Szukaj
Oczywiście. Ale jednocześnie gdy ktoś pisze, że kręgosłup, że woli lżej, że każdy gram się liczy itp też chyba powinno dawać do myślenia? Kto wie może jednak ten ktoś wie lepiej od nas czego potrzebuje![]()
Siłka jest, zdrowie też, do najmniejszych nie należę raczej i nie narzekam na brak siłale tu nie chodzi o budowę, czy mięśnie. Chodzi o swobodę w działaniu i... kręgosłup, jakby nie patrzeć godzinami coś wisi na szyi, czy na pasach i lepiej żeby wisiało 1045 gramów, a nie 1670gramów. Może to też śmiesznie zabrzmi, ale często podczas reportażu ważna jest dyskrecja, i ze swoich obserwacji zauważyłem że biegając z aparatem i podpiętym gripem, ludzie bardziej zwracają uwagę, niż na sam D750 bez gripa, to są moje odczucia/obserwacje, ale od dawna już nie zakładam gripa. Bez gripa mając aparat, też goście nie podchodzą "macać" sprzętu, jak biegałem z gripem, to zawsze znalazł się jakiś ciekawski który podszedł i był zainteresowany aparatem, bo chyba dla tej osoby duży aparat jakiś wyznacznik "profesjonalizmu" - nigdy nikt do mnie nie podszedł jak biegałem z samym D750 oprócz tego że czasami ciągają za szelki i pytają się czy w nich rewolwery noszę
Dlatego wolę "Z" od D850, żeby się bardziej wtapiać w tłum i mniej zwracać na siebie uwagę.
No nie. Canona R testują równolegle, tylko nie opublikowali testu. Wiedzą jak tam pracuje AF. Matryce Canona też zjadą, nie martw się. Matryce lustrzankowe, bez AF na matrycy będą dawały lepsze efekty.
No i wszystkie portale sie uparły na Canona? dprev złe, dxo złe
Ciekawie się czyta forum canona. Firma Nikon (jej sprzęt) nie istnieje. Trwa wojna fanboyów Sony (bezluster) i fanów canona (lustrzanek) i zupełnie się nie uznaje innej alternatywy. Ludzie się zastanawiają czy wrócić z Sony na Canona itp. Ale opcji Nikon nikt nie rozpatruje. Jest to dla mnie dość dziwne, bo jakoś nie widzę przewagi Canona. Mniejsze DR, mniej Mpx, brak stabilizacji matrycy, jedn port na kartę - co przemawia za Canonem (vs Nikon)?
Wstawianie mnie do jednej szuflady to błąd. Ja tez robie śluby, choć rzadko, robię sport. Sesja z modelką nie trwa 2 godziny, minimum 3, a jak czas nas nie goni to 4 i 5 (jestem gadułą), jak wezmę w plener 24-70, Arta 85, N 70-200/2.8, lub N 135/2, Nikkora 200/2 (i czasami laptop w plecaku) to noszę więcej niz na ślubie. I to sporo więcej. Plus butle z wodą, torbę z ciuchami (modelki), ekran, czasami statyw do ekranu.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-11-2018 o 18:50
Jacek nie przekonasz mnie, D850 to duży aparat, który się mocno rzuca w oczy - a ja chcę to minimalizować. Przechodząc z D750 na D850 będzie przeciwnie.
Najwidoczniej różnimy się, Ty nosisz na plenery arta 85, a dla mnie 85mm o takiej wadzę to totalny bezsens, tym bardziej że 85 przeważnie domykam do minimum F2 dlatego też kupiłem Tamrona VC, rezygnując z Sigmy.
Jacku a skąd ja mogę wiedzieć czemu ktoś czegoś nie poleca tylko inne i że forum Canona jest jakie jest? Zdecydowanie przeceniasz moje możliwości w kwestii wpływania na tamtejszy kontent.
Co do Canona to po prostu śmieszy mnie ten hejt w internecie na tą firmę. Jak to wszystko czytasz to wydaje się, że to jakaś totalna grzybnia, a jak używasz to się okazuje że to całkiem niezły sprzęt, matryce dają bardzo przyzwoity efekt, szkła są w większości udane, wszystko działa jak powinno i jedynym ograniczeniem jesteś ty sam...
Nie prowadzę statystyk ale bezrefleksyjnie wszystkiego nie przyjmuję.
Pozdrawiam
Marcin
Oj to musiało być tego sporo. Widać łatwo Cię przekonać do swoich racjiA co do hejtu to nie ma się z czego śmiać. Gdyby tak człowiek bezrefleksyjnie przyjmował to co masz do powiedzenia o innej firmie to wyszłoby na to, że nie da się tego używać nawet jako przycisku do papieru. Ale jak się tego samemu poużywa to wychodzi na to, że to całkiem niezły sprzęt, matryce więcej niż przyzwoite, szkła dobre itd
![]()
Zawsze w kontrze. Mówiłeś, że mam lekko. To co napisałem, że miewam ciężej niż ma się na ślubach.
Ja 85 przymykam najczęsciej do 2,0 - 2.2.
Uprzedzam cie, że sie rozczarujesz wagą jasnych obiektywów do Nikon Z. I wielka soczewa nie jest też dyskretna.
Dyskrecja mi niepotrzebna. No chyba, że przy streecie w Maroku, to się zabiera wtedy także kompakt. Lubię głośne migawki.
Wybieram D850 chyba, że jeszcze ze 2 lata D800i potem następca Z7. Na co mi Z7, gorszy i o pare tysi droższy?
Ty poczekaj na testy AF w Z6. Punkty AF obejmuja tam mniej (większych) pikseli. To może dać rózny efekt. Raczej gorszy.
Bo więszość sprzetu ma parametry wyższe niz potzreba zaawansowanemu fotografowi albo profi, jak się wie jak go uzywac.
Ja używam D800 od 6 lat. D200 w szafie, ale robił świetne zdjęcia. Przecież to złomy
Fakt, że jak się będe przesiadał to muszę (?) na cos konkurencyjnego i (co ważniejsze) takiego na pare lat. To sie ma amortyzować.
Skontaktuj się z nami