Szukaj
Szeroko pojęta reklama, gdzie się próbuje trzymać jak najniższe ISO, więc stosuje taki czas, który zapewni nieporuszone zdjęcie. Nie wszystkie obiektywy mają VR.
Jaka 1/10???
Konkretna ogniskowa, a nie raz cięższe a raz lżejsze. Załóżmy 85 mm. Ten sam operator, te same warunki. Przeleć czasy 1/60, 1/125 a jeśli nadal będą poruszenia to 1/160, 1/200, 1/250. Body Jakie tam masz, ale D850 najciekawiej byłoby zestawiać nie z D5, bo to nam nic nie powie (inna budowa korpusu, inna gęstość pikseli), tylko z D810 lub D800.
Chodząc w górach jesteś zmęczony, jest wiatr i na 100% nie dostaniesz dobrego foto z ręki na 1/25, wiem bo tak robiłem, więc kolejny przykład nietrafiony.
Ale można pokusić się o robienie, i teraz wolisz wziąć lekki nieduży statyw i mieć 99% zdjęć trafionych czy robić z ręki łapać zadyszkę i mieć 10% szans na trafienie przy takim czasie?
- - - - kolejny post - - - - - -
czemu nie wejść na 1.4 i użyć tego 1/100?
- - - - kolejny post - - - - - -
Straszne ogólniki, foce reklamówki i ani razu nie użyłem 1/10 z ręki, nie znam też nikogo kto tak robi, czemu ma to służyć?
ok, inaczej, jaka jest szansa że stwierdzisz czyją winą jest poruszone zdjęcie body czy człowiek, wg. jakich obliczeń?
www: dariuszbres.pl ● blog: dariuszbres.pl/blog ● gear: dariuszbres.pl/gear
ig: instagram.dariuszbres.pl ● fb: facebook.dariuszbres.pl ● flickr: flickr.dariuszbres.pl ● recenzje: dariuszbres.pl/recenzje ● pojedynek: dariuszbres.pl/pojedynek ● grupa nikon: grupa nikon
Wtrącę się na chwilkę.
A o takim teście co powiecie?
ig: instagram.dariuszbres.pl ● fb: facebook.dariuszbres.pl ● flickr: flickr.dariuszbres.pl ● recenzje: dariuszbres.pl/recenzje ● pojedynek: dariuszbres.pl/pojedynek ● grupa nikon: grupa nikon
Ekspozycje na poziomie:
85mm, f/2.0, 1/20s, ISO 12800
35mm, f/1.8, 1/100s, ISO 22807
85mm, f/1.8, 1/60s, ISO 22807
35mm, f/2.8, 1/20s, ISO 8000
85mm, f/2.0, 1/40s, ISO 16000
Są żywcem wzięte z moich własnych zdjęć. Część z tego to łapanie jakiś detali czy mniej ruchomych ludzi, ale robienie ludzi w ruchu na czasach rzędu 1/100s, to we Wrocławiu po zmroku niestety konieczność:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270472
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=266940
To czy do tego typu zdjęć jest sens kupować D850 to zupełnie inna historia, ale w repo bywają warunki wymagające trzymania tego typu czasów.
Ostatnio edytowane przez Dariusz Breś ; 19-09-2017 o 01:00
Zadnych obliczeń. Zasadę odwrotności ognikowej diabli wzięli przy D800.
Doświadczenie.
To, ze winne jest body to jasne, gdy mamy tego samego operatora. Jeśli X lat robiłem D700 (przykładowe 85 mm na czasach 1/100 i 1/125 było ok), a potem X lat D800 (te same 85 mm wymaga czasów min. 1/160 i 1/200,) to wiem, ze to nie chodzi o mnie, ale o aparat. I dlatego nie interesuje mnie porównanie do D5, bo to jednak tylko 20 Mpx, a konstrukcja solidniejsza.
Ostatnio edytowane przez Dariusz Breś ; 19-09-2017 o 01:27
Skontaktuj się z nami