-140mm 1:3,5-5,6 Sigma 150-600mm 1:5-6,3

ak4444
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich nikoniarzy. Mam nadzieję że znajdę tutaj wiele przydatnych porad.

Domyślnie

Januszy reklamy to my tu nie lubimy, więc wątpię...
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Witam serdecznie wszystkich i pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
    "Piękno jest w nas i otaczającym świecie" || Obecnie:,Nikon D7200, Nikon 18-105 f/3.5-5.6 G ED VR, Nikkor 35 f/1.8 G || Było: Nikon D5000, Nikon 18-55 mm, Pentax Optio LS 465

Domyślnie

Witam wszystkich, na co dzień co prawda jestem i nagrywam filmy na bezlusterkowcach sony ale fotografią też się interesuję.
    Ostatnio edytowane przez madebyzosiek ; 03-03-2020 o 10:11 Powód: Usunięcie komercyjnego linka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamerzysta Zobacz posta
    Witam wszystkich, na co dzień co prawda jestem i nagrywam filmy na bezlusterkowcach sony ale fotografią też się interesuję.
    Witaj... Ja wiem, że reklamowanie działalności kusi, ale na tym forum trzeba mieć konto PREMIUM, żeby robić to zgodnie z regulaminem. Jak chcesz z nami zostać, to się do niego zastosuj...

Domyślnie

Witam serdecznie. Zaczynam przygodę z fotografią, mam nadzieję że znajdę w "lupce" potrzebne mi informacje.
    Pozdrawiam
    Daniel

Strona 194 z 205 PierwszyPierwszy ... 94144184192193194195196204 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów