Szukaj
D750 | D600 | Tamron 24-70 2.8 G2 | Nikkor 14-24 2.8 | Nikkor 105 2.8 micro VR | Helios 44-3 f2 | Sigma 50 1.4 Art
WYWOŁAJ RAWKA
ZGŁOŚ SWOJE ZDJĘCIE DO TEMATYCZNYCH
PODEJMIJ WYZWANIE
Trafiłeś fajne warunki, miejsce także jest ciekawe.
Dobrze, że nie wiało zbyt mocno, bo odbicie tutaj jest czymś również ciekawym.
Szkoda tylko, że zadzierałeś obiektyw mocno do góry, bo w tym przypadku kompozycja 50/50 również mogłaby dać ciekawy efekt (z udziałem wcześniej wspomnianego odbicia).
Może pobawiłbym się nieco suwakiem balansu bieli, przesuwając go w stronę ciepłoty? Mogą pojawić się równie ciekawe barwy...
Się nałaziłem po kolana w wodzie ale zawsze mogę zrobić to jeszcze raz![]()
D750 | D600 | Tamron 24-70 2.8 G2 | Nikkor 14-24 2.8 | Nikkor 105 2.8 micro VR | Helios 44-3 f2 | Sigma 50 1.4 Art
WYWOŁAJ RAWKA
PODEJMIJ WYZWANIE
Z każdego kadru coś był wziął i połączył w jedno. Jedynka za proporcje i więcej dołu. Dwójka za nastrój (więcej chłodu, jakby wszechpanująca cisza, tylko lekko wzruszona woda), natomiast kompletnie nie leży mi ta bela po prawej. Jakby była jak te na jedynce - miód malinka. Trójka za odbicia. Bierz Pan kalosze i wracaj![]()
fajne, na dwójce widać fale od twojego deptania trzeba było poczekać chwilę
Spróbuję dzisiaj zrobić powtórkę z rozrywkiJak coś ciekawego się uda to podrzucę. Też nie jestem z tych zdjęć do końca zadowolony dlatego wrzuciłem. Spróbuję zastosować się do waszych rad.
Jeszcze pytanie z innej trochę beczki do @Hoobie . Przejrzałem twoją stronę i jestem zachwycony. Piszesz i widać również, że stosujesz filtry szare. Ja właśnie dorobiłem się N14-24 i zamierzam zainwestować w filtry bo uwielbiam efekt długich czasów (woda, niebo). Postawię chyba na system Nisi ale trochę spłukałem się na szkło i nie mam na cały zestaw więc myślę na razie nad jedną połówką i jednym szarym. Teraz moje pytanie. Jaką gęstość byś polecił żeby była tak najbardziej uniwersalna na początek. Interesuję mnie efekt całkiem płaskiej wody i dynamicznych chmur. Jeżeli odpowiedź jest w ogóle możliwa
- - - - kolejny post - - - - - -
Oczywiście innych też proszę o wypowiedź jeżeli ktoś coś wie bo zabrzmiało trochę jakbym chciał tylko z @Hoobie rozmawiać![]()
Ostatnio edytowane przez Ostry600 ; 17-03-2017 o 11:52
WYWOŁAJ RAWKA
PODEJMIJ WYZWANIE
Dziękuję za rzut okiem na moje wypociny i dobre słowo.
Jeśli o mnie chodzi, to kiedyś stosowałem filtry połówkowe (LEE). Były to 0.3, 0.6 i 0.9 z miękkim przejściem + jeden, bodajże 0.6 z twardym.
Dodatkowo był też LEE BigStopper. Po nieprzyjemnym wypadku z tym ostatnim, przesiadłem się na filtry nakręcane.
Jest mniej wygodnie, ale wg mnie bezpieczniej.
Dzisiaj operuję na dwóch filtrach: polar Marumi (SLIM) + Heliopan ND 3.0. Docelowo planuję zakup tego drugiego w wersji 2.0.
Wracając do Twojego pytania... Jakiego typu krajobrazy najczęściej fotografujesz: czy w większości są to wodne klimaty, czy może więcej operujesz na lądzie/w górach?
Jeśli częściej jesteś nad wodą, to twarde przejście może okazać się lepszym rozwiązaniem, natomiast jeśli tematy górzyste przeważają, wtedy miękkie (choć umówmy się: to również sprawdzi się nad wodą).
Wg mnie dobrze jest mieć oba typy gradacji, zawsze można połączyć i uzyskać pożądany rezultat.
A jeśli będziesz chciał uzyskać jeszcze dłuższe czasy, to warto rozważyć dokupienie filtra szarego.
Podobają mi się, lubię takie zachodowe kiczyki![]()
Podobają mi się pomimo tego nadmiaru niebieskiego balansu bieli na tych chmurach, a może dzięki temu? Ciekawią mnie cieplejsze odcienie, takim rawkiem bym się pobawił![]()
![]()
Dopiero zaczynam zabawę w krajobraz ale zdecydowanie bliżej mi do wody niż w góry (w końcu urodziłem się w Zakopanem). Tak serio to dużo bardziej podoba mi się woda w kadrach, trochę też żegluje pi świecie więc zdecydowanie woda. Ale trochę się boję filtrów z ostrym przejściem.
Co do nakręcony to mam takie ustrojstwo do 24-120 ale na 14-24 nic się nie nakręci niestety. Pozostaje Holder na 150 a potem drogie niestety filtry. Co myślisz o 0.3 plus big stepper na początek?
- - - - kolejny post - - - - - -
Jak tylko wygram w Rawkach to obiecuję jakiś kiczyk podrzucić![]()
WYWOŁAJ RAWKA
PODEJMIJ WYZWANIE
Skontaktuj się z nami