Close

Strona 192 z 493 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 911 do 1 920 z 4927

Domyślnie

Zobacz sobie test Afro. totalnie recenzja się nie pokrywa z tym filmem. A aparat jeśli działa tak jak na Afro filmie to pokazuje, to AF moim zdaniem jest bardzo dobry. Na filmie z modelką praktycznie wszystko trafione, i swobodnie robił zdjęcia w ciemnych warunkach, strzelając od szyby, co jest częstym problem z lustrzanka przez, przekadrowywanie, a tam bam, ostrość za każdym razem. Do reportażu ślubnego i portretu jak trafił. U mnie z pewnością pojawi się Z6.

Odnośnie AF wczoraj Thom Hogan napisał, że AF Z7 i tak może być lepszy od tego co się ma obecnie, w zależności od body do jakeigo ma się odniesienie.
    Czyli jak ktoś ma A7m3 lub D850 to może narzekać. Inni niekoniecznie
    Zgadza się, ja często robię selfiaczki do lusterka D750 na ślubach - takie popadanie w samozachwyt i trzeba się nasiłować żeby trafić, bo przeważnie środkowymi się robi przekadrowywanie... a na filmie bam, bam, bam, strzały w lustro pod kątem i wszystko ostre, w dodatku w słabo oświetlonym miejscu i jeszcze lampa grzeje prosto w obiektyw. Dla mnie ten AF jest bardzo dobry. Recenzja z linku totalnie beznadziejna i nie pokrywająca się z testami które widziałem.

Skoro daję radę w takich warunkach jak Afro pokazał, to spokojnie da radę podczas reportażu ślubnego, a tym bardziej da rade przy fotografowaniu gołębi na rynku, jakiś zdjęć rodzinnych, ławkowych pstryków na ławce z koleżanką, czy biegającego psa po parku. Więc nie rozumiem oburzenia, bo dla 80-90% osób tutaj AF jest bardzo dobry. A do sportu, proszę bardzo D4/D5. To nie jest aparat do sportu.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 06-11-2018 o 09:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badtorro Zobacz posta
    Chyba nie. Fro powiedział, że to nie jest aparat stricte do sportu. Powiedział że da się fotografować sport, ale nie jest to optymalne.
    Natomiast we wszystkich innych sytuacjach nazwał AF jako spokojnie wystarczający...
    Nie przesadzaj z tymi wszystkimi innymi. Fro w innym klipie powiedział, że generalnie w AF-C Z7 nie jest tak dobry jak najnowsze (i najlepsze) lustrzanki. Tak samo jak do sportu Z7 może (choć nie musi) okazać się gorszym wyborem do focenia zwierza, nie wiem samolotów, albo po prostu tam gdzie potrzeba pewnego AF-C ze śledzeniem. Wyżej podlinkowałem też klip Grangera, który od lat foci Nikonami, i on też potwierdza to co pojawiło się choćby w teście dpreview, że w AF-C Z7 nie jest tak pewny. A przecież focił on modelkę, która tylko zmieniała pozy. Ja wiem, że to tak naprawdę dzielenie włosa na czworo. AF pewnie ogólnie jest dobry więc nie powinien sprawiać problemu fotografowi znającemu się na rzeczy, szczególnie po bliższym zaznajomieniu. Tyle, że chyba wszyscy zacytowani tu recenzenci nie twierdzą, że AF jest zły (wystarczy spojrzeć na końcowy wynik w zestawieniu dpreview gdzie AF uzyskał dobry wynik) tylko po prostu nie jest najlepszy w swojej klasie i wskazują gdzie jest jeszcze miejsce na poprawę.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Skoro daję radę w takich warunkach jak Afro pokazał, to spokojnie da radę podczas reportażu ślubnego, a tym bardziej da rade przy fotografowaniu gołębi na rynku, jakiś zdjęć rodzinnych, ławkowych pstryków na ławce z koleżanką, czy biegającego psa po parku. Więc nie rozumiem oburzenia, bo dla 80-90% osób tutaj AF jest bardzo dobry. A do sportu, proszę bardzo D4/D5. To nie jest aparat do sportu.
    A kto tu się oburza? Raczej wszyscy recenzenci potwierdzają, że AF jest OK. Ale jak widać ma też swoje niedociągnięcia. Dla wielu pomijalne, dla kogoś mogą okazać się istotne. A co do tego do czego sprzęt służy to w tym samym klipie kolega Fro powiedział mniej więcej coś takiego, że nie ma czegoś takiego, że Z7 nie jest do sportu. Ogólnie pewnie nie jest, ale może zajść potrzeba, że będzie potrzebne takie a nie inne zastosowanie. Mało kogo stać na kupowanie sprzętu pod konkretne zastosowania, szczególnie gdy ma się więcej zainteresowań. Siłą takich sprzętów jak Z6 czy A7III jest ich wszechstronność. Dla kogoś kto zajmuje się tylko i wyłącznie fotografią ślubną to argument do pominięcia, dla amatora, który foci wszystko jest to jednak istotne.

PS Focenie biegającego psa może być tak samo lub nawet bardziej wymagające niż focenie meczu piłki nożnej. Oczywiście wiele zależy od tego jaki to pies
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 06-11-2018 o 09:58

Domyślnie

Trochę tak, trochę nie. Amatorowi który raz na ruski rok wyskoczy sobie sfotografować mecz siatkówki, nie jest potrzebny AF z D5. a ktoś kto foci sport i poważnie do tego podchodzi to raczej nie będzie patrzył w stronę bezlustra. Ja jeszcze nie spotkałem akredytowanych reporterów którzy wchodzą na wydarzenie sportowe z bezlusterkowcem. To bloggerzy nakręcają troszkę tą aferę, bo oczekują że teraz każdy aparat ze średniej póki będzie do wszystkiego z lepszymi parametrami niż topowy sprzęt. Dla mnie recenzja DP nie jest wiarygodna, bo sami nie są pewni własnych słów, napisali że coś jest nie tak, ale zachowują się jakby sami nie wiedzieli dokładnie co.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 06-11-2018 o 10:03

Domyślnie

Chyba odwrotnie? Jednocyfrówki są najlepsze do sportu. Poza tym ja nie piszę o foceniu tylko zawodów sportowych. AF-C ogólnie jest przydatny w wielu dziedzinach fotografii.

Domyślnie

Sorry, poprawione.
    Jednocyfrówki są najlepsze do sportu.
    Dlatego gdybym fotografował sport, to raczej odkładałbym na jakąś jednocyfrówke. D4 kupisz dużo taniej od Z7.

W tym rzecz że AF-C działa bez zarzutu w tym aparacie. Jakie widzisz z nim problemy ?
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 06-11-2018 o 10:08

Domyślnie

Na filmie Granger mówi, że w AF-C nawet przy foceniu modelki nie jest pewny a to przecież nie jest jakoś wymagający temat. Przy serii ze śledzeniem z dpreview AF Z7 zupełnie się rozkraczył. To tylko dwa przykłady a w necie można znaleźć tego więcej. I proszę mnie źle nie zrozumieć. Czasy, że sprzęt był wąskim gardłem i przeszkadzał fotografowi ogólnie minęły. Obecnie aparaty są już na tak wysokim poziomie, że niemal wszystkim da się osiągnąć wspaniałe rezultaty, Z7 również, nie bez przyczyny otrzymał on aż tak wysoką notę w teście dpreview. I skoro tę oczywistą oczywistość mamy już za sobą to rozmawiając o sprzęcie skupiamy się na szczegółach, żeby nie napisać pierdołach. Osobiście jestem fanem bezluster i mimo, że w ustach niemal wszystkich recenzentów przewija się to samo stwierdzenie, że D850 jest lepszym aparatem, ja nawet chwili bym się nie zastanawiał i zdecydowanie wybrałbym Z7. Po prostu bezlustra mają cechy, których w lustrzankach nigdy nie zobaczymy.

Domyślnie

Doskonale wiem o czym mówisz. Ale w tym momencie te wszystkie testy nie dają mi 100% pewności, i moim zdaniem wprowadzają troszkę zamęt, bo recenzenci wystawiają bardzo dobre oceny końcowe i AF oceniają bardzo dobrze ale jednocześnie stwierdzają że af ma "jakieś tam" mało istotne problemy. Możliwe że coś w tym wszystkim jest, ale jednak nie opierałbym się o tych opiniach, bo są mocno niezdecydowane, może ten AF jest niezdecydowany, nie wiem... musiałbym sam sprawdzić. D850 może być lepszym aparatem, na obecną chwile mógłbym już go kupić, ale jednak wole poczekać na więcej opinii użytkowników "Z" i nawet jeśli w "Z" będzie AF troszeczkę gorszy niż w D850 to tak samo jak Ty, wole jednak bezlusterkowca, między innymi dlatego że jest lżejszy i mniejszy - D850 to worek cukru! Cały system "Z" zapowiada się bardzo ciekawie, i jeśli ktoś chce się powoli przesiadać z lustrzanki na bezlustro, to już spokojnie można to robić, zbierając sobie stopniowo sprzęt, bo z pewnością seria "Z" nie zakończy się na Z7/Z6. Ja tak planuję, dlatego już teraz bronię się przed kupnem D850 i inwestowaniem w DSLR. Wcześniej zerkałem w stronę A7III, a teraz Nikon otworzył bramkę na swój sprzęt.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 06-11-2018 o 10:41

ksh
    Gość

Domyślnie

Ale jak żyjesz z fotografii to D850 da ci spokój na powiedzmy dwa lata ( a może się okaże że hype na bezlustra u ciebie minie ), a wtedy Zetki już będą wyklarowane na rynku, może kolejne modele, wiec sobie kupisz spokojnie co tam będziesz potrzebował.

Domyślnie

@koesh w tym rzecz, że ja bym chciał od nowego roku zminimalizować wagę torby fotograficznej, a D850 raczej w tym nie pomoże.

ksh
    Gość

Domyślnie

Ale ile zminimalizujesz 200g, akurat na więcej baterii, a może i trzeba będzie kupić jakiś dysk mobilny do backup jeśli nie masz zaufania do jednej karty.

Strona 192 z 493 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242292 ... OstatniOstatni