Zapraszam na szybki skrót mojej podróży po północno-zachodniej Afryce. Oczywiście proszę o komentować szczerze, uczyć się lubię cały czas
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Pozdrawiam serdecznie![]()
Szukaj
Zapraszam na szybki skrót mojej podróży po północno-zachodniej Afryce. Oczywiście proszę o komentować szczerze, uczyć się lubię cały czas
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Pozdrawiam serdecznie![]()
Mnie się podoba! Może 6 troszkę niedoświetlone ale na tablecie oglądam.
Możesz coś skrobnąć o samym wyjeździe i miejscach. Choćby na pw. Chodzi za mana to Maroko a na "wycieczkę " nie bardzo mi się uśmiecha. Wszelkie inormacje mile widziane ☺
Dzięki za wizytę, naskrobałem Ci PW![]()
Fajny set. Maroko jest wbrew pozorom całkiem bezpiecznym kierunkiem. A ośnieżony Atlas naprawdę wdzięcznie wygląda z ciepłem pustyni.
NX300 +18-55, J200/4, N70-300/4,5-5,6, H58/2,
Dziękuję za wizytęCzytałem o tym "niebezpiecznym Maroko" w komentarzach, przed wyjazdem... Nie wiem kto je pisze... Nie ma tam mowy o zagrożeniach, a krajobrazy są piękną nagrodą za zaufanie
![]()
Nie wiem czy tak do końca nie ma mowy. W Maroko byłem trzy razy i ani razu nie pomyślałem o tym, że może mi coś grozić ale faktem jest, że to kraj podwyższonego ryzyka. W przeszłości miały tam miejsce zamachy terrorystyczne np w Casablance i stosunkowo niedawno w Marrakeszu. Góry Atlas, w szczególności Rif to zielone płuca Europy a jak powszechnie wiadomo handlarze kifem to ludzie dość krewcy. Maroko to też niestety jeden z przodowników w handlu żywym towarem. Zdarzają się porwania kobiet. Maroko nie trzeba się bać, ale zastanowić się zanim się pójdzie na żywioł nie zaszkodzi.
Prawie żadnych ludziów nie manie śmigałes z aparatem po mieście czy nie bardzo tak robić zdjęcia bo ktoś sie może przyczepić?
Kozy genialnezobaczyły fotografafa i uciekły na drzewo
Jak cosik jeszcze zalega na karcie to dawaj![]()
W Maroko jest niemały problem z fotografowaniem ludzi, bo są oni bardzo przesądni (przynajmniej część z nich) i wierzą, że fotografowanie ich może przynieść im pecha. W innych krajach się z tym nie spotkałem, ale w Maroko kilka razy mnie przegoniono, raz jakaś babcia rzuciła się na mnie ze stołkiem, bo myślała że ją fotografuję a w Marrakeszu musiałem się opędzać od ludzi którzy chcieli ode mnie pieniądze za to, że niby ich fotografowałem. Gdy byłem w M. kolejny raz to nawet nie wyciągałem aparatu na słynnym placu Dżama el-Fna, tak mi to miejsce obrzydzili. Oczywiście gdy zapłacisz to nie ma problemy a pieniążek nawet złe duchy odpędzi. Inaczej jest na południu. Tam można grzecznie zapytać i czasami nawet się uśmiechną gdy mają wenę. Zupełnie inny kraj.
PS Ups to nie mój wątunio![]()
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 21-03-2017 o 09:55
I teraz już wszystko wiem. Bardzo dziękuję![]()
Skontaktuj się z nami