Szukaj
coś takiego z rozpędu używałem w d810 tyle że 64 w połączeniu z CF EXTREME z zapisem 140 Mb/s i problemu nie było, według SanDisk prędkość zapisu jest trochę większa: https://www.sandisk.com/home/memory-...epro-sd-uhs-ii
Informacje jak kupowałem po premierze 810 o slocie w aparacie były bardzo enigmatyczne, dla tego kupiłem najszybsze dostępne karty SD ale o standardzie UHC-II. I dzięki temu mogę je teraz wykorzystać w 850.
Dla mnie jako kopia zapasowa jpg w zupełności wystarcza, ale to kwestia indywidualnego podejścia. Moim zdaniem używanie pełnych, nie skompresowanych NEF-ów w d850 do sportu to raczej niepotrzebne zapełnianie pamięci. Chyba, że jakieś plakaty z tego mają być. Przecież masz mRAW choćby, a pixeli i tak aż nadto do większości zastosowań.
sprawdzę w praktyce i ustawie w najwygodniejszy sposób, kopia musi być jak pisałem mam przykre doświadczenia z uwaloną kartą, tak czy inaczej chcę najszybsze dostępne, pytanie tylko dlaczego wycofywane są z rynku XQD 128 a w ich miejsce wchodzą 120... jakoś tak nie racjonalne, przecież 4;8;16;32;64;128;256 itd...
do dynamicznych akcji masz mega możliwość kadrowani przy obróbce, nie musisz ucinać rąk nóg wystarczy że trochę szerzej kadrujesz robiąc klatkęZdarza się że wyciągam przypadkowe trafienia z dalszego planu, ni euperam sie przy kopi w NEF, nie o to chodzi, dla mnie kopia ma na celu zabezpieczenie wykonanego materiału, od biedy może być i JPG, ale kopia musi być, z założenia poprawiam balans bieli, redukuje szum i wyostrzam, prostuje piony czasem poprawiając kadr, a to najlepiej robić w rawach, gdy pada karta to lepszy rydz niż nic i JPG jest na wagę złota...
Może się tak wydawać ale mineło pół roku i już mniej ludzi to hejtuje.
Pamiętaj że mimo zaklinania rzeczywistości to mamy póki co w Zetkach odpowiedniki dla D610 i D750 mimo że cena Z7 jest kosmiczna, a wielkość matrycy sugerowałaby odpowiednik dla D850 co jest błędnym przypuszczeniem bo w niczym Z7 nie jest podobne do D850, dopiero flagowce czyli Z8 będzie można przyrównać do D850 i Z9 do zapowiedzianego D6.
Czyli flagowce będą miały pewnie dwa sloty, "amatorskie" jeden slot.
Skontaktuj się z nami