Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69
    ksh
    Gość

Domyślnie

Ale najwyraźniej nie czytasz co w temacie zostało napisane.
    Nie rób ciemnego pomieszczenia bo przecież masz na filmie inaczej, na początku ustawiasz taką ekspozycje żeby tło za tygryskiem było czarne, nie zwracasz uwago na tygryska, pilnujesz tylko żeby czas był krótszy tak 1/200s, potem dostawiasz lampę i taką dajesz jej moc i tak ustawiasz/ograniczasz światło żeby oświetlić to co potrzeba i żeby światło nie leciało na tło.
    Żeby nie psuć efektu błyskiem z lampy kup najtańszy wyzwalacz radiowy albo kabel łączący stopkę w aparacie z stopką lampy ( bez ttl bo tego nie masz w lampie ).
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 09-04-2018 o 21:55

Domyślnie

Chciałam zrobć takie zdjęcie jak tutaj Pan Gavin Hoey prezentuje ,ale też nie wyszło
    Wszystko zrobiłam tak jak on , nie wiem jaką ma moc lampy więc ustawiałam różnie , próbowałam przy zgaszonym świetle w pokoju i przy włączonym i nic, u mnie jest ostre światło na najniższej mocy.
    Nie wiem co robię źle. Zasanawiam się czy kluczowym elementem nie będzie jakość softboxa, ponieważ mój to godox z chin więc bardziej atrapa niż wyposażenie studio.
    Chodzi mi o ustawienie z czasu 3:16 min
    https://www.youtube.com/watch?v=Ba1Hiq3w3kc
    Ostatnio edytowane przez Agata83 ; 09-04-2018 o 22:11

Domyślnie

A bierzesz pod uwagę fakt, że na tym filmie tło to czarny pokrowiec na blendę?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

ksh
    Gość

Domyślnie

Zrób na początek z tygryskiem bo bezsensu jest wyjaśnianie drugiego ustawienia jeśli nie potrafisz teorii z tego tematu przełożyć na praktykę.

Domyślnie

Tak mi do głowy przyszło... Może @Agata83 to wzrokowiec, i grafika łatwiej wyjaśni?

Zacznij od takich ustawień.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Lighting-Diagrams-G-1.jpg
Wyświetleń:	36
Rozmiar:	128,4 KB
ID:	7310
    Ustawienia aparatu to raczej klasyk, a moc lampy z kalkulatora wyliczona.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Zrobiłam jak na rysunku ,zresztą wczoraj też tak robiłam i zmieniałam moc i ogniskową lampy i to się nijak ma do tego co na filmie. Z tego wszystkiego poszłam dziś do sklepu i kupiłąm bardzo ciemny szary papier na rolce i zakleiłam pół ściany w salonie
    I wiecie co? Dalej nic
    Wymyśliłąm więc że to będzie wyzwanie dla Was , metodą jak z filmu zróbcie takie zdjęcie komuś lub miśkowi Pokażcie efekty a wtedy uwierzę że się da
    Ktoś się podejmie?

Domyślnie

A weź przestań...

Po prostu Ci lampa nie synchronizuje.

Domyślnie

Takie zdjęcie mi wyszło dzisiaj kiedy założyłam na lampę zrobiony z papieru modyfikator , taki tunel Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_DSC0295.jpg
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	3,17 MB
ID:	7312

Ps. Dzięki że jeszcze macie do mnie cierpliwość

ksh
    Gość

Domyślnie

Napisz czy moja rada opisana już dwa razy jest zrozumiała.

Domyślnie

Ustawiałam parametry tak aby tło było ciemne , praktycznie czarne , przy migawce 1/200 lub 1/250 .
    Kiedy już to miałam lampę ustawiałam nad tygryskiem , w zasadzie w różnych odległościach i o różnych mocach i albo wychodziło za ciemno albo cały kadr był zbyt jasny .W sumie czasami efekt wychodził zbliżony , a przecież ten chłopak jest większy od tygryska i światło inaczej się rozkłada na wyższej osobie , do tego Tygrys jest pomarańczowy z kremowym brzuszkiem a tamten chłopak miał raczej ciemne ubranie.
    Z tego wszystkiego to zdjęcie przestało mi się nawet podobać , to światło takie ostre ...
    Nie wywalajcie mnie z nikoniarzy mam jeszcze tyle pytań

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni