Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Sigma 400 do macro

No więc mam pytanie. Nie za bardzo się na tym łapię i jestem trochę skonfudowany. Otóż mam tą moją Sigmę 400, ma ona opcję macro, fajnie, nigdy jednak tego nie używałem, a teraz będę miał warsztaty macro i za bardzo nie wiem jak się tym posługiwać. Otóż ta Sigma nie fokusuje bliżej jak z 1,5 metra. Co to więc za macro? Czy to macro oznacza że robi się po prostu tele z odległości półtora metra?
    Podobnie z moim Tamronem 28-75/2.8. Też ma napisane w specyfikacji że ma macro. Czy to też o to samo chodzi? Ze się robi pełny zoom z odległości 30 cm?

Domyślnie

Czy to jest Sigma 400/5.6 APO? Nie jest to niestety prawdziwe makro, a raczej close-focusing lens. Makro dochodzi do 1:3. Z Photozone: However, it doesn't really have a floating system for close focus correction typical for true macro lenses but the min. focus distance of 1.6m is good enough for a max. object magnification of 1:3. Podobna sytuacja jest z Tamronem, to też nie jest prawdziwe makro. Tym niemniej gdzieś w Internecie widziałem całkiem niezłe zbliżenia jaszczurek robione tą Sigmą.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 20-04-2007 o 16:44

Domyślnie

Sigma od jakiegoś czasu pisze "Makro" prawie na wszystkim co produkuje. Nawet by mnie już chyba nie zdziwił napis makro na Sigmie 10-20. Prawdziwe makro to skala odwzorowania około 1:1 lub jeszcze więcej. Możesz oczywiście próbować poprawić to 1:3 Sigmy 400 (jakieś soczewki, czy inne Raynoxy), ale musisz też pamietać o niewielkiej głebi ostrości w makro, a w konsekwencji o przymykaniu przysłony, żeby głebię zwiekszyć. Przymykanie przysłony, to wysokie ISO i szumy, albo dłuższe czasy i w przypadku ogniskowej 400mm solidne imadło zamiast statywu. Lepiej już zainwestuj w jakieś pierścienie do tej swojej 50-ki, albo kup jakiś tani manualny obiektyw do makro. Efekt będzie dużo lepszy.
    Jacek

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Z Photozone: However, it doesn't really have a floating system for close focus correction typical for true macro lenses but the min. focus distance of 1.6m is good enough for a max. object magnification of 1:3.
    Czyli to co myślałem: tele z odległości półtora metra...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

wersja 400/5,6APO makro jest całkiem niezła, ale do makro typu kwiatki/motylki
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Witam, dołączę się do pytania.
    Czy w sytuacji kiedy mam np. Rudzika 2-3 metry od siebie to z przesłoną f/5.6 w tej Sigmie zrobi mi się mydło?
    Nie miałem za bardzo do czynienia z obiektywami tele a wiem, że GO jest mniejsze im bliżej fotografa jest fotografowany obiekt.
    Pozdrawiam
    S5 pro, S8mm, T17-50 2.8mm, N35mm 1.8, N50 1.4D, N85 1.8D, 10-20 sigma, nikon D7100
    https://radoslawsobik.pl/

Domyślnie

Taaa. Z tych 2-3 metrów dostaniesz jakieś 3-8 milimetrów głębi ostrości. Musisz uważać, żeby wypadła na oku.
    Jacek

Domyślnie

Dzięki,
    3-8mm nawet jeżeli szkło jest przymknięte do f/5.6? Straszeni małe te GO
    Pozdrawiam
    S5 pro, S8mm, T17-50 2.8mm, N35mm 1.8, N50 1.4D, N85 1.8D, 10-20 sigma, nikon D7100
    https://radoslawsobik.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sradek Zobacz posta
    Dzięki,
    3-8mm nawet jeżeli szkło jest przymknięte do f/5.6?
    to szkło wtedy jest na maxa otwarte
    D300 + kilka szkiełek + lampa + statyw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Sigma od jakiegoś czasu pisze "Makro" prawie na wszystkim co produkuje. Nawet by mnie już chyba nie zdziwił napis makro na Sigmie 10-20.

ja jak ją kupiłem to na wszelki wypadek (gdyby była kiepska) chciałem zrobic test FF/BF tego szkła. Nie da się Obiektywem prawie dotykałem kartki a objęłem ją całą!!! i cała się mieściła w GO.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów