Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    A skąd wiecie, że to ozonowanie działa?
    Bo istnieje takie coś jak nauka, a ta zawiera w sobie takie dziedziny jak chemia i fizyka. Chemii i fizyki uczą w szkole. Yyyy... to znaczy nie wiem, czy teraz uczą, bo dawno do szkoły nie chodziłem... Ale przeglądając ksiązki z podstawówki mojego dziecka, moge domniemywać, że uczą. A przynajmniej, jak nie uczą to można samemu doczytać.
    W razie potrzeby, prosze do mnie pisac raczej na e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au"
    www.analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    Bo istnieje takie coś jak nauka, a ta zawiera w sobie takie dziedziny jak chemia i fizyka.
    Koledze może raczej chodzić o: skąd wiecie, że ozonowanie jest skuteczne w waszym przypadku?

Tak się wziąłem i zastanowiłem, jeśli wsiadłbym do samochodu z laptopem i drukarką laserową na kolanach i wydrukowałbym instrukcję obsługi Nikona d200. To czy mógłbym powiedzieć, że mam kabinę wyozonowaną skoro czuć byłoby ozon?

Pozdrawiam,
    pawl_s

PS: nie znam się, tak tylko "głośno piszę"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawl_s Zobacz posta
    Koledze może raczej chodzić o: skąd wiecie, że ozonowanie jest skuteczne w waszym przypadku?
    Na tak zadane pytanie odpowiedziałbym tak samo.

Tyle co wyprodukuje drukarka nie wystarczy. Ozon bardzo szybko łaczy się z innymi substancjami i rozpada. Musi byc jego duże stęzenie i musi to potrwać, do tego musi byc bardzo duży przewiew w przewodach, aby skutecznie odgrzybił instalację w samochodzie. Drukarki produkują jakies miligramy na godzinę. Co najwyzej dostaniesz od tego bólu głowy i kaszlu. żeby ozonowanie "sterylizujące" było skuteczne musi być takie stężenie ozonu, że powietrze robi się błękitne.
    Dla przykładu, mój samochód gdzieś w trzecim roku eksploatacji zaczął pachnieć, kiedy właczało się klimatyzację. Jeździłem regularnie na serwisy, wymiany filtrów i czyszczenie klimy, ale zapach sie utrzymywał. I to tak trwało, aż zamówiłem pierwszy raz ozonowanie, u znajomego, co się tym zajmuje zarobkowo. Zapach zmalał, lecz nie zginął. Zyłem w przeswiadczeniu, że tak się dzieje z samochodami, kiedy przestaja być nowe. Kiedy kilka miesięcy później, zachęcony cena usługi jaką wcześniej musiałem uiscić, zbudowałem swój ozonator, po pierwszym porzadnym ozonowaniu i przewietrzeniu wszystkiego co sie dało, zapach zniknał. Było jak w nowym samochodzie. Włączenie klimatyzacji powodowało, że robiło sie po prostu chłodno, ale nie towarzyszył temu zaden zapach. Więc jeśli ktos nie wierzy w chemię i fizykę, to sa tez na działanie ozonu dowody empiryczne.
    Zasada jest taka i sprawdza się zawsze. Samochód trzeba bardzo dobrze wysprzątac, odkurzyc i umyć w środku. Wyjąć filtr przeciwpyłkowy i wyrzucic do kosza, zamknąć gniazdo filtra, właczyc silnik, klimatyzację ustawić na maksa, na obieg zamknięty, nawiew ustawić na maksa. Ozonator postawić na desce rozdzielczej, najlepiej nad fotelem pasażera. Jeśli się nie mieści, to na fotelu pasażera. Ozon jest cięższy od powietrza więc ozonator powinien byc ponad najniższym punktem w samochodzie. Zamknąć samochód i wrócić za 40 minut. Wyłaczyc ozonator i samochód, zamknąć, i znowu zostawic na cca. 30 minut. Potem, pootwierac wszystkie drzwi, właczyć nawiew na maksa i zostawic tak samochód na dalsze 10-15 minut, żeby sie bardzo dobrze wywietrzył. Zniknie wtedy tez w dużej częsci ten charakterystyczny zapach po ozonowaniu. Teraz można zamontować nowy filtr przeciwpyłkowy i jeździć. Jeśli po kilku dniach okaże się, że trzeba czynnośc powtórzyć, a moze tak być, jeśli mieliśmy zapuszczoną klimę, to powtórzyc. Tym razem można spowrotem zamontować ten sam filtr. Zresztą, jeśli ozonujemy czesciej niż co pół roku, albo do wymiany filtru zostało nam jeszcze trochę, można uzyć tego samego ponownie. Ale ZAWSZE trzeba go usunąc z samochodu na czas ozonowania.
    Spotkałem się tez z metodą, że ozonator stawia się poza samochodem, a jego wywiew laczy sie z wnętrzem auta elastyczną rurą wentylacyjną, przez uchylone okno. Okno trzeba oczywiście uszczelnic. To zapewne tez się dobrze sprawdza, ale komplikuje cały proces i konstrukcję.
    W razie potrzeby, prosze do mnie pisac raczej na e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au"

Domyślnie

klimatyzację ustawić na maksa,
    Również i ja zrobiłem sobie ozonator i poddaje 2-3 razy w roku samochód temu zabiegowi. Właśnie mam pewne wątpliwości jakie mnie naszły po moich doświadczeniach z ozonowaniem

Pierwsze co do ustawiania klimy w czasie zabiegu - piszesz "na maksa" czyli na maksymalną temperaturę dodatnią czy ujemną? Czy to ustawienie w ogóle ma jakieś znaczenie? A może wystarczy tylko sam nawiew i obieg zamknięty. Jeśli tak by było i istotne jest tylko wymuszenie obiegu powietrza, to rozważam zrobienie zasilacza zewnetrznego (o sporej wydajności prądowej), żeby podłączyć silnik nawiewu i wówczas nie potrzebne byłoby odpalenie auta na te 30 minut zabiegu.

Wyjąć filtr przeciwpyłkowy i wyrzucic do kosza, zamknąć gniazdo filtra,
    Kolejna wątpliwość jaka mnie nachodzi, to właśnie konieczność wyjmowania filtra. Praca przez 30- 40 minut bez filtra trochę jednak naraża te kanały wentylacyjne, które normalnie są chronione przez filtr przed różnymi zanieczyszczeniami np. pyłkami organicznymi. Zwłaszcza jeśli okolica w której robi się ozonowanie, jest narażona na różne źródła pylenia.

To może jednak nie zdejmować filtra na czas ozonowania. Nawet jeśli skład chemiczny filtru uległby jakiejś degradacji wskutek ozonowania, i tak jest do wymiany. A jednak w czasie ozonowania stanowiłby zaporę mechaniczną przed ewentualnymi zanieczyszczeniami. wiadomo 30 minut bez filtra nie powinno za bardzo "zabrudzić" kanałów, ale może jednak warto nie pozbywać się filtra?

Chętnie poznam opinie bardziej doświadczonych
    Ostatnio edytowane przez Keszelski ; 05-04-2017 o 07:55

Domyślnie

Z tego co czytałem na portalach motoryzacyjnych, to temperatura nawiewu musi być minimalna. Ozonowanie trzeba przeprowadzać do 20 st C w obiegu wewnętrznym powietrza z włączoną klimatyzacją i wyjętym filtrem przeciwpyłkowym (który jednak też coś zawiera). Dlatego po ozonowaniu zaleca się jego wymianę. Czyli 1-2 razy w roku w zależności jak wiele się jeździ...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

W uzupełnieniu przedmówcy dodam tylko, że filtr przeciwpyłkowy ma chronic nas przed pyłami wdmuchiwanymi do kabiny przez systemem wentylacji, a nie system jako taki. I trzeba go zawsze wyjąć, ponieważ po pierwsze nie chodzi o to, żebyśmy ozonowali filtr. Po drugie zmniejsza on przepływ powietrza w kanałach więc tez na dystrybucję ozonu oraz usunięcie z systemu wszystkiego, co chcemy usunąć. Po trzecie, czesto zawiera węgiel, który wiąże ozon, a po co nam to?
    Popatrz na budowę systemu wentylacji w samochodach:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NickOnMe Zobacz posta
    Kolejna wątpliwość jaka mnie nachodzi, to właśnie konieczność wyjmowania filtra. Praca przez 30- 40 minut bez filtra trochę jednak naraża te kanały wentylacyjne, które normalnie są chronione przez filtr przed różnymi zanieczyszczeniami np. pyłkami organicznymi. Zwłaszcza jeśli okolica w której robi się ozonowanie, jest narażona na różne źródła pylenia.

To może jednak nie zdejmować filtra na czas ozonowania. Nawet jeśli skład chemiczny filtru uległby jakiejś degradacji wskutek ozonowania, i tak jest do wymiany. A jednak w czasie ozonowania stanowiłby zaporę mechaniczną przed ewentualnymi zanieczyszczeniami. wiadomo 30 minut bez filtra nie powinno za bardzo "zabrudzić" kanałów, ale może jednak warto nie pozbywać się filtra?

Chętnie poznam opinie bardziej doświadczonych
    Pomocniczym słowem kluczowym jest "obieg zamknięty".
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Bry wszystkim.
    Siedzę już od kilku dni na necie i czytam i mnie już głowa boli.
    Z jednej strony - tak, dobre, nadaje się.
    Z drugiej strony - niezdrowe, groźne, nie używać.

Potrzebuje ozonator do obuwia, może ewentualnie do lodówki czy do łazienki.

Czy coś w okolicach 300 zł da się kupić czy odpuścić?

Domyślnie

Panowie a co powiecie o worku bentonit wrzuconego do auta? Przecież mając taki mały 1 kg wcale nie zbiera się tam wilgoć i para na szybach a tym samym rozwiązuje wiele problemów o jakich piszecie. Można go mieć nawet w bagażniku jak jest otwarta przestrzeń auta i działa. Zakup na lata wartości 10zł?
    P510 / P1000 - choć to już przesada i szaleństwo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Bry wszystkim.
    Siedzę już od kilku dni na necie i czytam i mnie już głowa boli.
    Z jednej strony - tak, dobre, nadaje się.
    Z drugiej strony - niezdrowe, groźne, nie używać.

Potrzebuje ozonator do obuwia, może ewentualnie do lodówki czy do łazienki.

Czy coś w okolicach 300 zł da się kupić czy odpuścić?
    Tu sam generator: https://pl.aliexpress.com/item/32990...27425c0fKgr1Ti
    Można samemu pudełko zrobić, albo zamówić:
    https://pl.aliexpress.com/item/40001...4-a4c43913af89
    Podejrzewam, że samemu najlepiej zrobić końcówki do butów.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni