Szukaj
Znan jest data konca DSLR?
Nie bylo jej tu w watku...musiala byc
Ogolnie Panowie strasznie bijecie piane nie wiadomo o co. Chyba niektorzy chcieli ze wyjdzie Z7 i Z6 i zamiecie pod kazdym wzgledem wszystko co na rynku.
A we wszystkich wrazeniach z uzytkowania, reviev czy testach (np ten na Fotopolis) wychodzi ze AF-S jest bardzo dobry ale AF-C to srednia polka przyrownujac do lustrzanek.
No i co z tego. Chyba w studio czy w krajobrazie lub przy fotografi ludzi lub w mniej wymagajacym reportazu typu slub/komunia/inne chrzciny AF-C szybkosci charta nie potrzeba.
Chyba nikt sie nie spodziewal ze AF-C bedzie taki ze wszyscy fotografujacy olimpiade rzuca sie na niego i odloza z niesmakiem swoje jednocyfrowe Canony i Nikony
A co do Z6 to producent nie pozycjonuje tej puszki jako reportereskiej-nigdzie nie znalazlem takiego info.
Jest to nizej pozycjonowany aparat niz Z7. AF moze byc taki sam ale nie ma prawa byc lepszy niz w Z7. Bo Z6 to nizszy model. Tak dziala handel, marketing i pozycjonowanie produktu w 21 wieku.
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Może to być wynik kiepskich wizjerów w wielu nawet dosyć drogich kamerach. Poza tym jak masz kamerę na statywie i stoisz przy niej kilka godzin to ekran jest znacznie wygodniejszy.
Czego Sony wyznacza granice?
Nie wiem.
Pozdrawiam
Marcin
Z7 też nie jest opisywany jako model reporterski. Zatem AF Z6 nie musi, ale może mieć bardziej czuły AF (w specyfikacji Z6 stoi, że jednak jest bardziej czuły). Ponadto Z6 ma mniej Mpx i szybszą serię co także powoduje, że bliżej mu do sprzętu reporterskiego. A odnośnie tego marketingu i pozycjonowania w 21 wieku to mamy przykład zza miedzy gdzie A7III mimo, że tańszy i bez sufiksa to jednak AF ma lepszy od wysokorozdzielczego i znacznie droższego A7RIII. Sytuacja w sumie podobna do pary Z6 i Z7.
Nie, nie jest podobna. Bo Sony nie ma reporterskich body na wojne czy podobna okazje jak ma Canon czy Nikon.
I dlatego daja najlepsze co maja i potrafia. Takze w Sony wysokorozdzielcze body to studio a jak ma mniej mpx to prawie repo.
U Canona czy Nikona to nie przejdzie. Bo te firmy od dziesiecioleci wiedza co to body do repo albo do studio.
Pozycjonowanie po ilosci Mpx jest bardzo powierzchowne i bledne. To jest jeden z czynnikow tylko, wazniejszy jest bezbledny AF, seria i wysokie ISO.
Mz Z6 to nie bedzie zadne repo, po prostu niz pozycjonowany aparat dla mas. Taki odpowiednik D750. Lub nawet cos pomiedzy D750 a seria D600.
Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 06-11-2018 o 22:31
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Jestem
Nawet nie 5, a 10, 15 czy 20kg. Przy czym warto dodać, że budowy jestem wyjątkowo drobnej, jakieś 62-65kg(a kilka lat temu zdarzyło mi się nawet zejść do 50 kg) przy 173-5 wzrostu. Ale mam podejrzenia skąd się u mnie może brać ten całkowity brak problemów z noszeniem rzeczy.... lekkich jak sprzęt fotoW sumie to przez ostatnie 10 lat trenowałem bjj, judo czy też na siłce typowo siłowo z wolnymi ciężarami(z wynikami co prawda lekkopółśmiesznymi rzędu 100+ w mc/siadzie). Wszystkie te aktywności wymagają mocnego dołu pleców i mięśni głębokich stabilizujących kręgosłup.
Tak swoją drogą to siedzieliśmy kiedyś na meczu z Dawidem Gaszyńskim i doszliśmy do wniosku, że w tele zaakceptowalibyśmy wagę w okolicach 8-10 kgI w sumie w tej całej lustrzankowo-bezlustowej histerii, która ostatnio panuje tego nam właśnie najbardziej brakuje- 300/400 2.0
Wyskocz z rurek i skocz na siłkęMigdały akurat są spoko w każdej formie.
Ostatnio edytowane przez Zelber ; 06-11-2018 o 22:58
I tu się mylisz. Po pierwsze Sony ma też A9. Poza tym piszę o parze Z6 i Z7 oraz A7III i A7RIII. Jeśli nie widzisz podobieństwa między tymi zestawami to warto się w temat nieco bardziej wgłębić. No i to co piszesz o pozycjonowaniu niekoniecznie musi się sprawdzić w przypadku bezluster, bo tak jak wspomniałem w przypadku Sony jest to nieprawda, a w przypadku pary Z6-Z7 to ten drugi jest aparatem wolniejszym i ma mniejszą czułość układu AF (-1EV podczas gdy Z6 -2EV).
@Kolekcjoner Myślisz że nikon i canon w bezlustrach dorównał z AF sony, testy póki co tego nie potwierdzają.
Skontaktuj się z nami