Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaari Zobacz posta
    Jeżeli masz body na gwarancji oddaj je do serwisu Nikona.
    A co ma wspólnego gwarancja z czyszczeniem matrycy?

jaari
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    A co ma wspólnego gwarancja z czyszczeniem matrycy?
    To, że jeżeli sknocisz filtr zabezpieczający matrycę poprzez samodzielne nieudolne czyszczenie (jak wielu domorosłych "specjalistów" na tym forum), ewentualnie jeżeli sknocą Ci to w jakimś nieautoryzowanym serwisie - to szlag trafia gwarancję na sprzęt warty kilka tysięcy pln. Chyba w skrócie wytłumaczyłem zbieżnosć ?

Domyślnie

Oczywiście, to fakt.
    Zrozumiałem to tak, że ktoś myśli, że posiadając gwarancje, serwis Nikona wyczyści mu matryce za darmo.

Natomiast ja próbowałem sam czyścić matówkę patyczkami do uszu i płynem do optyki firmy Hama.
    Skończyło się na tym, że ją porysowałem i musiałem lecieć do serwisu, żeby mi ją wymienili.

Jeśli posiadasz aparat na gwarancji to nawet nie radzę oddawać go do nieautoryzowanego serwisu, bo mogą się potem przyczepić (ingerencja w sprzęt, gwarancji nie ma!).

Domyślnie

Jizas
    nie demonizujcie.
    później dziwne że serwis nie wyrabia.
    Spróbować gruszką, tylko sprawdzić, czy talku nie ma z rozsądnej odległości, żeby końcówka po naciśnięciu nie dotknęła matrycy.
    Jak to nie pomoże to wtedy dopiero serwis, bo fizyczne dotykanie wacikami to faktycznie brak wyobraźni.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

A zanim zaczniesz grzebać, dmuchać itp. sprawdź, czy to widać w wizjerze. Jeśli tak, to ... brudny obiektyw. A z tym jest gorzej. Sam mam w środku jakieś 2 paprochy i widać je na zakresie ok. 18-24 przy przesłonach f16 i f22. Jako, że to zestaw praktycznie nieużywany przeze mnie dałem sobie spokój.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    A zanim zaczniesz grzebać, dmuchać itp. sprawdź, czy to widać w wizjerze. Jeśli tak, to ... brudny obiektyw. A z tym jest gorzej. Sam mam w środku jakieś 2 paprochy i widać je na zakresie ok. 18-24 przy przesłonach f16 i f22. Jako, że to zestaw praktycznie nieużywany przeze mnie dałem sobie spokój.
    Zmartwię cię.
    Brudny obiektyw nie ma nic do tego.
    Jeśli masz jakieś paprochy w obiektywie, to ich i tak nie widać.
    A jeśli widzisz coś w wizjerze, oznacza to, że masz brudną matówkę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Zmartwię cię.
    Brudny obiektyw nie ma nic do tego.
    Jeśli masz jakieś paprochy w obiektywie, to ich i tak nie widać.
    A jeśli widzisz coś w wizjerze, oznacza to, że masz brudną matówkę
    A jak widzę coś w wizjerze, co jest zależne od ogniskowej i przesłony (przy podglądzie głębi ostrości), i jest widoczne na zdjęciach, to też zwalisz na matówkę?

Oszczędny w słowach Awatar Nekosh
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta
    Jizas
    nie demonizujcie.
    później dziwne że serwis nie wyrabia.
    Spróbować gruszką, tylko sprawdzić, czy talku nie ma z rozsądnej odległości, żeby końcówka po naciśnięciu nie dotknęła matrycy.
    Jak to nie pomoże to wtedy dopiero serwis, bo fizyczne dotykanie wacikami to faktycznie brak wyobraźni.
    E tam, ja czyściłem wacikami do uszu na sucho i elegancko doczyściłem
    [SIZE="1"][COLOR="Gray"]Pozdrawiam Piotrek portfolio

Domyślnie

Mi po motocrossie zaczęly przeszkadzać i zostały mi smugi i za kij nie mogę doczyścić, ajk zejdzie z jednego miejsca to pojawia się w drugim i tak w koło... chyba serwis mnie czeka.
    Co po sprzęcie jak talentu brak.
    D70S T 17-75 N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800 , SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Ja raz się wziąłem za czyszczenie i wiem że samemu nie da rady... samemu to można co najwyżej usunąć drobne pyłki za pomocą gruszki.

Uprawnienia umieszczania postów