Po zobaczeniu nowej listy zapowiadanych obiektywow do systemu Z mialem banana na gebie. Przyznac musze ze ciekawie to rozegrali, dwie linie stalek 1.2 i 1.8. Stalki 1.2 S to zaproszenie dla wielu Pro do porzucenia lustrzanki i starych stalek Nikona 1.4G. Z kolei rynek wtorny moze byc ciekawy... zakladam ze niebawem ceny uzywanych lustrzanek i obiektywow Nikon F zaczna powoli spadac. Wiec dla kazdego cos fajnego
Podoba mi sie linia stalek 1.8 S i mysle ze niebawem bede mial komplet 24/35/50/85 tutaj cena jest w miare OK (jezeli kupowac na promocjach, poki co mam 35/50). Najwieksza roznica jest w przesiadce z 50mm 1.8G a 50mm 1.8S. Z kolei zakladam ze ceny stalek 1.2 S to bedzie raczej kosmos![]()
Wiec nie dla psa kielbasa
Zoomy 2.8 S poki co odpuszczam (moze pomysle za 2 albo 3 lata). Bo juz 24-70 2.8S pokazalo odpowiedni poziom cenowy a kolejne beda raczej jeszcze drozsze (14-24 i 70-200 szczegolnie). Mam zreszta 3 zoomy 2.8 Nikona tzw trojca i jestem bardzo zadowolony z ich wspolpracy z Zetka. Z kolei 200-500 to jest wisienka na torcie... biorac pod uwage cene
Kusi tylko 24-70 f4 S ktory jest maly, lekki, tani i dobry optycznie. Fajny zoom spacerowy. Jako ze bede kupowal Z7 to bedzie okazja tanio nabyc. Mialem zreszta tego zooma w uzyciu i jedyne co mnie troche martwilo to podwojny wysuwany tubus ale to bardziej w kontekscie trwalosci po jakims czasie uzytkowania. Wiec faktycznie niby obiektyw kitowy ale wcale nie do kituZ kolei 24-120 f4 S moze byc hitem o ile bedzie dobry optycznie i rozsadny rozmiarowo (nie zakladam ze bedzie tak tani jak kit).
Z mojej perspektywy system Z to strzal w 10 dla kogos kto ma zestaw obiektywow Nikon F a chce powoli przechodzic na natywne obiektywy. Zatrzymali tez albo ograniczyli migracje ludzi z lustrzanek Nikona na bezlustra Sony. Mysle tez ze Nikon mogl celowo zwlekac z prezentacja tego systemu, zrobili to najpozniej jak mogli i unikneli kanibalizacji lustrzankowych produktow (aparaty i obiektywy).
Najfajniejsze jest to ze kiedy jeszcze planowalem zakup D850 to robilem przymiarke do N 300mm f4 PF. Mialem go w uzyciu przez jakis czas i stwierdzilem ze warto go bedzie kupic w przyszlosci. Niesamowicie lekki, dobry optycznie i szybki (po wlaczonym limiterze). Jednak dopiero z Z7 bedzie to kosmos jezeli chodzi o wage. Jezeli jeszcze wziasc pod uwage wlaczenie trybu DX w Z7 to bedzie 450mm f4. To jest dopiero zestaw spacerowyPoki co nie widac w zapowiedziach natywnych obiektywow PF do systemu Z wiec pozostaje kupowanie wersji lustrzankowych.
Niestety w tej branzy tanio to juz bylo... ;-( Sprzedaja mniej wiec sprzedaja drozej.
Ale tak jak mowisz... dla kazdego cos dobrego. Bedzie wiekszy rynek fajnego uzywanego sprzetu lustrzankowego.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami