Close

Strona 270 z 292 PierwszyPierwszy ... 170220260268269270271272280 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 691 do 2 700 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

@OjTam: Podane przeze mnie rozdzielczości to 4:3 tak ? Czy są jakieś lustrzanki co mają taką rozdzielczość ?
    Ostatnio edytowane przez czupurek ; 09-11-2016 o 20:28

Domyślnie

To nie rozdzielczość tylko format. Lustra mają matryce 3:2, choć pewnie różne mogą z różnymi formatami robić.
    A zresztą krop na kompie to chyba nie problem?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    To nie rozdzielczość tylko format. Lustra mają matryce 3:2, choć pewnie różne mogą z różnymi formatami robić.
    A zresztą krop na kompie to chyba nie problem?
    Nie wiem co to znaczy "krop" ale domyślam się że przeróbka.
    Teoretycznie w Gimp mogę zrobić "krop" - chodź nie wiem jak zdjęcie 3456 x 5184 przerobić do 500 x 667 zachowując pierwotne proporcje boków.

Czy mam rozumieć, że mogę zapomnieć o lustrzance która robi zdjęcia w 4:3 ?

Sorry za banalne pytania zapewne dla Ciebie, ale chcę się upewnić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czupurek Zobacz posta
    Nie wiem co to znaczy "krop" ale domyślam się że przeróbka.
    Teoretycznie w Gimp mogę zrobić "krop" - chodź nie wiem jak zdjęcie 3456 x 5184 przerobić do 500 x 667 zachowując pierwotne proporcje boków.

Czy mam rozumieć, że mogę zapomnieć o lustrzance która robi zdjęcia w 4:3 ?

Sorry za banalne pytania zapewne dla Ciebie, ale chcę się upewnić.
    Po kolei. Krop albo crop to przycięcie.
    W Gimpie z tego co pamiętam jest opcja przy przycinaniu/zmniejszaniu wyboru formatu kadru.
    A czy jest lustro robiące w 4:3?
    Tego to nie wiem...
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Są bezlustra u4/3. Produkcji Panasonic i Olympus.
    Dawniej lustrzanki mające format zdjęć 4/3 to system Olympusa, nie produkowany od dłuższego czasu.
    Proporcje boków w obu systemach to poszukiwane przez Ciebie 4/3, "mnożnik" ogniskowej 2.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Proporcje 4:3 są w systemie Olympusa. Co prawda w praktyce rozwijają juz tylko system bezlusterkowców.

Domyślnie

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.

Czy wiecie może gdzie znajdę polską recenzję aparatu Nikon COOLPIX B700 ? (nigdzie nie potrafię znaleźć)

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Szukam sprzętu do zdjęć głównie motoryzacyjnych
    dla przykładu:
    http://jeremycliff.com/portfolio/automotive2/
    http://www.gijsspierings.com/werk/transportation/
    http://www.notbland.com/#

Nie stać mnie na pełną klatke. Szukam na ten moment dobrego body do nauki i wyciśnięcia z niego wszystkich soków oraz obiektywów które w przyszłości posłużą do fx.
    Chciałbym robić zdjęcia w dzień i w nocy w bardzo słabym świetle + light painting (jak w przykładach). Konieczne są 2 rózne obiektywy czy jeden da radę?
    Zastanawiałem się na szkłem Nikkor 35 mm f/1.8G na teraz. Jako body d5300, d5500 albo d7100 czy coś innego ? Nie zależy mi na dodatkach typu dotykowy wyświetlacz, gps, wifi itd. Jedynie na jak najlepszej jakości zdjeć. Będę pracował głównie z rawkami. Czasem jakiś time-lapse się przytrafi
    Z góry dziękuję za każdą pomocną odpowiedź bo od 3 tygodni błądzę po testach, recenzjach i tak naprawdę odpowiedziałem sobie jedynie na pytanie że nie będzie to sprzęt do chodzenia na wycieczki. Może być ciężki, nieporęczny i tak w większości będzie na statywie.

Pozdrawiam!

Domyślnie

Z tego co ja widzę to w większości, to nie są zdjęcia, a już grafiki, albo stacki (składanki czasami dziesiątek zdjęć).
    A co do tego trzeba - aparat, jakieś obiektywy - ze 2-3, bo używa się UWA, jasnych stalek dla małej GO i tele zarówno do separacji od tła, jak i perspektywy. Jakieś lampy błyskowe, mogą się też przydać filtry barwne do nich. Do tego obowiązkowo dobry filtr polaryzacyjny i statyw.
    A... i z umiejętności - świetna praca światłem i stackowanie zdjęć w PS, bo zdjęcia samochodów, to bardzo często składanki nawet kilkudziesięciu zdjęć.

Tu masz przykład jak się robi profesjonalne sesje aut:
    https://www.youtube.com/watch?v=VjyX-A9cujs

A to jaki aparat - zależy od budżetu i od czego dokładnie chcesz zacząć, bo może się okazać, że lepiej będzie kupić np. używanego D5100, a kupić obiektywy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedź GonzoG

Od retuszu zaczynałem dlatego wiem jak to zmontować. Chodzi mi o produkcję samego materiału.
    Oczywiście część zdjeć jest zmontowana z CGI a to mnie nie interesuje bo to bardziej fotografia reklamowa.
    Nie mam zapędów żeby modelować sceny bo mam mało wolnego czasu, to tylko czyste hobby które w pracy może mi jedynie delikatnie wzbogacić projekty.
    Gdyby tak było to mogę również wymodelować auto i generować każde światło lecz wtedy po co mi tak naprawdę zdjecia. Tak btw to Tomek Olszowski robi fenomenalne zdjecia reklamowe o których mówię.

Dlatego powracajac do mojej prośby wiem mniej więcej czego potrzebuje. Prosze jedynie o naprowadzenie.
    Budżet generalnie nie jest wyznacznikiem. Pisałem, że mnie nie stać żeby ktoś mi nie podpowiadał że bez klatki się nie da robić tego na fajnym poziomie.
    Nie jestem w stanie w pełni wykorzystać potencjału takiego aparatu dlatego szukam czegoś z półki amatorskiej. Oczywiście zachowując zdrowy rozsądek i kupując szkła które potem zostaną ze mną przy przesiadce na lepsze body zamiast jakiegoś kita.

Pozdrawiam

Strona 270 z 292 PierwszyPierwszy ... 170220260268269270271272280 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów