Szukaj
To, że jeżeli sknocisz filtr zabezpieczający matrycę poprzez samodzielne nieudolne czyszczenie (jak wielu domorosłych "specjalistów" na tym forum), ewentualnie jeżeli sknocą Ci to w jakimś nieautoryzowanym serwisie - to szlag trafia gwarancję na sprzęt warty kilka tysięcy pln. Chyba w skrócie wytłumaczyłem zbieżnosć ?![]()
Oczywiście, to fakt.
Zrozumiałem to tak, że ktoś myśli, że posiadając gwarancje, serwis Nikona wyczyści mu matryce za darmo.
Natomiast ja próbowałem sam czyścić matówkę patyczkami do uszu i płynem do optyki firmy Hama.
Skończyło się na tym, że ją porysowałem i musiałem lecieć do serwisu, żeby mi ją wymienili.
Jeśli posiadasz aparat na gwarancji to nawet nie radzę oddawać go do nieautoryzowanego serwisu, bo mogą się potem przyczepić (ingerencja w sprzęt, gwarancji nie ma!).
Jizas
nie demonizujcie.
później dziwne że serwis nie wyrabia.
Spróbować gruszką, tylko sprawdzić, czy talku nie ma z rozsądnej odległości, żeby końcówka po naciśnięciu nie dotknęła matrycy.
Jak to nie pomoże to wtedy dopiero serwis, bo fizyczne dotykanie wacikami to faktycznie brak wyobraźni.
DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600
A zanim zaczniesz grzebać, dmuchać itp. sprawdź, czy to widać w wizjerze. Jeśli tak, to ... brudny obiektyw. A z tym jest gorzej. Sam mam w środku jakieś 2 paprochy i widać je na zakresie ok. 18-24 przy przesłonach f16 i f22. Jako, że to zestaw praktycznie nieużywany przeze mnie dałem sobie spokój.
[SIZE="1"][COLOR="Gray"]Pozdrawiam Piotrek portfolio
Mi po motocrossie zaczęly przeszkadzać i zostały mi smugi i za kij nie mogę doczyścić, ajk zejdzie z jednego miejsca to pojawia się w drugim i tak w koło... chyba serwis mnie czeka.
Co po sprzęcie jak talentu brak.
D70S T 17-75N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800
, SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki
Ja raz się wziąłem za czyszczenie i wiem że samemu nie da rady... samemu to można co najwyżej usunąć drobne pyłki za pomocą gruszki.
Skontaktuj się z nami