Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Zestaw do pleneru

Hej

Stoję przed sporym wyzwaniem (jak dla mnie) zakupu zestawu oświetlenia do pleneru.
    W firmie obarczyli mnie tym obowiązkiem, bo tylko ja odróżniam przesłonę od zasłony.
    Wykozystywane to będzie do fotografii grup ludzi (firm) na imprezach plenerowych, a więc moc musi byc dość znaczna.
    Tyle wiem reszta to dla mnie ciemność.:/
    Budżet to ok 10 000, ale moze byc troche więcej. Pracować będzie z moim D200.
    Myślę że dwie lampki powinny wystarczyć, ale jakie zasilanie i czy softboxy, czy parasolki to juz nie wiem.

Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie i adresy sprawdzonych sklepów.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Hej,

Ja tam się jakoś znacząco nie znam, ale ostatnio czytuje dośc dużo "strobistów" http://strobist.blogspot.com/ i widze, że z najnormalniejszymi lampami typu SB robia oni naprawdę niezłe sztuczki.

Przy bodżecie na poziomie 10k to możan juz mieć full CLS z 4-rema lampami na każdym kanale co wg mnie daje niezłe pole do popisu i ma wielką zaletę w postaci mobilności i uniwersalności.

Co do typowo studyjnych lamp dających sie przenosić to z pólki profi jak znam życie za 10kPLN się kupi max 2sztuki choc może i nie starczy.

tyle przychodzi mi do głowy,

pozdrawiam
    tymancjo

Domyślnie

Hmm.. a może jakieś przykłady, linki i adresy sprzedawców?
    Sabinkami, wierz mi nie da rady.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Zdecydowanie Softboxy zamiast parasolek - 60x90 cm powinny spokojnie dać radę. 2 flesze "studyjne" o mocy przynajmniej 500 Ws (250-tki mogą być za słabe), możliwie płynnej regulacji, i przede wszystkim coś do zasilania. Oczywiście nie zapomnij o światłomierzu błyskowym.
    Elfo (www.elfo.pl) produkuje bardzo przyzwoite flesze studyjne, jest tylko problem z zasilaniem - ich użyciem w plenerze: trzeba sobie radzić jakimiś generatorami prądotwórczymi, co nie jest dobrym rozwiązaniem (hałas).
    Ze światłomierzy polecam Polaris-a: Używałem go pewien czas i był bardzo dokładny (rzędu 1/10 EV), a przy tym bardzo prosty w obsłudze - miał też możliwość pomiaru punktowego ze specjalną nakładką.
    Koszty: 2 flesze + softboxy + statywy + kable zasilające: ok. 5k; zasilanie (ok. 4-5k) ???; światłomierz Polaris z nakładką można upolować w zakresie 700-1000 zł, a bez nasadki punktowej o ok. 150-200 zł taniej
    Pozdr.
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Domyślnie

hmm ciekawe ze na strobist radza sobie chlopaki z jedna lub dwiema SB26 i parasolkami (jako zestaw wybitnie plenerowo przenosny - a glowice studyjne i generator przenosne nie nie sa

rabia tym slubne plenerki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Hej,

Ja tam się jakoś znacząco nie znam, ale ostatnio czytuje dośc dużo "strobistów" http://strobist.blogspot.com/ i widze, że z najnormalniejszymi lampami typu SB robia oni naprawdę niezłe sztuczki.
    nie ma jakiejś podobnej stronki w języku polskim?
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    Hmm.. a może jakieś przykłady, linki i adresy sprzedawców?
    Ja sie tam w ogole na tym nie znam i nie chce byc zle odebrany ale widzialem kiedys filmik - krazy gdzies po ... hmmm p2p - fotograf testuje ktoregos Nikona D2... z zestawem 3 SB-800. Sesja z modelka, gdzies na pustyni. Sesja rozpoczyna sie po poludniu i trwa do wieczora. Efekty - jak dla mnie - bardzo fajne. Glowny bohater tez chwalil sobie zestaw. Byla tam tez wstawka z sesji gdzies na sali treningowej z grupa uczniow.
    Widzialem ten filmik kilka miesiecy temu ale mysle ze jeszcze jest do znalezienia... tak jakby ktos chcial zobaczyc
    pozdrawiam
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez israel Zobacz posta
    Ja sie tam w ogole na tym nie znam i nie chce byc zle odebrany ale widzialem kiedys filmik - krazy gdzies po ... hmmm p2p - fotograf testuje ktoregos Nikona D2... z zestawem 3 SB-800. Sesja z modelka, gdzies na pustyni. Sesja rozpoczyna sie po poludniu i trwa do wieczora. Efekty - jak dla mnie - bardzo fajne. Glowny bohater tez chwalil sobie zestaw. Byla tam tez wstawka z sesji gdzies na sali treningowej z grupa uczniow.
    Widzialem ten filmik kilka miesiecy temu ale mysle ze jeszcze jest do znalezienia... tak jakby ktos chcial zobaczyc
    pozdrawiam
    Mowa o filmie Speed of Light, w którym to sabinkami bawi się Joe Mcnally.
    Fujifilm X-E3 23/2

Domyślnie

No właśnie nie jest to takie pewne. Ja sam bawię sie w studio z 1x600Ws i 2x200Ws i do niedawna bylem przekonany ze to ciągle mało i słabo. Poczytałem strobistów i wczoraj dokupiłem do mojej sb800 jeszcze sb600 (mam D50 więc pucha nie robi za mastera w CLS) i zaczynam sie uczyć wykorzystania tych lampek w terenie.

co do przykładu to może to
    lub to.

Myślę, że to kwestia tego czego potrzeba duże lampy studyjne dają pewnie radę bardziej rozjaśnić. Tylko, że z kolei prawie zawsze będziesz miał bardzo "oczywiste oświetlenie" całego kadru. A większą ilością małych lamp to można zawsze coś pokombinować.

nie ma jakiejś podobnej stronki w języku polskim?
    Oj niestety nie znalazłem .
    Z miejsc gdzie można coś fajnego wyczytać o pracy z fleszami to właśnie wspomniana wcześniej strona i strona Dave Black'a (http://www.daveblackphotography.com/)

Pozdrawiam
    tymancjo
    Ostatnio edytowane przez tymancjo ; 10-08-2007 o 16:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david Zobacz posta
    Mowa o filmie Speed of Light, w którym to sabinkami bawi się Joe Mcnally.
    No wlasnie - wielkie dzieki
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów