Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 161

Wątek: Capture NX 1.2

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

a co ma sprzęt do tego, ta wersja miała chodzić szybciej niż poprzednie a u mnie nie widać różnicy, PS śmiga nie mówiąc o C1, więc tego samego oczekiwałem od NX'a
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Rozumiem, ze wczesniej NXa 1.1 nie miales, zatem jak chcesz porownac czy 1.2 chodzi szybciej ?
    C1 LE a nawet PS3 np na moim C2Duo chodzą błyskawiczne, a NX 1.1 zamula system.

1.2 chodzi znacznie lepiej, ale moge zrozumiec , ze na slabszych maszynach i on nie pociagnie.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

a gdzie napisałem że nie miałem wcześniejszych wersji NX, testowałem każdą bo miałem zamiar kupić ten program, ale jego mułowatość jest dla mnie dyskwalifikująca
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    a co ma sprzęt do tego, ta wersja miała chodzić szybciej niż poprzednie a u mnie nie widać różnicy, PS śmiga nie mówiąc o C1, więc tego samego oczekiwałem od NX'a
    ... a ja pomiedzy 1.1 , a 1.2 dorzuciłem drugie 512M i choć nie mogę powiedzieć, że śmiga, to da sie pracować
    i to na tyle dobrze, że postanowiłem sie z nim poznać bliżej!. Nawet jakieś tuki se zassałem
    NIKON forever

Domyślnie

ja tez ma 1GB RAMu, i nie twierdzę że na NX nie da się pracować, jednak za wolno to trwa w porównaniu z C1 i PS, przy dużych ilościach zdjęć szybkość pracy na C1 dyskwalifikuje praktycznie inne programy do NEFów (3-5 sekund na jedno zdjęcie i dalej, mimo że sama konwersja pewnie trwa podobnie długo jak w NX to jednak ja już wtedy smacznie śpię), wywołałem wczoraj sobie kilka zdjęć z ostatniej imprezy NXem i porównałem z już obrobionymi zdjęciami, różnica jest na tyle nie wielka że na razie zrezygnowałem z jego zakupu, gdyby programiści Nikona przyjęli w NX sposób pracy z C1 byłby to świetny program, nie każdy ma najnowszy procesor z super szybkim dyskiem i 2 GB RAM
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    ja tez ma 1GB RAMu, i nie twierdzę że na NX nie da się pracować, jednak za wolno
    tak, juz ponad rok temu pisałem ze drugie giga zdecydowanie pomaga, nawet w specyfikacji wymaganej optymalnej konfiguracji peceta jest podana dosc spora ilosc ramu - a przy obecnych cenach pamięci gdzie nawet sredniej klasy laptopy maja 1GB a co bardziej skierowane nagrafike 2GB RAMu stacjonarny pecet z 1GB to juz naprawde dość słabo i wiele aplikacji pisanych dzisiaj ma wieksze wymagania - Do grafiki nie musi byc najnowszy procesor ale zapas RAMu jak najbardziej - ja dokupiłem 2GB jeszcze w czasach innych cen ale warto było, teraz to nawet w laptopie mam 2GB wiec nie płaczcie że wam słabo chodzi soft - takie czasy, niewielu programistów mysli o starym sprzecie pisząc oprogramowanie, a nikonowy soft jest szczegolnie wymagający.. ale i daje najlepsze efekty koncowe.

Domyślnie

krzysztof jot a może pokusiłbyś się o podanie jakichś konkretów (danych liczbowych), bo swego czasu kol.stig robił takie porównania, ile w danej konfiguracji sprzętowej i na konkretnym oprogramowaniu, trwa obróbka określonej liczby NEF-ów. Byłoby to na pewno niezwykle interesujące dla wszystkich użytkowników tego standardu zapisu zdjęć.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Sprawdzilem nowego NX'a na dwoch komputerach. Jeden stacjonarny z 1 GB pamieci - tragedia, drugi: laptop z 2 GB - smiga az milo. Nie pytajcie mnie o dokladne roznice czasowe, bo nie sprawdzalem z zegarkiem, ale roznica jest ogromna.

Domyślnie

david555 napisał:
    krzysztof jot a może pokusiłbyś się o podanie jakichś konkretów (danych liczbowych), bo swego czasu kol.stig robił takie porównania, ile w danej konfiguracji sprzętowej i na konkretnym oprogramowaniu, trwa obróbka określonej liczby NEF-ów. Byłoby to na pewno niezwykle interesujące dla wszystkich użytkowników tego standardu zapisu zdjęć.

PROSZĘ BARDZO
    przed sezonem postanowiłem podrasować swój komputer

to miałem:
    Płyta główna ASUS P4PE
    Grafika MatroxMileniumG550
    Win2000ProfesionalPL
    Pentium PIV 2,55Ghz
    Ram 1GB

Dołożyłem ramu i teraz jest 2GB
    Zmieniłem proc na Pentium PIV 3Ghz z HT

test na moje potrzeby polegał na otworzeniu 1 rawa metodą przeciągnij i upuść.
    pomiaru czasu tej i innych operacji

Konfiguracja sprzętu: 1GB proc 2,55Ghz
    Otwarcie z poziomu NC4.4.2 : ok 10sek,
    funkcja DLighting : ok 8-10sek
    Otwarcie z poziomu NX : ok 12 sek
    funkcja DLighting : ok 1 sekundy

Konfiguracja sprzętu: 2 2GB RAM proc 2,55Ghz
    Otwarcie z poziomu NC4.4.2 : ok 10sek bez zmian
    funkcja DLighting : ok 6 sek - ZMIANA
    Otwarcie z poziomu NX : ok 12 sek bez zmian
    funkcja DLighting ok 1 sekundy

Konfiguracja sprzętu: 2GB RAM proc 3,00Ghz HT
    Otwarcie z poziomu NC4.4.2 : ok 9 sek MINIMALNA ZMIANA ( przy wyłączonym kolor Aberration control ok7sek)
    funkcja DLighting : ok 5 sek
    Otwarcie z poziomu NX : ok 9 sek
    DLighting ok 1 sek

Dla tych, którym nie chce się czytać:
    większe korzyści w moim przypadku przyniosło dołożenie ramu niż wymiana procka na szybszy.
    Co było do przewidzenia biorąc pod uwagę "procentowe" wartości obu upgradów (Jezu co za polszczyzna)
    HT nic nie zmienia w pracy obu aplikacji.

POZDRAWIAM

PS. RAW Z D200
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 11-08-2007 o 21:50 Powód: Post Scriptum
    myślę co piszę

Domyślnie

ja z odpalonym HT roznicy w samym CNX czy NC nie zauwazam, ale system "pod spodem" chodzi plynniej. przy dual core jeszcze bardziej to widac.
    podpis nieczytelny

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów