Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Rolnicze klimaty

Komentarze i uwagi mile widziane

1.

2.

3.

Nie obrażam się - walcie śmiało
    D750 | D600 | Tamron 24-70 2.8 G2 | Nikkor 14-24 2.8 | Nikkor 105 2.8 micro VR | Helios 44-3 f2 | Sigma 50 1.4 Art
    WYWOŁAJ RAWKA
    ZGŁOŚ SWOJE ZDJĘCIE DO TEMATYCZNYCH

PODEJMIJ WYZWANIE

Domyślnie

Trafiłeś fajne warunki, miejsce także jest ciekawe .
    Dobrze, że nie wiało zbyt mocno, bo odbicie tutaj jest czymś również ciekawym.
    Szkoda tylko, że zadzierałeś obiektyw mocno do góry, bo w tym przypadku kompozycja 50/50 również mogłaby dać ciekawy efekt (z udziałem wcześniej wspomnianego odbicia) .
    Może pobawiłbym się nieco suwakiem balansu bieli, przesuwając go w stronę ciepłoty ? Mogą pojawić się równie ciekawe barwy...
    www.hubertleszczynski.com
    --------------------------------------
    F_A_C_E_B_O_O_K

Domyślnie

Się nałaziłem po kolana w wodzie ale zawsze mogę zrobić to jeszcze raz
    D750 | D600 | Tamron 24-70 2.8 G2 | Nikkor 14-24 2.8 | Nikkor 105 2.8 micro VR | Helios 44-3 f2 | Sigma 50 1.4 Art
    WYWOŁAJ RAWKA

PODEJMIJ WYZWANIE

Domyślnie

Z każdego kadru coś był wziął i połączył w jedno. Jedynka za proporcje i więcej dołu. Dwójka za nastrój (więcej chłodu, jakby wszechpanująca cisza, tylko lekko wzruszona woda), natomiast kompletnie nie leży mi ta bela po prawej. Jakby była jak te na jedynce - miód malinka. Trójka za odbicia. Bierz Pan kalosze i wracaj

Domyślnie

fajne, na dwójce widać fale od twojego deptania trzeba było poczekać chwilę

Domyślnie

Podjąłeś zbyt agresywną kontrastowo obróbkę, tutaj się prosi aby "wykonać " łagodnie. Nie zawsze ostro i soczyście musi być
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pit. Zobacz posta
    Z każdego kadru coś był wziął i połączył w jedno. Jedynka za proporcje i więcej dołu. Dwójka za nastrój (więcej chłodu, jakby wszechpanująca cisza, tylko lekko wzruszona woda), natomiast kompletnie nie leży mi ta bela po prawej. Jakby była jak te na jedynce - miód malinka. Trójka za odbicia. Bierz Pan kalosze i wracaj
    Spróbuję dzisiaj zrobić powtórkę z rozrywki Jak coś ciekawego się uda to podrzucę. Też nie jestem z tych zdjęć do końca zadowolony dlatego wrzuciłem. Spróbuję zastosować się do waszych rad.
    Jeszcze pytanie z innej trochę beczki do @Hoobie . Przejrzałem twoją stronę i jestem zachwycony. Piszesz i widać również, że stosujesz filtry szare. Ja właśnie dorobiłem się N14-24 i zamierzam zainwestować w filtry bo uwielbiam efekt długich czasów (woda, niebo). Postawię chyba na system Nisi ale trochę spłukałem się na szkło i nie mam na cały zestaw więc myślę na razie nad jedną połówką i jednym szarym. Teraz moje pytanie. Jaką gęstość byś polecił żeby była tak najbardziej uniwersalna na początek. Interesuję mnie efekt całkiem płaskiej wody i dynamicznych chmur. Jeżeli odpowiedź jest w ogóle możliwa

- - - - kolejny post - - - - - -

Oczywiście innych też proszę o wypowiedź jeżeli ktoś coś wie bo zabrzmiało trochę jakbym chciał tylko z @Hoobie rozmawiać
    Ostatnio edytowane przez Ostry600 ; 17-03-2017 o 11:52
    WYWOŁAJ RAWKA

PODEJMIJ WYZWANIE

Domyślnie

Dziękuję za rzut okiem na moje wypociny i dobre słowo .

Jeśli o mnie chodzi, to kiedyś stosowałem filtry połówkowe (LEE). Były to 0.3, 0.6 i 0.9 z miękkim przejściem + jeden, bodajże 0.6 z twardym.
    Dodatkowo był też LEE BigStopper. Po nieprzyjemnym wypadku z tym ostatnim, przesiadłem się na filtry nakręcane .
    Jest mniej wygodnie, ale wg mnie bezpieczniej.
    Dzisiaj operuję na dwóch filtrach: polar Marumi (SLIM) + Heliopan ND 3.0. Docelowo planuję zakup tego drugiego w wersji 2.0 .

Wracając do Twojego pytania... Jakiego typu krajobrazy najczęściej fotografujesz: czy w większości są to wodne klimaty, czy może więcej operujesz na lądzie/w górach?
    Jeśli częściej jesteś nad wodą, to twarde przejście może okazać się lepszym rozwiązaniem, natomiast jeśli tematy górzyste przeważają, wtedy miękkie (choć umówmy się: to również sprawdzi się nad wodą ).
    Wg mnie dobrze jest mieć oba typy gradacji, zawsze można połączyć i uzyskać pożądany rezultat .
    A jeśli będziesz chciał uzyskać jeszcze dłuższe czasy, to warto rozważyć dokupienie filtra szarego.
    www.hubertleszczynski.com
    --------------------------------------
    F_A_C_E_B_O_O_K

Domyślnie

Podobają mi się, lubię takie zachodowe kiczyki
    Podobają mi się pomimo tego nadmiaru niebieskiego balansu bieli na tych chmurach, a może dzięki temu? Ciekawią mnie cieplejsze odcienie, takim rawkiem bym się pobawił

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hoobie Zobacz posta
    Dziękuję za rzut okiem na moje wypociny i dobre słowo .

Jeśli o mnie chodzi, to kiedyś stosowałem filtry połówkowe (LEE). Były to 0.3, 0.6 i 0.9 z miękkim przejściem + jeden, bodajże 0.6 z twardym.
    Dodatkowo był też LEE BigStopper. Po nieprzyjemnym wypadku z tym ostatnim, przesiadłem się na filtry nakręcane .
    Jest mniej wygodnie, ale wg mnie bezpieczniej.
    Dzisiaj operuję na dwóch filtrach: polar Marumi (SLIM) + Heliopan ND 3.0. Docelowo planuję zakup tego drugiego w wersji 2.0 .

Wracając do Twojego pytania... Jakiego typu krajobrazy najczęściej fotografujesz: czy w większości są to wodne klimaty, czy może więcej operujesz na lądzie/w górach?
    Jeśli częściej jesteś nad wodą, to twarde przejście może okazać się lepszym rozwiązaniem, natomiast jeśli tematy górzyste przeważają, wtedy miękkie (choć umówmy się: to również sprawdzi się nad wodą ).
    Wg mnie dobrze jest mieć oba typy gradacji, zawsze można połączyć i uzyskać pożądany rezultat .
    A jeśli będziesz chciał uzyskać jeszcze dłuższe czasy, to warto rozważyć dokupienie filtra szarego.
    Dopiero zaczynam zabawę w krajobraz ale zdecydowanie bliżej mi do wody niż w góry (w końcu urodziłem się w Zakopanem ). Tak serio to dużo bardziej podoba mi się woda w kadrach, trochę też żegluje pi świecie więc zdecydowanie woda. Ale trochę się boję filtrów z ostrym przejściem.
    Co do nakręcony to mam takie ustrojstwo do 24-120 ale na 14-24 nic się nie nakręci niestety. Pozostaje Holder na 150 a potem drogie niestety filtry. Co myślisz o 0.3 plus big stepper na początek?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez frogi Zobacz posta
    Podobają mi się, lubię takie zachodowe kiczyki
    Podobają mi się pomimo tego nadmiaru niebieskiego balansu bieli na tych chmurach, a może dzięki temu? Ciekawią mnie cieplejsze odcienie, takim rawkiem bym się pobawił
    Jak tylko wygram w Rawkach to obiecuję jakiś kiczyk podrzucić
    WYWOŁAJ RAWKA

PODEJMIJ WYZWANIE

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni