Close

Strona 285 z 358 PierwszyPierwszy ... 185235275283284285286287295335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 841 do 2 850 z 3573

Domyślnie

Jakiś czas temu na parę dni wrzucił tu zdjęcia użytkownik chyba Siedemczwartych. Było tam parę zdjęć ślubnych z D3s i z D750 z tych samych kościołów. Pobrałem je, biorę D3s, klikam pipetą WB na suknie młodej, na ściany, na koszulę młodego i trafia się czysta biel. Otwieram pliki z D750, klikam pipetą WB, suknia młodej, ściana, koszula młodego, szukam po zacienionych miejscach, ponownie po naświetlonych bezpośrednio zastanym. Zonk. Ruszam ręcznie suwaczkiem od kelvinów, tinta. Zonk. Każdy uzyskany WB z D750 powoduje, że biały nie jest biały. Biały był z D3s a z D750 nie widzę białego tylko coś "szarobrudnego". Jak kliknąć kreatywniej pipetą WB? Są gdzieś kursy na klikanie pipetą WB? Ustrzelenie markowej szarej karty uratuje biel w 100%?
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Ile już można wałkować ten temat W jaki sposób oceniasz tą czystą biel z d3s ? Bo jeżeli tylko przez własną percepcję to jest to zwykle subiektywne odczucie. Po prostu przyzwyczaiłeś się do kolorów ze starszych puszek i do nich odnosisz jako do wzorca. Kolory z d750 są jak najbardziej w porządku.
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

bede bronil tego co napisal Rossi. D3s to JEDYNA puszka nikona, ktora daje piekny i komfortowy obrazek. d600/610/750 daje paskudny kolorystycznie obrazek i trzeba go zupelnie inaczej edytowac. jeszcze slabiej wypada d4 ktory produkuje zielonkawo oliwkowe zdjecia. proba naprawiania tego skutkuje cieniami lecacymi w magente. pewnie ma to zwiazek z wyciagnieciem cieni na bazie rejestracji obrazu.

Domyślnie

@R , mam Df`a, który ma matrycę D4 i potwierdzam, że wszystko jest zielonkawo oliwkowe. Mam wrażenie, że wszystkie zdjęcia są pokryte warstwą oliwkowej plasteliny.
    I ostatnio rozważałem skok na D3s, ale jednak 10mpix to trochę za mało.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Szanuję Twoje zdanie. Tym niemniej problem jest, że z własnego subiektywnego odczucia ( które może podzielać ileś tam osób) próbuje się zrobić jakiś obiektywnie stwierdzenie, czy fakt. D3s nie jest żadnym wzorcem odwzorowania kolorów, od tego są inne urządzenia.

A to, że Tobie czy komuś podobają się bardziej kolory z d3s, siła przyzwyczajenia. Dla mnie bardziej leżą te z d750 i to też jest siła przyzwyczajenia.

Domyślnie

ale co maja do tego subiektywne odczucia? d3s - produkowany obrazek - czas poswiecony na edycje - gotowe zdjecie dla Klienta - chleb.

jakbym uzywal aparatu do fotografowania kotkow albo dzieci przy pilce to mialbym to w nosie. ale jesli to jest narzedzie do pracy to odczucia nie maja znaczenia. liczy sie caly workflow i srodni niezbedne do uzyskania dobrego efektu koncowego.

ja nie potrzebuje dowodu i tlumaczenia. jakby obrazek z innych puszek byl lepszy to bym ich uzywal a mimo to kazda kolejna nowosc zniecheca do zakupu coraz bardziej... i myslisz ze to jest komfortowa sytuacja?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    @R , mam Df`a, który ma matrycę D4 i potwierdzam, że wszystko jest zielonkawo oliwkowe. Mam wrażenie, że wszystkie zdjęcia są pokryte warstwą oliwkowej plasteliny.
    I ostatnio rozważałem skok na D3s, ale jednak 10mpix to trochę za mało.
    wszystko zalezy do czego sie uzywa tych nie 10 a 12 mpix. obrazek jest tak "miesisty" ze naprawde mozna rozciagac go w nieskonczonosc... tylko pewnie nielatwo teraz o zadbany i sprawny d3s.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    ale co maja do tego subiektywne odczucia? d3s - produkowany obrazek - czas poswiecony na edycje - gotowe zdjecie dla Klienta - chleb.

jakbym uzywal aparatu do fotografowania kotkow albo dzieci przy pilce to mialbym to w nosie. ale jesli to jest narzedzie do pracy to odczucia nie maja znaczenia. liczy sie caly workflow i srodni niezbedne do uzyskania dobrego efektu koncowego.

ja nie potrzebuje dowodu i tlumaczenia. jakby obrazek z innych puszek byl lepszy to bym ich uzywal a mimo to kazda kolejna nowosc zniecheca do zakupu coraz bardziej... i myslisz ze to jest komfortowa sytuacja?

- - - - kolejny post - - - - - -

wszystko zalezy do czego sie uzywa tych nie 10 a 12 mpix. obrazek jest tak "miesisty" ze naprawde mozna rozciagac go w nieskonczonosc... tylko pewnie nielatwo teraz o zadbany i sprawny d3s.
    To mają do tego, że są tylko Twoim zdaniem. Jeżeli tego podstawowego faktu nie dopuszczasz do siebie to dalsza dyskusja nie ma sensu. przyzwyczajenie do kolorów jednak swoje robi, co nie ma kompletnie nic wspólnego z ichrawidłowym odwzorowaniem.

Domyślnie

odnosze wrazenie ze na kolorach znaja sie tylko posiadacze d750... inni maja tylko "subiektywne odczucia"

Domyślnie

Nie wiem skąd wyciągnąłeś taki wniosek. Ja wypowiadam się tylko za siebie. Jeżeli chcesz prawidłowego odwzorowania kolorów to od tego jest color checker a nie Nikon d3s. Tyle, że całkiem możliwa jest sytuacja, że owo prawidłowe odwzorowanie kolorów zupełnie Tobie nie podpasuje, bo jak pisałem wcześniej jesteś przyzwyczajony do odwzorowania ze starszych nikonowskich puszek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rossi_PL Zobacz posta
    Jakiś czas temu na parę dni wrzucił tu zdjęcia użytkownik chyba Siedemczwartych. Było tam parę zdjęć ślubnych z D3s i z D750 z tych samych kościołów. Pobrałem je, biorę D3s, klikam pipetą WB na suknie młodej, na ściany, na koszulę młodego i trafia się czysta biel. Otwieram pliki z D750, klikam pipetą WB, suknia młodej, ściana, koszula młodego, szukam po zacienionych miejscach, ponownie po naświetlonych bezpośrednio zastanym. Zonk. Ruszam ręcznie suwaczkiem od kelvinów, tinta. Zonk. Każdy uzyskany WB z D750 powoduje, że biały nie jest biały. Biały był z D3s a z D750 nie widzę białego tylko coś "szarobrudnego". Jak kliknąć kreatywniej pipetą WB? Są gdzieś kursy na klikanie pipetą WB? Ustrzelenie markowej szarej karty uratuje biel w 100%?
    Klikanie pipeta w suknie i oczekiwanie ze ustawi się poprawny balans bieli. To jak klikanie pipeta w klozet i ustawianie na tej podstawie poprawnego balansu bieli. Tym bardziej że suknie slubne przeważnie nie są białe w 100%.. od takich porównań jest wzornik i profile. Właśnie pewnie o tym kurczak pisał, że narzekają tylko ludzie którzy mało wiedzą i nie potrafią.

Strona 285 z 358 PierwszyPierwszy ... 185235275283284285286287295335 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów