Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: D5200 czy D7200

Domyślnie

Powtórzę się... D7200 da lepszą ergonomię, trochę nowych możliwości i ciut lepszy obrazek na wyższym iso. Moim zdaniem wchodzenie w FX jest w przypadku autora bez sensu, a polecanie Tamrona 28-75 2.8 w miejsce Sigmy 17-50 2.8 jest też dziwne, bo nawet bardzo dobry egzemplarz tego Tamrona da co najwyżej podobny obrazek, jak Sigma na DXie... Takie polecanie FXa plus jakiekolwiek szkła i twierdzenie że jakoś to będzie jest prostą drogą do rozczarowania
    Ostatnio edytowane przez madebyzosiek ; 30-06-2019 o 22:25

Domyślnie

dla mnie przewaga serii 7xxx nad 5xxx to przede wszystkim ergonomia i śrubokręt, dla mnie to istotne bo większość moich szkieł właśnie współpracuje w tym systemie co dla mnie wiąże się z większymi możliwościami i również budżetem, osobiście nie kupił bym serii 5xxx w moim przypadku, co do "pełnej" klatki, może kiedyś na zasadzie bo warto mieć, to co mam DX jest dla mnie całkowicie wystarczające (jak i dla moich odbiorców)
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    No przecież można kupić kompakta ultrazoom za 1000 zł. I ludzie tak robią, bo nie widzą uzasadnienia zakupu sprzętu z matrycą DX. Widać nie dorośli. I żyją
    Wylatuje złośliwość, ale mimo wszystko niezbyt trafną. Niestety kompakt to generalnie akwarela przy ciut wyższym ISO, wystarczy choćby pochmurny dzień. I to widać na normalnym obrazku bez powiększenia. A super zoom to mydełko.

Domyślnie

Powinno być: Wyłapuję złośliwość...

Domyślnie

No tak, bo u Ciebie złośliwości brak
    Krasnale są tu wplątane na szybko.
    Jeżeli nie potrafisz zrozumieć potrzeb/odbioru innych to może nie komentuj. Napisałem przecież, że JA widzę różnicę, że DLA MNIE jest ona ogromna.
    Ja sobie z Twoich potrzeb nie drwię...

Autor zniknął jakoś, ale może wróci, albo cały czas czyta.
    D7200 to znakomity wybór, d5600 też Modele takie jak D7100, 5300 czy 3300 też robią zdjęcia i można je obejrzeć nawet tu, na forum.

Domyślnie

Absolutnie poważnie pytałem. Jeśli znajdziesz w swoim archiwum lepsze porównanie czy przyklad, wrzucaj śmiało.

Nawet przez chwilę nie neguje, że np. zestaw d850 plus N24-70 będzie "lepszy" niż d7200 plus S17-50 pod wieloma względami. Jeśli cena i wielkość nie przeszkadza, brać! Pytanie tylko, czego brakuje d7200, żeby poczuć przepaść w obrazku w stosunku do ww zestawu FX (d610 z jakimś tanim zoomem). Jeśli to zobaczę, zaraz kupię FX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Pytanie tylko, czego brakuje d7200, żeby poczuć przepaść w obrazku w stosunku do ww zestawu FX (d610 z jakimś tanim zoomem). Jeśli to zobaczę, zaraz kupię FX.
    Czegoś tam brakuje i to bardziej niż trochę. Właśnie przez przypadkowy zakup D610 doszedłem do wniosku po kilku miesiącach, że D500 jednak nie ma tego czegoś w obrazku na iso od 1000 w górę. No i zaczął łapać kurz, więc szybko został sprzedany wraz z kilkoma bardzo dobrymi szkłami DX. Nie mówię tu o obrazkach z Tamrona 28-75 2.8, bo ten wypada całkiem dobrze na matrycy D700, ale im więcej pixeli, tym więcej widać słabości. Mówię o dobrych szkłach FX, kosztujących porównywalnie do dobrych szkieł DX. Sigma 17-50 2.8 też jakaś wybitnie świetna nie jest, ot szkło z możliwościami adekwatnymi do ceny. Ale nie będę próbował nikogo przekonać. Każdy sobie sam powinien określić potrzeby i wybrać sprzęt.

ksh
    Gość

Domyślnie

Dlaczego moje poprzednie posty są takie jakie są to wynik obserwacji co po znajomych dzieje się ze sprzętem foto.
    Znam kilka osób co mają aparaty serii D3xxx i D5xxx albo jakieś epl olympusa, a które uległy gorączce zakupowej i poszły w lepszy sprzęt.
    W każdym przypadku teraz mają dylematy bo sprzęt duży, bo ciężki, bo mają 2-3 obiektywy, a przecież inaczej już teraz dobrych zdjęć nie da się robić.
    Widzę z jaką niechęcią sięgają po te duże zestawy i patrzą z zazdrością na to jak sam używam D5200 z AF-P 70-300 albo sony z SY24 albo nawet wcześniej D5100 z Sigma 17-50 itp.

Zastanówcie się co skłania ludzi że sprzęt zostaje w szafie, a na wyjazdach pstrykają fonami i dlaczego ta tendencja się zwiększa.
    Czy porady żeby sobie kupić wielgachny sprzęt z kilkoma obiektywami jest obecnie sensowny ?

Domyślnie

Warto wspomnieć, że D7200 ma mikroregulację, D5200 jej nie ma.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starogard gdański

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burzynsky Zobacz posta
    Warto wspomnieć, że D7200 ma mikroregulację, D5200 jej nie ma.
    Co to jest ta mikroregulacja? Myślę że przesiądę się na D7200 chociaż zacząłem patrzeć na D7500 pod kątem video 4K . Na chwilę obecną nie widzę potrzeby zmiany DX na FX. Na razie szlifuję swój warsztat i do tego DX mi w zupełności wystarczy. A za jakiś czas zobaczymy.
    Ps. chciałem przeprosić za umieszczenie posta w tym dziale.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni