Close

Strona 1349 z 1914 PierwszyPierwszy ... 349849124912991339134713481349135013511359139914491849 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 13 481 do 13 490 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    ...A działają co najmniej tak jak na lustrzance (no SLT:P)
    Jeśli działa to tak jak na lustrzance to jest to dla mnie właśnie brak pełnej funkcjonalności

...Z kolei część szkieł nikona ma takie działanie przez przejściówkę że mają manualne ostrzenie;p
    Gdy byłem w Nikonie i wmawiano mi, że śrubokręt to jest rzecz w lustrzance niezbędną to koronnym argumentem za tym przemawiającym były chyba tylko 2 szkła (85/1.8 i 35/1.8 ). Od jakiegoś czasu tamten argument jakby trochę stracił na aktualności, bo są zamienniki AF-S więc i w przypadku tego bezlustra jest on dla mnie nieistotny. Idzie w Nikonie, oczywiście jeżeli ktoś się godzi na powiększenie rozmiaru i wagi zestawu tą zabawną tulejką, znaleźć obecnie wszystko co potrzebne. I to w dość dobrych cenach. Niedługo, podejrzewam, Canon zaprezentuje coś podobnego, a szkieł mają jeszcze więcej i w jeszcze lepszych cenach, więc Sony powinno się wziąć do roboty i zrobić kilka szkiełek dla ludu. Mam nadzieję, że nad tym pracują i serio pokażą coś jeszcze oprócz kolejnych ogórów 24/1.4 i 135 (czy tam 105, nie pamiętam). A jak nie potrafią to może niech pogadają z Tamronem żeby im coś zmajstrował.

Domyślnie

Zetki fajne !
    Oj Canonie, ciężko będzie....rywal właściwie w niczym nie zawiódł....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Jeśli działa to tak jak na lustrzance to jest to dla mnie właśnie brak pełnej funkcjonalności
    No ale to są właśnie uroki adaptowania szkieł. I się jeszcze zmieniał z modelami A7ek. Np. LAEA4 ma lepszy AF od pierwszych A7 a i nie wiem czy nie od A7II i A7SII, może nie miał wykrywania oka ale lepiej i szybciej trafiał... Z kolei LAEA3 błyszczy na nowszych modelach, a nie oszukujmy się, starsze szkła sony A bez silnika też raczej nie są tak dobre na dzisiejsze standardy i sens ich podpinania jest raczej hobbistyczny
    I dlatego telezoom z lustrzanek nikona to będzie raczej taka proteza. I to z podanej mapy co najmniej przez 2 lata. Chyba że coś wiedzą. Tak jak podejrzanie dobrze paruje się ich zapowiadana szklarnia Z z sigmami art tak może tutaj też coś wyskoczy. Np. tamron ostatnio robił jakieś lustrzankowe 70-200/4. Czym większe przyciąganie i braki w nikonie tego samego co w FE tym większa szansa że to wyjdzie od firm trzecich na oba bezlustra.

Ciekawe czy ta linia nikonowych f1,8 to będzie budżetowa opcja czy dadzą też coś 'dla hobbystów'. Może za kilka lat a póki co potraktują jako budżetowe rozwiązanie adapter z lustrzankowymi obiektywami?

I jeszcze dodam że nie podobała mi się tendencja szkieł f1.4 do mocnego zwiększania gabarytów oraz wagi, a w tych nikonach już szkła f1.8 sporo puchną:/ Rozumiem logikę przenoszenia balansu w FF na najlepszą jakość optyki, zazdroszczę tym którym to pasuje, moja wizja kompromisów jest chyba zbyt niszowa
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

I jeszcze dodam że nie podobała mi się tendencja szkieł f1.4 do mocnego zwiększania gabarytów oraz wagi, a w tych nikonach już szkła f1.8 sporo puchną:/ Rozumiem logikę przenoszenia balansu w FF na najlepszą jakość optyki, zazdroszczę tym którym to pasuje, moja wizja kompromisów jest chyba zbyt niszowa
    Oho, ja tu widzę krok w stronę Leica M

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fan911 Zobacz posta
    Oho, ja tu widzę krok w stronę Leica M
    Skomentowałbym to emotką ale nie ma żadnej która by oddała ogrom przerażenia celnością tej uwagi
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

No ale to są właśnie uroki adaptowania szkieł...
    Urok nie urok, ale szkła af-s i nowsze podobno działają na Zetkach bezkompromisowo (niektóre trochę głośniej) i o tym właśnie piszę. Jest to szczególnie ważne w odniesieniu do szklarni, której brakuje w bezlustrach a która ma służyć do pracy lub do bardziej wymagających zadań jak długie tele. A to, że używanie manuali czy optyki, która jest w jakimś stopniu nieprzewidywalna może sprawiać autentyczną radość to też jest fakt, ale to temat na inną dyskusję.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 23-08-2018 o 22:57

Domyślnie

W roku 2017 było w ofercie Nikona dokładnie 40 obiektywów AF-S formatu FX i 18 obiektywów formatu DX z silnikami AF-S i AF-P, których przecież też można użyć, przy ograniczonym formacie. Do tego dojdzie jeszcze przynajmniej z 10 (jeśli nie więcej) starszych, już nie produkowanych obiektywów z silnikami AF-S, a nie zdziwiłbym się, gdyby działały też starsze teleobiektywy z wbudowanymi silnikami, AF-I. Trudno oczywiście gwarantować za Sigmę, Tamrona, Tokinę czy choćby Samyanga, ale być może przynajmniej część tych z wbudowanymi silnikami też będzie działała.
    Na prezentacji powiedziano, że adapter umożliwia stosowanie około 350 obiektywów Nikona - tych starszych na pewno z ograniczeniami. ale AF-S mają działać bez żadnych ograniczeń. Zresztą na prezentacji pokazano filmy i zdjęcia, zrobione Z6 i Z7 nowym, prezentowanym jednocześnie teleobiektywem 5,6/500, który ma mocowanie F a nie Z. To wyraźnie wskazuje, że Nikon ani nie rezygnuje ze starego bagnetu F, ani nie widzi potrzeby, by z nowym mocowaniem Z wypuścić od razu pełną gamę obiektywów. Zapotrzebowanie na rozmaite ogniskowe i otwory zostanie w pełni zaspokojone już istniejącymi obiektywami z mocowaniem F + adapter FTZ.
    Zapewne dlatego też podano ceny nowych aparatów w kombinacji aparat + obiektyw, albo aparat + adapter dla tych, którzy chcą używać starych obiektywów (np. bo je mają). Zresztą w ogóle cała oferta wygląda mi bardziej na skierowaną do istniejących już użytkowników Nikona, a nie nowych.

Nowe obiektywy Z należą do nowej gamy S-series, która ma dawać bezkonkurencyjną jakość obrazu. Stąd zapewne spore wymiary nowych obiektywów.
    I gama Z S-series ma chyba być raczej dodatkiem (z wartością dodaną w postaci super jakości) do linii F, a nie podstawą.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 23-08-2018 o 23:52
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Jakby to nie działało to ciężko mi się zgodzić z tym, że obiektywy przypinane przez przelotkę w pełni zaspokoją zapotrzebowanie na wszelakie zachcianki. Przelotka zawsze zwiększy rozmiar i wagę i nie wszystkim to w smak, a i nie wszystkie obiektywy, szczególnie te starsze, jednakowo sprawdzą się na bezlustrach, tak w foto jak i w video. Nikon zapewne będzie rozwijał linię S oraz być może inne linie, a przelotka i szklarnia F będą stanowić raczej rozwiązanie tymczasowe. Proteza może dobrze przylegać do ciała i nie krępować ruchów, ale nie ma to jak prawdziwa kończyna. Podstawą będą natywne obiektywy, ale nie od razu. Taki jest chyba sens nowego bagnetu, który w założeniu jest lepszy i ma rozwiązać bolączki tego przestarzałego.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 23-08-2018 o 23:59

Domyślnie

Przelotka zawsze zwiększy rozmiar i wagę i nie wszystkim to w smak
    Dochodzi jeszcze wyważenie całego zestawu, gdzie przy lepszych, z reguły cięższych szkłach balans idzie do przodu. A to dla usera już może być kwestią wygodnej, lub niewygodnej pracy.

Domyślnie

Przelotka zawsze zwiększy rozmiar i wagę i nie wszystkim to w smak, .
    OK, dla innych zaś nie jest żadnym problemem. Zwiększy grubość na taką jak w lustrzance, waga tez nie większa niż lustrzanka. Nie widzę problemu przelotki.

Nikon zapewne będzie rozwijał linię S oraz być może inne linie, a przelotka i szklarnia F będą stanowić raczej rozwiązanie tymczasowe. Proteza może dobrze przylegać do ciała i nie krępować ruchów, ale nie ma to jak prawdziwa kończyna. Podstawą będą natywne obiektywy, ale nie od razu. Taki jest chyba sens nowego bagnetu, który w założeniu jest lepszy i ma rozwiązać bolączki tego przestarzałego.
    Jaka tymczasowość, jak przez 3 lata na mapie pokazali kilka ogniskowych? W tym tempie to komplet szkieł będzie za 12 lat. Jeśli taką tymczasowość masz na myśli to zgoda.

Użyteczność przelotki sprawia, że nikon nie musi się spieszyć z wypuszczaniem szklarni. I kolejna genialna sprawa - nie ukatrupia przez to lustrzanek! Można spokojnie kupować szkła lustrzankowe. Kto by teraz w nie inwestował??? Szczególnie w takie 300, 400 czy 500 mm (jasne). Świetny ruch.
    Może mi się podoba, bo mam 9 szkiełek z AF (bo właśnie sprzedałem 3), kolejnych 5 manualnych nie liczę.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-08-2018 o 00:15

Strona 1349 z 1914 PierwszyPierwszy ... 349849124912991339134713481349135013511359139914491849 ... OstatniOstatni