No rozumiem, każdy ma jakieś inne podejście, Twoje inne, może droższe ale bardziej kompleksowe i bez poświęcanie czasu własnego. Druga sprawa, robię bardzo małe roczne przebiegi, więc w teorii pewne tematy mi odpadają.
Szukaj
Warto kupić. Ja mam taki za sto coś i daje radę. Klimatyzacja ma to do siebie, że nie zawsze wystarcza ozonować raz w roku. Jak kiedyś musiałem pojechać 2 razy po 50 zł, to kupiłem własny. Własnym można i co tydzień...
Pozdrawiam
Schemat jest taki, że z jednej strony masz kabel do gniazdka 230V, przez wyłacznik do transformatora-przetwornicy 230-15.000V, która zasilasz płytki ceramiczne do wyładowań. Z transformatora podłaczasz równolegle płytki wyładowcze. Pod źródło prądu podłączasz wentylator - wszystko jedno czy wyciagowy, czy wdmu****ący, jeden wystarczy. I to wszystko.
Ja swój ozonator wepchnąłem w obudowe po zasilaczu komputerowym. Trochę ciasno i trzeba było sie nagłówkowac zwłaszcza, że użyłem wentylatora od tegoż i musiałem jeszcze zmieścić prosty zasilacz 12V. Wentylator poszedł na zewnątrz obudowy.
Jak zajrzysz na chińskie portale aukcyjne to kupisz transformator i płytki wyładowcze za około 100-140 złotych.
Edyta podaje najprostszy schemat generatora ozonu, bez osprzętu:
Druga Edyta mówi, że po 30 minutach pracy i dmuchania wentylatorem z zasilacza, płytki miały nadal nie więcej niż 38 stopni Celsjusza - to na poparcie, że jeden wystarczy.
Trzecia Edyta mówi, że jak się interesowałem zagadnieniem, to gdzies wyczytałem wzór, który mówił, ile musi byc pradu z zasilacza, żeby uzyskać konkretna wydajność produkcji ozonu. Ale już tego nie pamiętam. Ogólnie jest tak, że te "zestawy" do samodzielnego montazu zazwyczaj mają zawyżone parametry, w stosunku do tego, co wynikało ze wzoru. Ale jeśli nawet wyprodukujesz 5 g a nie 7, to do normalnych, domowych zastosowań wystarczy.
Ostatnio edytowane przez mirekkania ; 28-03-2017 o 17:12
W razie potrzeby, prosze do mnie pisac raczej na e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au"
www.analogowiortodoksi.pl
Z ciekawości zajrzałem na znany, światowy serwis aukcyjny i przetwornicę z płytkami, generującymi teoretycznie ok. 10g ozonu na godzinę, można nabyć już za $20 z przesyłką.
W razie potrzeby, prosze do mnie pisac raczej na e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au"
www.analogowiortodoksi.pl
Ja nie miałem czasu na lutowanie, ale kupiłem gotowe urządzenie u polskiego producenta za 500 zł (z jonizatorem) wydajność 7000mg, obydwa auta wyozonowane + cała chata, w zasadzie można powiedzieć się już prawie zwróciło, bo serwisy ASO wołają dodatkowo 100 zł za ozonowanie. W domu dość szybko udało się wywietrzyć, ale w autach po kilka dni się utrzymuje zapach "basenu z chlorem" ale to tylko znak, że grzyby wytępiło.
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Ja po rozmowie z właścicielem zostałem namówiony na taki:
https://o3ozon.pl/kl-7-p-14.html
Być może ten jonizator faktycznie jest jakąś wartością dodaną, kto tam wie. Według ich szacunków taki jonizator w ciągu pół godziny pracy zdezynfekuje pomieszczenie o powierzchni do 28 m2 , wysokie na 2.5m.
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Skontaktuj się z nami