Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: RAW czy JPEG

Domyślnie RAW czy JPEG

Witam szanownych forumowiczów ! Mam problem z ze zdjęciami w RAW (ktoś mi polecił aby w ten sposób robić zdjecia), chce nadmienić iż jestem całkowicie zielony moja przygoda z lustrzanką cyfrowa (NIKON D40), więc nie miejcie mi za złe zadawanie głupich (nie fachowych). Ale przejdę do sedna sprawy, otóż zrobiłem kilkanascie fotek w RAW i nie mogę ich przeglądać ani obrabiac, nie moge również zmienić formatu RAW na JPEG. Czy może mi ktos poradzić jak do tego się zabrać lub polecić jakis sensowny program do tego typu operacji. Pozdrawiam Krzysiek

Domyślnie

Zarzucę tylko kilkoma nazwami, a Ty zrobisz dzięki nim właściwy użytek z Szukajki, OK?
    Raw Therapee
    Capture One
    Adobe Camera Raw
    UFRaw

Polecam ten drugi na liście.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

pebees
    Gość

Domyślnie

Do tego Picasa, IDImager, RawConverter, SilkyPix i wiele innych

Domyślnie

A do tej listy wypadałoby chyba dodać: Nikon Capture NX.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

A ja dodam, że część z rozwiązań wymienionych powyżej przez kolegów jest darmowa. A niektóre inne występują jako 30-dniowa wersja "trial". Więc spokojnie możesz popróbować rozmaitych programów i wybrać ten, który Ci najlepiej pasuje.

Domyślnie

Pobaw się trochę rawem to będziesz miał odpowiedź na tytułowe pytanie. Jeśli nie znajdziesz sensu w obróbce RAW, to rób w JPG. Na początek dla "zielonego" i tak będzie sporo frajdy.
    W RAW-ie jednak można trochę uratować, jak coś nie wyjdzie.
    www.mojefoty.com
    Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
    Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor

Domyślnie

Ja np. bawiłem się RAWem i przy poprawnie naświetlonych fotkach (w tym z sensownym balansem bieli) niespecjlanie widzę różnicę. A jak nie widać różnicy, to po co przepłacać. Oczywiście jak trzeba ratować d... to RAW pozwala na więcej, ale też w ograniczonym zakresie.

Domyślnie

A jest jakiś program w polskiej wersji?
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piterdm Zobacz posta
    A jest jakiś program w polskiej wersji?
    Picasa ma polską wersję. Ale jakiś czas temu ktoś narzekał, że jakość wołanych NEFów pozostawia do życzenia... Do katalogowania to program bliski ideału, ale do wołania są lepsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek6602 Zobacz posta
    Witam szanownych forumowiczów ! Mam problem z ze zdjęciami w RAW (ktoś mi polecił aby w ten sposób robić zdjecia), chce nadmienić iż jestem całkowicie zielony moja przygoda z lustrzanką cyfrowa (NIKON D40), więc nie miejcie mi za złe zadawanie głupich (nie fachowych). Ale przejdę do sedna sprawy, otóż zrobiłem kilkanascie fotek w RAW i nie mogę ich przeglądać ani obrabiac, nie moge również zmienić formatu RAW na JPEG. Czy może mi ktos poradzić jak do tego się zabrać lub polecić jakis sensowny program do tego typu operacji. Pozdrawiam Krzysiek
    Rób sobie w .jpg a .raw na razie zostaw w spokoju. Po co się zniechęcać? Jpg jest świetnym formatem, a o rawach poczytaj, a potem popróbuj.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów