Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Cool VR - działa czy nie ?

Witam,

Mam pytanie czy istnieje jakiś test, który pozwoli stwierdzić czy VR działa w obiektywie czy nie?
    Mam N55-200 VR i wygląda na to że VR chyna nie działa. Wykonałem wiele zdjęć i ( ruchome
    obiekty i statyczne ) i ostrość jest cieniutka. Oglądam właśnie zdjęcia kolegów, fakt mają trochę
    lepsze body (D50, D70s) i ich fotki są ostre jak moja nauczycielka z polskiego

Pozdrawiam, Fumio.
    Nikon System

Domyślnie

ustaw ogniskową 200mm, czas 1/100 i schodź w dół. generalnie trzeba mieć bardzo pewną rękę, żeby utrzymać czas poniżej odwrotności ogniskowej albo... VR
    aaaa, do poruszających obiektów to vr nic nie ma, testuj na statycznych.
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Schodzić w dół z ogniskową ... ? Czyli przy tym teście powinno być wszystko ostre ... Tak ?

Pozdr.
    Nikon System

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    ustaw ogniskową 200mm, czas 1/100 i schodź w dół.
    Cytat Zamieszczone przez fumio Zobacz posta
    Schodzić w dół z ogniskową ... ?
    Przeczytaj jeszcze raz, proszę.

Domyślnie

Żebyś nie pomyślał że trzeba schodzić w dół po schodach to Ci odrazu powiem, ustawiaj czasy, 1/100, 1/80, 1/60 itd.

I tak jak ozzy pisal, nie testuj VR na obiektach ruchomych, wtedy stabilizacja sie nie sprawdza...
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez phantomek Zobacz posta
    Żebyś nie pomyślał że trzeba schodzić w dół po schodach to Ci odrazu powiem, ustawiaj czasy, 1/100, 1/80, 1/60 itd.

Domyślnie

Haaa, fakt dałem "czadu" z tym schodzeniem.

Dzięki.
    Nikon System

Domyślnie

przy włączonym VR po naciśnięciu spustu do połowy słychać wyraźne stuknięcie a potem ciągły szum z cichutkim chrobotaniem, a obraz w wizjerze prawie nieruchomieje; przy wyłączonym tego nie ma, nic się nie dzieje
    różnica jest na tyle widoczna i słyszalna, że nie ma sensu bawić się w żadne testy zdjęciowe
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

no troszeczke vr nikonowy ma działać do 3 działek w dół... na ile to się sprawdza- nie wiem, ale podobno bywa różnie. Niech chociaż działa o te 2działki- do 1/50 powinieneś mieć ostre zdjęcia.
    Chyba że łapy Ci latają tak, że nie możesz się herbaty napić, to pozostań przy 1/200 i włączonym vr

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    słychać wyraźne stuknięcie a potem ciągły szum z cichutkim chrobotaniem
    teraz już wiem co napisać, jak ktoś spyta jak działa VR
    Ostatnio edytowane przez ozzy ; 05-09-2007 o 22:56
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

A czy czas otwarcia liczy sie 1/ogniskowa czy przemnaza sie przez 1/ogniskowa x 1.5 ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów