Close

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 145

Wątek: Zakup d750

Domyślnie

A ja myślę, że... ludzie trochę niepotrzebnie zatruwają sobie życie. Mam hobby, hobby niezbyt przyjazne dla kieszeni - trzeba pozbyć się myśli "czy na pewno dobrze robię". Trzeba zerknąć na parametry, przykładowe zdjęcia itp., następnie iść do sklepu i kupić. Tyle. Te wszystkie dylematy zostały rozebrane już na forach na milion sposobów. Pozostały takie sprawy jak - odczucia własne, preferencje, potrzeby. Tego nikt za drugą osobę nie opisze i nie da jednoznacznej wskazówki. Nie wiem, może to zbyt duże uproszczenie ale trudno trafić na temat, w którym wszyscy poklepią autora po ramieniu i powiedzą - "świetny wybór stary". Przecież mamy tutaj kolegów, których trudno nie traktować jako autorytety. Widać co robią, co piszą, jak piszą. I jeśli ktoś po raz n-ty mówi, że FX lepszy w tym i tym, że D500 lepszy AF, że tu plusem jest to ale tam z kolei przyda się to, mało tego - on miał ten sprzęt w użytkowaniu to czego trzeba więcej? Czasem tak już jest, że pisane opinie nie idą pod rękę z naszymi oczekiwaniami i tylko nasilają dylematy kupujących. Sorry za ten wywód - to moje odczucia Moim zdaniem nie warto się zadręczać. Mam ochotę na coś , jest piniondz - kupuję, robię foty, cieszę się. Ciekawe ilu z kupujących i siedzących wcześniej z linijką nad wykresami mówi po zrobieniu pierwszych zdjęć: "ooo, faktycznie, na f8 rzeczywiście te MTF-y robią wrażenie".
    P.S. Nie jestem w temacie FX ale ja bym szukał przeskoku większego niż z 610 na 750.

Domyślnie

Jerzuś Mória...

Chcesz kupić D750 i wydać na nową puszkę te 4900
    Masz świetny aparat w postaci D610 i swędzi Cię portfel

Pożycz tą 750 od znajomego albo z wypożyczalni na jeden dzień
    Odżałuj te 100 zł

Sprawdź sam, porównaj, będziesz miał dwa aparaty na raz

Sam wiesz jak to jest na forach internetowych, każdy radzi z własnego doświadczenia

Ja tak zrobiłem, chociaż szkoda mi większych cyfr w D750 w wizjerze bo mam sporą wadę wzroku, to nie zamierzam do tego wizjera dopłacać 2 tysięcy.

A z używkami to loteria

Każdy ma inne umiejętności, cele, wierzysz we wszystko, co ktoś napisze? To tak jak w tym posiedzeniu "jedźmy gówno miliony much nie mogą się mylić".

Sprawdź, pożycz, przekonaj się, zdecyduj.

Domyślnie

D750 ma kilka innych cech i bajerów, które też bywają istotne, a o których nikt nie pisze:
    - znaaacznie lepiej wyprofilowany i wygodniejszy grip (kwestia subiektywna, ale nie znam nikogo komu by bardziej nie pasowal - chyba, że macie mega duże dlonie)
    - uchylny wyświetlacz to super sprawa, korzystam z tego bardzo często

AF z tego co pamiętam był znacząco lepszy, ale też już sporo minęło odkąd miałem ostatnio D600 więc nie chcę się za dużo na ten temat wypowiadać. Pamiętam, że przeskok był i to odczuwalny. Inna sprawa czy komuś jest potrzebny - do krajobrazu/architektury/portretu imo nie ma sensu z powodu AF zmieniać puchy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morzon Zobacz posta
    - uchylny wyświetlacz to super sprawa, korzystam z tego bardzo często

AF z tego co pamiętam był znacząco lepszy, ale też już sporo minęło odkąd miałem ostatnio D600 więc nie chcę się za dużo na ten temat wypowiadać. Pamiętam, że przeskok był i to odczuwalny. Inna sprawa czy komuś jest potrzebny - do krajobrazu/architektury/portretu imo nie ma sensu z powodu AF zmieniać puchy.
    Nie wiem czy czytałeś o czym wspominał autor. Chyba nie do końca...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    Nie wiem czy czytałeś o czym wspominał autor. Chyba nie do końca...
    Czytałem. Ostatnie zdanie było natury ogólnej, nie koniecznie do autora wątku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morzon Zobacz posta
    ...
    AF jest skuteczniejszy w D750, ale to, co mnie najbardziej zraża do D600/610, to mocna ingerencja w RAWy, co nie jest zbyt poważne, ani szczególnie pożądane.
    Uchylny ekran, to w niektórych sytuacjach blogosławieństwo i ci, którzy nieraz leżeli plackiem na ziemi, powinni o tym wiedzieć.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

A jak się ma ta skuteczność AF 'u przy detekcji kontrastu (podczas pracy z uchylnym ekranem) w stosunku do fazowego? Mam na myśli wspomniany przez autora sport czy wesela...

Domyślnie

Żabia perspektywa o ile mi wiadomo, przydaje się i w sporcie, i w biesiadnej komersze.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    A jak się ma ta skuteczność AF 'u przy detekcji kontrastu (podczas pracy z uchylnym ekranem) w stosunku do fazowego? Mam na myśli wspomniany przez autora sport czy wesela...
    Wesela to nie tylko super dynamiczne ujęcia w ruchu, ale też często choćby ogólne plany które warto zrobić z wyższej perspektywy, czy choćby dziecko siedzące na podłodze, które np fotografujesz z poziomu gruntu. To przykłady, ale takich zastosowań jest mnóstwo i warto to mieć. W D750 często z tego korzystam podczas repo weselnego i doceniam tę możliwość - mam też D800 bez uchylnego ekranu i takie ujęcia to zawsze była męka. W sporcie podejrzewam, że też się trafiają inne ujęcia niż ciasne kadry super dynamicznych biegaczy czy rowerzystów - nie robiłem nigdy, ale jakoś no... jestem w stanie sobie to wyobrazić

AF w trybie jest słaby, ale i tak lepszy niż celowanie na ślepo albo tarzanie się po ziemi. Dopiero w Z6 to działa tak jak trzeba i teraz już w ogóle jest super użyteczne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Żabia perspektywa o ile mi wiadomo, przydaje się i w sporcie, i w biesiadnej komersze.
    Chyba nie zrozumiałeś zupełnie pytania... @morzon, dzięki za info.

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni