Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Michael.S
    Gość

Domyślnie Ostrość - Nikon D50

Witam serdecznie. Mam problem (pewnie dla niektórych banalny) W jakie ustawić parametry w Nikonie D50 aby ostry był cały fotografowany kadr a nie tylko niektóre punkty. Ustawienia w AF-Area Mode powodują że i tak jest ostry tylko jeden wybrany punkt Proszę o pomoc dla amatora fotografii

Domyślnie

Zamień lustro na kompakta
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

Michael.S
    Gość

Domyślnie

hmm ... moim zdaniem nie jest to rozwiązanie na które mnie teraz stać moje pytanie pojawiło się po tym jak zobaczyłem iż istnieje taka możliwość w Canonie ... tzn. ostrość jest brana dla wszystkich punktów ... i ten parametr ustawia się w Menu ... a więc założyłem że Nikon też to posiada ... tylko jakoś nie mogę tego znaleźć czekam na inne sugestie ... jako amator przyjmuję wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michael.S Zobacz posta
    Witam serdecznie. Mam problem (pewnie dla niektórych banalny) W jakie ustawić parametry w Nikonie D50 aby ostry był cały fotografowany kadr a nie tylko niektóre punkty. Ustawienia w AF-Area Mode powodują że i tak jest ostry tylko jeden wybrany punkt Proszę o pomoc dla amatora fotografii
    W każdym aparacie ostry może być tylko obszar będący w płaszczyźnie ostrości. Jeśli cały kadr jest w płaszczyźnie ostrości (raczej rzadko spotykany przypadek), to ostry będzie cały kadr. Inaczej zawsze coś będzie nieostre. Im dalej od płaszczyzny ostrości tym bardziej. Można regulować szybkość tego spadku (to się zwie głębia ostrości). Większy numer przesłony -> mniejszy spadek (większa głębia). Mniejsza ogniskowa -> większa głębia. Dodatkowo im więszky rozmiar matrycy, tym mniejsza głębia. W więc takie ustawianie aparatu po prostu nie istnieje.

Domyślnie

A jeśli chodzi o pola pomiaru ostrości, to chyba w trybie automatycznym brane pod uwagę są wszystkie i wybierany najbliższy obiekt. W innych trybach pracy aparatu trzeba wybrać jako tryb pracy AF "closest priority" (czyli po polsku nastawienie ostrości na najbliższy obiekt).

Domyślnie

Kup szeroki, będzie ostro.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Michael.S
    Gość

Domyślnie

dzięki za wszystkie informacje zabieram się za czytanie instrukcji pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michael.S Zobacz posta
    dzięki za wszystkie informacje zabieram się za czytanie instrukcji pozdrawiam
    A poczytaj jeszcze o głebi ostrości,to by ci się bardziej przydało.
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

domknij sobie przysłonę do f/32 :P
    skład zastrzeżony!
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy.

www.piotrkordula.prv.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów