Close

Strona 212 z 217 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 111 do 2 120 z 2164

Domyślnie

ok, dzięki za wypowiedzi. Przekonaliście mnie, ze bez organoleptyki nie ma sensu pchać się w ten system.
    Zacząłem myśleć o A7+voigtlandery, w dalszej przyszłości jakieś szkła Lecia M, ale to już temat na inny topic.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Kolego @emet_b powiem Ci tylko że seria Sony A7 ze szkłami na bagnet Leica M szczególnie szerokimi nie gra niestety zbyt dobrze. Szczególnie na bokach kadru. Pomijając już nawet kwestię ergonomii tego sprzętu bo to jest sprawa mocno subiektywna i osobista dla każdego. Ja sam mam Biogona 2.0/35 i planowałem z nim do A7 II a teraz coraz mocniej spoglądam w stronę Monochrom albo M240. Trochę analogów trzeba będzie jednak wyprzedać najpierw...

Domyślnie

Szkła leica M słabo działają z sony A. Wynika to z konstrukcji aparatu. Ale jeżeli idziesz w tę stronę to myślę, że nikon z6 z odpowiednim adapterem i np zeisikami pod M to bedzie lodzio miodzio

Wysłane za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Panowie, cenne uwagi.
    Dziękuję.
    @czupacabra , myślisz, ze z Canon R powinno być równie dobrze? Nie chce wracać do Nikona, serio nie lubie ich matryc.
    Ostatnio edytowane przez emet_b ; 21-11-2019 o 17:02
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Natomiast przy innym budżecie polecam zestaw Leica SL(teraz można tanio wyrwać) lub SL2 + szkła Leica M

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czupacabra Zobacz posta
    Szkła leica M słabo działają z sony A. Wynika to z konstrukcji aparatu. Ale jeżeli idziesz w tę stronę to myślę, że nikon z6 z odpowiednim adapterem i np zeisikami pod M to bedzie lodzio miodzio...
    Dlaczego? Szkła pod M, zdaje się, że szczególnie te szersze, najlepiej będą działać na emkach (z tego co pamiętam to ze względu na odpowiednie mikrosoczewki na matrycy) a na pozostałych bezlustrach, niezależnie od marki, będą działać podobnie. Oczywiście chodzi mi o cyfrówki.

Domyślnie

Chodzi o odległość pomiędzy matrycą a tylną soczewką ( tak w dużym skrócie) . Dlatego też do Sony A jest przeróbka KOLARI.

Domyślnie

Leica SL2 ma grubszą matrycę specjalnie pomyślaną pod szkła M

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czupacabra Zobacz posta
    Chodzi o odległość pomiędzy matrycą a tylną soczewką ( tak w dużym skrócie)...
    To co tu zmienia Nikon i w czym będzie lepszy? Przelotki są tak pomyślane by zachować odpowiednią odległość matrycy i z Nikonem będzie podobnie.

Domyślnie

Nikon będzie lepszy od Sony bo jest lepiej wykonany mz. Jak macałem sony to te palstiki to taki pojemnik na śniadanie do szkoły. A optycznie pewnie będzie to samo

Strona 212 z 217 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214 ... OstatniOstatni