Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 84

Wątek: d2xs<d300

Domyślnie

Na papierze D300 wygląda cudnie. Szkoda, że w łapce już niestety nie leży jak D2...

A z tym 51 polowym AF w D300 to zastanawia mnie jedno - dlaczego do cholery w D300 dali latarkę, a w D3 dlaczegoś nie dali? W D2 nie dawali latarki, bo nie była potrzebna - AF i bez tego ostrzy nawet w mroku. W D3 - jak rozumiem - będzie niegorzej. Czy jednak w D300 będzie w końcu to samo, czy nie do końca to samo?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta
    no właśnie...
    pozatym ma 8 w DX ekran 922 xxx 3". lepsza migawka samotestujaca, i cena ok 6000, NOWA MATRYCA..
    a jak samotestująca migawka i inne wymienione tu rzeczy (wielkość LCD) wpływaja na jakość zdjęcia?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja jestem ciekaw jak będa porozkładane te pola AF w obu body.
    Moduł AF 3500 jest ten sam. Jak w D300 zajmuje całe pole, to by znaczyło, że w D3 są te wszystkie 51 punktów w samym centrum kadru. Po bokach nic. Kiepsko. I to w D3? A może właśnie tu coś pokombinowali?
    Na grafikach widziałem jak to wygląda, ale to zawsze są przybliżenia. Czasem lepsze, czasem gorsze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    a jak samotestująca migawka -zajechałem w 2 aparatach migawkę, wiec jakby nie było może sie przydać raz a nie wygłupisz sie na zleceniu-nie zdarzyło mi sie chociaż raz lustereczko sie przywiesiło, podczas sprzedarzy/kupna zobaczysz w jakim stanie jest migawka -wg mnie bardzo potrzebna sprawa

i inne wymienione tu rzeczy (wielkość LCD) wpływaja na jakość zdjęcia?no baaa nie masz czasem tak ze robisz zdjęcia w trudnych warunkach, albo podgląd ostrości po zrobieniu, są to rzeczy które ułatwiają życie
    jeszcze chyba jest korekcja obiektywu z puszki czy cosik takiego, to w obiektywach nie nikona jak wynalezienie koła
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Moduł AF 3500 jest ten sam. Jak w D300 zajmuje całe pole, to by znaczyło, że w D3 są te wszystkie 51 punktów w samym centrum kadru. Po bokach nic. Kiepsko. I to w D3? A może właśnie tu coś pokombinowali?
    Na grafikach widziałem jak to wygląda, ale to zawsze są przybliżenia. Czasem lepsze, czasem gorsze.
    I to niestety jest zonk - bardzo trudno zrobić większy układ AF. Na pewno w D3 będzie miał tą samą powierzchnię i po bokach będzie kicha. Tak samo jest np. w F6 / D2, albo 1Ds / 1D.

Z drugiej strony liczę na to, że ponieważ czujniczków będzie konkretnie nas...ne, to będzie można bardzo precyzyjnie wybrać miejsce, gdzie chcemy wyostrzyć - obecnie czujniki są dość rozległe i potrafią złapać ostrość niekoniecznie tam, gdzie byśmy sobie życzyli...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 06-09-2007 o 01:52

Domyślnie

to taka nijaka nowość z taka ilością, w starym super wyjebi*tym canonie 1VHS jest chyba 49 pol, z tego co pamiętam jak kumpel miał oryginalną matówkę to było umieszczone jak DX... może tu będzie podobnie
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Moduł AF 3500 jest ten sam. Jak w D300 zajmuje całe pole, to by znaczyło, że w D3 są te wszystkie 51 punktów w samym centrum kadru. Po bokach nic. Kiepsko. I to w D3?.
    Z tego co widziałem w PDFie D3 to 51 punktów jest dość centralnie - było tam zdjęcie wyskakującego Humbaka czy innej sporej rybki ponad wodę - i pokazane 3 opcje punktów (51, xx, i chyba 9)
    Również było pokazane kadrowanie FF 3:2, 5:4 (chyba) i DX

Tak BTW - pięknie że FF ale po kadrowaniu do DX zostaje 5MP co nie jest imponujące, tym bardziej że jak się zapnie szkło DX np 17-50 to większy wyjściowy plik otrzyma się z D50....
    Tu moje pytanie czy fisheye 16mm dla FF da ten sam efekt co 10.5 DX? Chodzi o zakrzywienie świata (W końcu Kopernik miał racje) i wszelakie właściwości GO itd....
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

w D3 punkty mieszczą się w polu po kropie, więc niestety na bokach będzie lipa, myślę że ta wada będzie jeszcze nie raz tu poruszana
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

51 punktow...chyba tylko ja nigdy nie uzywam innego niz centralny....
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    w D3 punkty mieszczą się w polu po kropie, więc niestety na bokach będzie lipa, myślę że ta wada będzie jeszcze nie raz tu poruszana
    to niestety cena za FF i punkt dla DX
    podobna sytuacja jest z CAM2000 - w D2H/X jest prawie w całym wizjerze i wszyscy się tym zachwycają, w F6 pokrywa tylko centralną część kadru
    widać ma to jakieś uzasadnienie w maksymalnej wielkości czujnika; albo też, gdyby krył pełne FX, to dla DX trzeba by robić inny, mniejszy albo zastosować w D300 układ starszej generacji
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów