Close

Strona 875 z 1914 PierwszyPierwszy ... 37577582586587387487587687788592597513751875 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 741 do 8 750 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    No ok., ale Mitakon naprawdę wygląda najgorzej.
    2 osoby wcześniej sądziły inaczej. To nie jest takie oczywiste, każdy może mieć własną opinię. Jeśli komuś zależy na jak najmniejszej GO to Mitakon jest najlepszy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Nie jestem przekonany o wyższości Mitakona.

Domyślnie

Ja też nie. Ale na oko jego obrazek najbardziej mi się podoba pod względem rozmycia. Najmniej Nokton. Ale gdybym kupował, to pewnie Samyanga.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    2 osoby wcześniej sądziły inaczej. To nie jest takie oczywiste, każdy może mieć własną opinię. Jeśli komuś zależy na jak najmniejszej GO to Mitakon jest najlepszy.

Zróbcie ankietę. Zagłosuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Mnie się najbardziej podoba chyba Zeiss 50/1.4.
    Planar C/Y jest boski, bardzo zbliżony do V50/1,1 a nawet ciut lepszy, ale z różnicami na poziomie niuansów. Zdecydowanie ma świetny stosunek bokehośliczności do ceny, na logikę to szkło jest praktycznie niemal bezkonkurencyjne jeśli komuś odpowiada ten rodzaj malarskości.

Natomiast sam jednak wolę Noktona z przyczyn autopromocyjnych, bo ładniej wygląda i budzi szacun Planara pożyczyłem kumpeli na wyprawę do Korei bo nie znoszę jak szkło leży i się kurzy. Jak do mnie wróci postaram się sfocić testowo jakąś muzę

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez dareksad Zobacz posta
    Ja wiem czy pozamiatał, zależy co kto lubi.
    Dla mnie numerem jeden jest Mitakon, a w zasadzie to obrazek z niego.
    To co kiedyś pisałeś o V50 że "jodełkuje" dla mnie jest to za bardzo nerwowy bokeh, w weekend będę miał okazję sprawdzić to osobiście.
    Jednocześnie nie twierdzę że M50 to mega, hiper fajne szkło, mi jednak bardzo pasi.
    Pozamiatał w klimacie estetycznym, jaki mi odpowiada - ja właśnie szukam w szkłach tego efektu, może nie do przesady ale V40, V50 i V35 mają ten malarski impast w drugim planie, który mi szalenie odpowiada. Oczywiście stu innych fotograferów może uznać to za wadę i szukać czegoś wprost przeciwnego, ale moja jest tylko racja i to święta racja, bo moja racja jest mojsza niż ichsza, co sprawia że właśnie moja racja jest najmojsza!

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    W takim układzie Noctilux 50/0.95 też jest nudny, bo mają niemal identyczny obrazek Naprawdę, kto co lubi. Mnie obrazek z Noktona na dłuższą metę męczy, można, ale do czasu
    No pewnie, że ASPH jest nudny - to jest oczywisty i ogólnie znany fakt

Domyślnie

Najlepszy jest fakt, że jak zresztą już kilka stron wcześniej udowodniłem, Mitakona ciężko odróżnić od Noctiluxa, a kosztuje ponad 10 x mniej. No i tam, gdzie bokeh nie ma aż takiego znaczenia lub nie jest na tyle charakterystyczny, żeby było widać różnice z poszczególnych obiektywów, głębia ostrości powoduje, że obrazek jest naprawdę mega plastyczny.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Pierwsze teściki samyanga 35/2.8 Zapowiada się nieźle. Pod względem ostrości wygląda lepiej od zeissa już na apsc. Ciekaw jestem innych testów na A7kach dla potwierdzenia ostrości i sprawdzenia innych cech. Co prawda nadal mam mieszane uczucia z cofnięciem się z 35/2 na 35/2.8.
    Pytania nad zaletami wyglądają u mnie tak:
    - co mi da mniejszy rozmiar i waga od loxii?
    - czy mogę jakoś lepiej ulokować w sprzęcie kasę oszczędzoną z loxii i czy strata działki światła będzie tego warta?
    - czy Af na 35/2.8 dużo mi da?

Loxia jest gabarytowo całkiem ok, w sumie jak nie zabieram aparatu ze sobą to nie dlatego że szkło jest za duże. To nie fe35/1.4;] Zresztą Cv40/1.4 też był malutki, a do tego jaśniejszy od samyanga a jednak to loxia została... Do chodzenia z jednym szkłem jest ok, nie potrzeba bardziej minimalizować a f2 da sporą różnicę.
    Co do budżetu to zamiast loxii mógłbym dorwać tego samyanga i jeszcze jedno przyjemne szkło ale... w sumie nie wiem jakie Jak by się udało z 35/1.7? W sumie dobry obiektyw, ciut jaśniejszy, optycznie dobry ale inny charakter. Tylko mała szansa na oba szkła w cenie jaką dałem/dostanę za loxię.
    A samyang i loxia równolegle... Nie wiem czy to ma dla mnie sens.
    Jakby było jakieś małe 85/2.8 to wycieczkowo samyang by był super w malutkim tandemie. A tak to chyba nie ma co żyłować, znowu bez przesady, to ciągle dwie przegródki...
    Ech zawsze lubiłem małe dobre szkiełka, szkoda że to nie f2...

http://gippslandimages.com.au/samyan...8-lens-review/

https://www.youtube.com/watch?v=FKpGaw2_DC0
    https://www.youtube.com/watch?v=cNePiDzYJeM
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

A ten "ciamciang" 35 mm to już jest w sprzedaży? Podoba mi się to małe etui ale nie nigdzie nie widzę aby w zestawie była osłona przeciwsłoneczna.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 18-06-2017 o 13:50
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Ten nakręcany pierścień pod dekle to jest chyba tata pseudo osłona. Jak w zeissach

Wysłane z mojego SM-T530 przy użyciu Tapatalka
    NIKON forever

Domyślnie

No, dekielek po odczepieniu mniejszego dekielka robi za osłonę

(trochę fe55)

A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Strona 875 z 1914 PierwszyPierwszy ... 37577582586587387487587687788592597513751875 ... OstatniOstatni