Close

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 178

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Jeśli chcesz wykorzystać szybkość XQD przy zapisie na dwie karty to musisz wywalić kasę na te ekstremalnie drogie ( droższe od XQD ) karty SD, nie wiem czy to ma sens ?
    To jest problem, i absurd zarazem no ale wyjścia innego nie widzę

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Nawet przez chwilę tak nie pomyślałem, co chyba podkreśliłem. Jednak czasem trzeba iść na kompromisy przy uniwersalnej puszce, jaką jest d850. Do sportu dedykowane są jednak puchy z mniejszą ilością pikseli, wystarczy popatrzeć na flagowce. Chcesz dłuższej, szybszej serii, ograniczyć koszty kart, może warto rozważyć mRAW, to tylko sugestia. Nie pasują? Ok, trochę to dla mnie dziwne, ale Twój wybór, ja nie oceniam. Można też kupować najszybsze i największe karty. Sam używam dużych kart i nie mam zamiaru tego zmieniać.
    No tak podkreśliłeś, a ja się zgodziłem, wiozłem 850 bo jest dla mnie najbardziej odpowiednia do robienia zdjęć które są w moim zasięgu, jak poświecę się samemu sportowi pewnie kupie D5, koszty zawsze warto ograniczać lecz nie kosztem jakości, często te same produkty w różnych sklepach znacznie odbiegają od siebie ceną i to jest mój kierunek , znaleźć najtaniej ale nie uciekając z jakości.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    Przecież zagripiona D850 daje radę na kartach mających zapis na poziomie 45 MB/s...
    Bezstratnie skompresowane 12 bitowe RAW'y i za ojczyznę.
    Szczerze wątpię, robię co prawda na 14 bitach, ale czysta matematyka mówi z gripem i EN-EL18a to 95 mb x 9 na 1 sec, to trochę więcej jak 45Mb/sec.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HARNAS Zobacz posta
    Szczerze wątpię, robię co prawda na 14 bitach, ale czysta matematyka mówi z gripem i EN-EL18a to 95 mb x 9 na 1 sec, to trochę więcej jak 45Mb/sec.
    Piszę z praktyki, a nie z teorii 12 bitowe Rawy mają pomiędzy 38 a 52 MB.

Domyślnie

Piszę z praktyki, a nie z teorii 12 bitowe Rawy mają pomiędzy 38 a 52 MB.
    Licząc 38 x 9, w dłuższej serii zapełniając bufor 2 Gb aparatu, matematycznie też niewydoli szkoda mi robić na 12 bitach jak mam możliwość użycia 14.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez HARNAS ; 13-01-2019 o 15:26

Domyślnie

Licząc 38 x 9, w dłuższej serii zapewniając bufor 2 Gb aparatu, matematycznie też niewydoli szkoda mi robić na 12 bitach jak mam możliwość użycia 14.

Zdajesz sobie sprawę z tego, że powyżej ISO 200-400 nie ma żadnej różnicy pomiędzy RAW'em 12 a 14 Bitowym? A poniżej tego ISO wychodzi tylko przy skrajnym wyciąganiu cieni(rzędu 4+ EV).

Domyślnie

...szkoda mi robić na 12 bitach jak mam możliwość użycia 14.
    Myślę, że czas zweryfikuje takie podejście
    Parafrazując znane powiedzenie, skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać

Ps. Ja też zauważyłem, że starsze, wolniejsze karty spokojnie da się używać, w 99,99% sytuacji różnica jest niewidoczna lub w pełni akceptowalna. Przy zgrywaniu owszem. No ale kto bogatemu zabroni

Domyślnie

Zdajesz sobie sprawę z tego, że powyżej ISO 200-400 nie ma żadnej różnicy pomiędzy RAW'em 12 a 14 Bitowym? A poniżej tego ISO wychodzi tylko przy skrajnym wyciąganiu cieni(rzędu 4+ EV).
    Nie, choć pewnie masz rację.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Myślę, że czas zweryfikuje takie podejście
    Parafrazując znane powiedzenie, skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać

Ps. Ja też zauważyłem, że starsze, wolniejsze karty spokojnie da się używać, w 99,99% sytuacji różnica jest niewidoczna lub w pełni akceptowalna. Przy zgrywaniu owszem. No ale kto bogatemu zabroni
    Pewnie, czas weryfikuje wszystko

Wychodząc z tych teorii powinienem zostać przy d80 albo lepiej przy d300s który jest genialny, i nie ma problemu z kartami szybkością zapisu ma 1/8000 czy tez jego aktualna cena, przecież też potrafi zrobić świetne zdjęcia nie tak dawno bazowałem na nich i do dziś je chwale sobie.

Tylko co to wszystko ma wspólnego z problemem o pomoc w którym proszę?????

Dla przypomnienia:

Czy ktoś wie jaki jest powód zróżnicowania pojemnośćI krat XQD SONY SERI G 120 I 128 GB, a do tego dlaczego wycofują ze sprzedaży pojemność 128gb???

Ostatnio edytowane przez HARNAS ; 13-01-2019 o 15:28

ksh
    Gość

Domyślnie

Pewnie, czas weryfikuje wszystko

Wychodząc z tych teorii powinienem zostać przy d80 albo lepiej przy d300s który jest genialny, i nie ma problemu z kartami szybkością zapisu ma 1/8000 czy tez jego aktualna cena, przecież też potrafi zrobić świetne zdjęcia nie tak dawno bazowałem na nich i do dziś je chwale sobie.
    Nie odwracaj kota ogonem bo nikt tu nie chce żebyś się cofał sprzętowo tylko zwraca uwagę że takie detale jak 12 czy 14bit i kompresowane czy nie często nie ma sensu, przy wielkich wydrukach trzeba zwracać zwłaszcza że jest potężna matryca w D850, ja przenoszę zdjęcia na papier i przestałem się takimi drobiazgami przejmować, podobnie widzę robią zawodowcy w tej branży co ty, finalny efekt w albumie czy na TV to nie jest to czy zdjęcie było zrobione w 14bit, byłoby zbyt prosto.

Domyślnie

Tylko co to wszystko ma wspólnego z problemem o pomoc w którym proszę?????

Dla przypomnienia:

Czy ktoś wie jaki jest powód zróżnicowania pojemnośćI krat XQD SONY SERI G 120 I 128 GB, a do tego dlaczego wycofują ze sprzedaży pojemność 128gb???

Przecież jeżeli nawet ktoś byłby w stanie przedstawić Ci najbardziej sekretne szczegóły producenta, dlaczego Sony tak zrobiło to w żaden sposób poza zaspokojeniem ciekawości, nie wpłynie na Twoją sytuację jako fotografa. To po prostu są zaistniale fakty na ktore nie mamy wpływu, można tylko wyciągnąć z nich wnioski i dostosować się do nowej sytuacji. Natomiast Ty wracasz z uporem maniaka ciągle do tego samego pytania i obawiam się że odpowiedzi tutaj nie dostaniesz, ponieważ jest to problem dla fotografujących mało istotny i nikt poza Tobą najwyraźniej się tym nie interesuje.
    Natomiast Ty dramatyzujesz, że nikt Ci nie chce pomóc, a wątek ma już 9 stron.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta
    Przecież jeżeli nawet ktoś byłby w stanie przedstawić Ci najbardziej sekretne szczegóły producenta, dlaczego Sony tak zrobiło to w żaden sposób poza zaspokojeniem ciekawości, nie wpłynie na Twoją sytuację jako fotografa. To po prostu są zaistniale fakty na ktore nie mamy wpływu, można tylko wyciągnąć z nich wnioski i dostosować się do nowej sytuacji. Natomiast Ty wracasz z uporem maniaka ciągle do tego samego pytania i obawiam się że odpowiedzi tutaj nie dostaniesz, ponieważ jest to problem dla fotografujących mało istotny i nikt poza Tobą najwyraźniej się tym nie interesuje.
    Natomiast Ty dramatyzujesz, że nikt Ci nie chce pomóc, a wątek ma już 9 stron.
    Fakt, drąże temat bo lubię żyć w świadomości, w sumie tez robie jakies zdjecia więc za twoją zgodą pozwole sie takze nazwać fotografem jeżeli wolno oczywiście. Wątek ma niestety 9 stron gdyż jest tu masa polemik nie na temat...

Przepraszam że pytam, przepraszam że jestem, przapraszam że interesuje się fotografią, przapraszam że chcę robić zdjęcia....

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni