Close

Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 178

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Co do zapisu na dwie karty jednocześnie to nie wiem czy D850 na dwa kanały ( wątpię ), więc spowolnienie przy jednym kanale musi być bo inaczej się nie da.
    Chyba żaden Nikon nie zapisuje równolegle w tym samym czasie na obie karty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Mnie się wydaje, że jak robisz 2xRAW bez kompresji na 2 karty (chyba, że coś nad interpretowałem), to przede wszystkim ograniczeniem będzie ta wolniejsza karta. Plus sam zapis podwójny.

cenna uwaga, dziękuje, w tej sytuacji kopia może robić w jpg ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HARNAS Zobacz posta
    cenna uwaga, dziękuje, w tej sytuacji kopia może robić w jpg ???
    Może, ale zapis wydłuży się o czas zapisu jpg. Będzie zauważalnie krócej niż 2xNEF, ale trochę dłużej niż zapis jednego.

Domyślnie

Tak dokładnie jest i to ta wolniejsza karta jest istotna jeśli zapis jest na dwóch kartach nawet jeśli na pierwszą aparat szybciej zapisze to druga karta wstrzymuje opróżnienie bufora.
    Co do zapisu na dwie karty jednocześnie to nie wiem czy D850 na dwa kanały ( wątpię ), więc spowolnienie przy jednym kanale musi być bo inaczej się nie da.

- - - - kolejny post - - - - - -

Myślę że coś takie jako druga karta do slotu SD wystarczy do pary z XQD
    https://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta...10-uhs-ii.html

Na tej karcie masz max zapis ~204 MB/s, a na XQD Sony G ~287 MB/s, na XQD M ~188 MB/s.
    Czyli do D850 bierz śmiało tańsze XQD Sony M i tą w/w SD.
    coś takiego z rozpędu używałem w d810 tyle że 64 w połączeniu z CF EXTREME z zapisem 140 Mb/s i problemu nie było, według SanDisk prędkość zapisu jest trochę większa: https://www.sandisk.com/home/memory-...epro-sd-uhs-ii
    Informacje jak kupowałem po premierze 810 o slocie w aparacie były bardzo enigmatyczne, dla tego kupiłem najszybsze dostępne karty SD ale o standardzie UHC-II. I dzięki temu mogę je teraz wykorzystać w 850.

Domyślnie

Dla mnie jako kopia zapasowa jpg w zupełności wystarcza, ale to kwestia indywidualnego podejścia. Moim zdaniem używanie pełnych, nie skompresowanych NEF-ów w d850 do sportu to raczej niepotrzebne zapełnianie pamięci. Chyba, że jakieś plakaty z tego mają być. Przecież masz mRAW choćby, a pixeli i tak aż nadto do większości zastosowań.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    Może, ale zapis wydłuży się o czas zapisu jpg. Będzie zauważalnie krócej niż 2xNEF, ale trochę dłużej niż zapis jednego.
    sprawdzę w praktyce i ustawie w najwygodniejszy sposób, kopia musi być jak pisałem mam przykre doświadczenia z uwaloną kartą, tak czy inaczej chcę najszybsze dostępne, pytanie tylko dlaczego wycofywane są z rynku XQD 128 a w ich miejsce wchodzą 120... jakoś tak nie racjonalne, przecież 4;8;16;32;64;128;256 itd...

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HARNAS Zobacz posta
    według SanDisk prędkość zapisu jest trochę większa
    Nie sugeruj się info od producenta tylko testami, a te są w internetach.

Domyślnie

Dla mnie jako kopia zapasowa jpg w zupełności wystarcza, ale to kwestia indywidualnego podejścia. Moim zdaniem używanie pełnych, nie skompresowanych NEF-ów w d850 do sportu to raczej niepotrzebne zapełnianie pamięci. Chyba, że jakieś plakaty z tego mają być. Przecież masz mRAW choćby, a pixeli i tak aż nadto do większości zastosowań.
    do dynamicznych akcji masz mega możliwość kadrowani przy obróbce, nie musisz ucinać rąk nóg wystarczy że trochę szerzej kadrujesz robiąc klatkę Zdarza się że wyciągam przypadkowe trafienia z dalszego planu, ni euperam sie przy kopi w NEF, nie o to chodzi, dla mnie kopia ma na celu zabezpieczenie wykonanego materiału, od biedy może być i JPG, ale kopia musi być, z założenia poprawiam balans bieli, redukuje szum i wyostrzam, prostuje piony czasem poprawiając kadr, a to najlepiej robić w rawach, gdy pada karta to lepszy rydz niż nic i JPG jest na wagę złota...

ksh
    Gość

Domyślnie

Btw, wątek dla mnie potwierdza, że XQD jako jedyna karta to strzał w kolano Nikona.
    Może się tak wydawać ale mineło pół roku i już mniej ludzi to hejtuje.

Pamiętaj że mimo zaklinania rzeczywistości to mamy póki co w Zetkach odpowiedniki dla D610 i D750 mimo że cena Z7 jest kosmiczna, a wielkość matrycy sugerowałaby odpowiednik dla D850 co jest błędnym przypuszczeniem bo w niczym Z7 nie jest podobne do D850, dopiero flagowce czyli Z8 będzie można przyrównać do D850 i Z9 do zapowiedzianego D6.
    Czyli flagowce będą miały pewnie dwa sloty, "amatorskie" jeden slot.

Domyślnie

Nie sugeruj się info od producenta tylko testami, a te są w internetach.

No tak, producenci zawsze zawyżają, tak czy inaczej wolę kupić najszybsze dostępne.

Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni