Close

Strona 102 z 347 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112152202 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 011 do 1 020 z 3462

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    to przejdzie samo
    Nie w "tym" przypadku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matbe Zobacz posta
    Nie w "tym" przypadku.
    A ty to juz jesteś legendarny, chociaz widzisz dno tego trybu i nie widzialem abyś o tym pisał to oczywiście staniesz okoniem tlyko dlatego że nie raz miałes ze mna spięcie, Na Boga ludzie trochę obiektywizmu.
    Wstawcie zdjęcia z tego trybu gdzies na inne forum i posłuchajcie komentarzy tych z portfolio co maja to zobaczycie czy fotki w tym trybie sa ok. Bo chyba tylko półślepy widzi w nich cos pozytywnego.

Domyślnie

Bardzo emocjonalnie reagujesz na jakiś tam tryb w aparacie i fakt, że komuś się on podoba.

Najbardziej rozbawił mnie argument, że "nigdzie nie można tego pokazać, taka prawda". No najwyżej można, skoro pokazałem
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Godzinkę mnie nie było, a tu burza w szklance wody
    Panowie spokojnie, dział ten jako jedyny opiera się na tym forum powszechnej bucie więc zachowajmy to. @prof.Miodek mnie także ten tryb nie bardzo podchodzi, ale można to powiedzieć kulturalniej i bez napinania się. @epicure masz wiedzę, chęci testowania - wielki plus, ale nie zaogniaj dyskusji podważając kompetencje kogoś, Ma portfolio to ma, nie ma to nie ma, widzi papkę to niech widzi i przy mniejszych rozdzielczościach. Szanujmy się i pomagajmy sobie bo o to tutaj chodzi, łączy nas pasja, o której możemy przecież rozmawiać w miłej atmosferze czyż nie ? Nie róbmy z forum drugiego sejmu
    Także zresetować się panowie, po piwku i działamy dalej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prof.Miodek Zobacz posta
    Wstawcie zdjęcia z tego trybu gdzies na inne forum i posłuchajcie komentarzy...
    Ponieważ podejrzewałem stronniczość niektórych wypowiedzi (włącznie z moimi preferencjami, wszak to mój aparat, więc może dlatego jestem mniej krytyczny), dziś rano zrobiłem dokładnie to, o czym piszesz. Wrzuciłem te zdjęcia na grupę fotograficzną niezwiązaną z żadną marką, nie podając szczegółów z jakiego aparatu te zdjęcia pochodzą i przy wykorzystaniu jakiego trybu zostały wykonane. Zapytałem tam, czy efekt wygląda naturalnie. Z odpowiedzi wynika, że efekt ten nie wygląda na "pseudo HDR" i jeśli chodzi o sam poziom rozjaśnienia cieni, to wygląda on naturalnie. Zastrzeżenia były tylko do zbyt dużego nasycenia kolorów, czego w ogóle nie dotykałem, a co da się w prosty sposób wyregulować w puszce.

Domyślnie

@prof.Miodek ale że czemu odniosleś to do siebie? Mowa o jaraniu się fujikowym trybem DR i tymi sztucznie wygladajacymi hdrami, czy nie? Jack zwróćił koledze uwagę że z tego się wyrasta a ja zadrwiłem że nie w tym przypadku

Domyślnie

@epicure, a o którym zdjęciu mówisz ? Bo te z autem to troszkę za mocno nie tyle barwa, co cienie pojechał aparat w górę. Nie mniej ja do tego podchodzę inaczej. Są te tryby ? Są. Komu się podobają niech używa, kto woli to robić w programie (jak ja) to robi w programie. To tak jak z wizjerem. Jest. Komu nie odpowiada niech fotografuje przez LCD. Ważne, że jest wybór.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niedzielny_pstrykacz Zobacz posta
    @epicure, a o którym zdjęciu mówisz ?
    W zasadzie o wszystkich DR-P, jakie tu zamieściłem.

Cytat Zamieszczone przez niedzielny_pstrykacz Zobacz posta
    Bo te z autem to troszkę za mocno nie tyle barwa, co cienie pojechał aparat w górę.
    Tam nie ma żadnego automatu Aparat automatycznie takich rzeczy nie robi, trzeba to wybrać ręcznie. A zrobił to, co miał zrobić: pojechać z cieniami w górę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wrzuciłem te zdjęcia na grupę fotograficzną niezwiązaną z żadną marką, nie podając szczegółów z jakiego aparatu te zdjęcia pochodzą i przy wykorzystaniu jakiego trybu zostały wykonane. Zapytałem tam, czy efekt wygląda naturalnie. Z odpowiedzi wynika, że efekt ten nie wygląda na "pseudo HDR" i jeśli chodzi o sam poziom rozjaśnienia cieni, to wygląda on naturalnie. Zastrzeżenia były tylko do zbyt dużego nasycenia kolorów, czego w ogóle nie dotykałem, a co da się w prosty sposób wyregulować w puszce.
    Ale wrzuciłeś zdjęcia kolegi, czy wykonałeś własne? Jeżeli kolegi, to trochę nieładnie. Jeżeli własne to ok, ale jak chcesz się uwiarygodnić, to podaj tutaj linki do tego forum i wypowiedzi.
    Ps. Nie lubię od jakiegoś czasu HDRów wyglądających podobnie, nie podoba mi się też żadna ingerencja aparatu w zdjęcia, bo większość tych cudów wymaga kilku ruchów suwakami w LR, ewentualnie wyposażenia się chociażby w Machinery i tam też takie cuda z rawa wyciągnąć łatwo. Pewnie, że z aparatu jest szybciej i łatwiej. Ale jeżeli scena ma tak wielką rozpiętość tonalną, to pokazanie jej w miarę poprawnie zawsze wymaga sporego dłubania w zdjęciu. A czy zrobi to aparat jakimś trybem, czy my później w programie do obróbki - jeden grzyb.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Ale wrzuciłeś zdjęcia kolegi, czy wykonałeś własne? Jeżeli kolegi, to trochę nieładnie.
    No jak zdjęcia kolegi? Oczywiście, że własne...

Jeżeli własne to ok, ale jak chcesz się uwiarygodnić, to podaj tutaj linki do tego forum i wypowiedzi.
    Nie potrzebuję się uwiarygadniać, bo to nie o moją wiarygodność tu chodzi, tylko o możliwości danego sprzętu, a tę kwestię rozwiązują sample, jakie zamieściłem. Na ich podstawie każdy może sobie wyciągnąć wnioski.

Zdjęcia na inną grupę wrzuciłem po to, żeby wypowiedzieć się mogły osoby bezstronne (czyt. niezainteresowane wychwalaniem/krytykowaniem sprzętu danej marki czy dawaniem pstryczków w nos kolegom z forum, za którymi się nie przepada). Zainteresowało mnie, to temat budzi tak skrajne opinie i chciałem to po prostu sprawdzić na większej próbie Niestety za cholerę nie potrafię uzyskać linku do tego posta. Można go odszukać na FB w grupie "Samopomoc fotograficzna", post z dziś sprzed 5 godzin. Grupa jest prywatna, więc kogo tam nie ma, musi wystąpić o dostęp.

Pewnie, że z aparatu jest szybciej i łatwiej. Ale jeżeli scena ma tak wielką rozpiętość tonalną, to pokazanie jej w miarę poprawnie zawsze wymaga sporego dłubania w zdjęciu. A czy zrobi to aparat jakimś trybem, czy my później w programie do obróbki - jeden grzyb.
    No właśnie w tym szkopuł, że skoro jedna metoda jest szybsza i łatwiejsza, to dla mnie to nie jest jeden grzyb Ale to zupełnie bez znaczenia. Ja tylko pokazuję, co potrafi JPEG (lub czego nie potrafi, w zależności od punktu widzenia), bo komuś taka wiedza może się przydać, choćby i po to, aby z danej funkcji nie korzystać, jeśli efekty nie trafiają w czyjeś gusta.

Strona 102 z 347 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112152202 ... OstatniOstatni