Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: migawka w d300

Domyślnie migawka w d300

witam,

dawno temu pytalem o konstrukcje migawki w d200 i okazalo sie, ze jest to nadal polaczenie mechanicznej z elektroniczna... czy male zolte ludziki ulepszyly cos w tej materii czy nadal beda serwowac te "kiszke"...?

pozdrawiam

m
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::
    :: wedding photography [http://looanah.com] ::

Domyślnie

d200 chyba raczej nie ma migawki HYBRYDOWEJ bo jak rozumiem o to chodzi. Z tego co wiem ma STEROWANĄ ELEKTRONICZNIE - a to co innego..?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fragles Zobacz posta
    d200 chyba raczej nie ma migawki HYBRYDOWEJ bo jak rozumiem o to chodzi. Z tego co wiem ma STEROWANĄ ELEKTRONICZNIE - a to co innego..?
    ...oczywiscie i zastanawiam sie przy tym, czy nie ma juz powrotu do migawek mechanicznych bo to archaiczne rozwiazanie, czy sa jakies inne powody, dla ktorych tak sie nie dzieje...?

pozdrawiam

m

Domyślnie

Na mój rozum, to sterowana elektronicznie migawka będzie szybsza i dłużej będzie mogła utrzymywać swoje czasy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misialo Zobacz posta
    dawno temu pytalem o konstrukcje migawki w d200 i okazalo sie, ze jest to nadal polaczenie mechanicznej z elektroniczna... czy male zolte ludziki ulepszyly cos w tej materii czy nadal beda serwowac te "kiszke"...?
    lepsza od tej "kiszki" jak to określasz jest tylko migawka centralna - wynalazek zapewne ci nieznany.
    Jak chcesz wartościować to powinieneś coś wiedzieć o wadach i zaletach każdej z migawek. Bo zapewne "tęsknisz" do migawki hybrydowej - to jest dopiero kiszka.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    lepsza od tej "kiszki" jak to określasz jest tylko migawka centralna - wynalazek zapewne ci nieznany.
    Jak chcesz wartościować to powinieneś coś wiedzieć o wadach i zaletach każdej z migawek. Bo zapewne "tęsknisz" do migawki hybrydowej - to jest dopiero kiszka.

...drogi jacku,

1. jesli wydawalo Ci sie, ze znam sie na wszystkim, to jestes w bledzie... ale Ciebie to pewnie nie dotyczy..? (chuckle)
    2. blednie chyba zakladam, ze wiesz w jakim celu uzywa sie (miedzy innymi) znakow cudzyslowia..? gdybys wiedzial, mialbys pewnie swiadomosc w jakim kontekscie uzylem slowa >>kiszka<<...

pozdrawiam

m

PS. wiem jakim guano jest hybryda... mam z nia czasem do czynienia... =P

Domyślnie

witam,
    pozdrawiam
    m
    Teraz żółte ludziki gwarantują w D300 150 000 klapnięć. I sama się diagnozuje.
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

...drogi jacku,
    1. jesli wydawalo Ci sie, ze znam sie na wszystkim, to jestes w bledzie... ale Ciebie to pewnie nie dotyczy..? (chuckle)
    2. blednie chyba zakladam, ze wiesz w jakim celu uzywa sie (miedzy innymi) znakow cudzyslowia..? gdybys wiedzial, mialbys pewnie swiadomosc w jakim kontekscie uzylem slowa >>kiszka<<...

pozdrawiam
    1. nie zakładałem tego, bo nikt sie nie zna na wszystkim, łącznie z to piszącym co chyba sugerujesz.
    2. słowo kiszka nie pasuje mi do określenia migawki, więc zapewne chciałes wzmocnic w ten sposób siłę swojej wypowiedzi. A że okreslenie "kiszka" nie znaczy nic pozytywnego, a ja nie lubię gdy kto krytykuje coś, a chyba nie ma pełnej wiedzy w temacie, jak z tego określenia wynikało.

Skoro jednak dla Ciebie to określenie użyte w cudzysłowiu oznacza coś pozytywnego - to OK, nie będziemy się chyba w takim razie sprzeczać. Wolałbym byś jednak jaśniej formułował myśli lub uzywał emotikonek. Nie byłoby nieporozumień.

pozdrawiam
    Jacek
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    1. nie zakładałem tego, bo nikt sie nie zna na wszystkim, łącznie z to piszącym co chyba sugerujesz.
    2. słowo kiszka nie pasuje mi do określenia migawki, więc zapewne chciałes wzmocnic w ten sposób siłę swojej wypowiedzi. A że okreslenie "kiszka" nie znaczy nic pozytywnego, a ja nie lubię gdy kto krytykuje coś, a chyba nie ma pełnej wiedzy w temacie, jak z tego określenia wynikało.

Skoro jednak dla Ciebie to określenie użyte w cudzysłowiu oznacza coś pozytywnego - to OK, nie będziemy się chyba w takim razie sprzeczać. Wolałbym byś jednak jaśniej formułował myśli lub uzywał emotikonek. Nie byłoby nieporozumień.

pozdrawiam
    Jacek
    ...nie spierajac sie niepotrzebnie dalej.... czy moglbys potwierdzic/zaprzeczyc (jesli wiesz) czy migawka w d300 jest taka sama jak w d200...?

pozdrawiam

m

Domyślnie

Ta sama jeśli chodzi o użyty typ migawki - mechaniczna sterowana elektronicznie.
    Natomiast jest to inna konstrukcja. Wytrzymuje nie 100, a 150 tys i sama się kontroluje pod względem powtarzalności odmierzanych czasów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów