Close

Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 216

Wątek: D7100 czy D5300

Domyślnie

Jestem amatorem. Moja propozycja jest inna. Moze najpierw pomyś o kupnie lub pożyczeniu dobrej lampy błyskowej z dobrym wspomaganiem AF np. Nikon SB900 lub SB 910. Moze być używana.
    Potem zainwestuj w szkła. A dopiero potem w D7100.
    Poniżej napisałem dlaczego tak proponuje.

Mam również ruchliwe małe dziecko, któremu robię zdjęcia.
    Początkowo wszedłem w jasne szkła 50/1.8D i 32/1.8G. Jednak zdjecia z lampą błyskową SB900/SB910 są lepsze bo lampa doświetla - wspomaga fokus.
    Moje najlepsze zdjęcia sa z N50/1.8D i N24-70/2.8. Ale na 50mm mało się mieści.

24 Mpix matryca - według mnie taka liczba puntów matrycy to przesada. I tak zdjęcie będziesz miał rozmyte (rozdzielczość optyczna - sprawdź DXOmark.com, mikrokalibracja szkło-aparat, AF) a prawdopodobnie będziesz magazynować zdjęcia w pełnej rozdzielczości (czyli rozmyte piksele).

Lepszy system AF - więcej pól krzyżowych, współpraca ze światłem dziennym i sztucznym. To jest dla mnie poważny argument za D7100.
    Zauważyłem, że większość problemów z AF w D7000 wynika z jego dobrej współpracy ze światłem dziennym a nie sztucznym.
    Przy dobrze doświetlającej lampie błyskowej problem AF w D7000 nie jest (dla mnie) problemem.

2016 pikselowy czujnik pomiaru ekspozycji RGB - pewnie tak, ale przy obróbce ręcznej jest to mniej istotne niż dobry AF.

Mozliwość użycia bezprzewodowego pilota WR-R10 (wiem, że zawsze można dokupić jakiś wyzwalaczo odbiornik YN czy Veloon i tez będzie OK)
    ^^^ tak na 3 miejscu. Koszty tego pilota sa mniejsze niż różnica cen body.

Możliwość podglądu głębi ostrości (choc tak na prawdę wystrczy zrobić jedno próbne zdjęcie i efekt ten sam)
    Pewnie tak, nie używam bo zwykle szybko muszę zrobić zdjęcie.

Lepsza korektę dioptrii w wizjerze (do -2) a ja mam z tym lekki problem.
    Pewnie tak, ale jeżeli nosisz okulary i dziecko jest ruchliwe to bez znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez mariuszz24 ; 12-04-2015 o 20:48
    D7k, 18-105mmKIT, 35mm 1.8G, 50mm 1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To nie tak. Szybkosc AF zalezy takze od body. Od modulu AF, od trybu pracy AF. Od obiektywu, silnika w obiektywie lub w body. Od ilosci swiatla. Od tego czy to w co celujesz ma duzy kontrast itp. Zalezy od tylu spraw, ze nie ma ustandaryzowanego testu. To wszystko sa subiektywne opinie ludzi ktorzy pracuja na kilku body przez pewien czas.
    Wszystko się zgadza...ale ja mówię o takiej sytuacji, że mam super światło (środek słonecznego dnia), kontrastowy obiekt (syna), tryb pracy autofokusa AF-C, wybrane jedno pole AF (nie zawsze centralne), obiektyw Nikkor 50m f/1.8, aparat w trybie A (f2.8-5.6) gdzie średni czas otwacia migawki to ok 1/640, zdjęcia w trybie seryjnym, ale mimo wszystko na prawdę spora część zdjęć jest po prostu nie ostra (albo AF nie nadąża ustawiać, albo źle trafia, choć celuje w głowę więc mam troszkę marginesu).
    Co Wy na to?

Domyślnie

Może sprawdź obiektyw pod kątem BF i FF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darkman Zobacz posta
    Może sprawdź obiektyw pod kątem BF i FF
    Raczej nie FF/BF bo podczas wykonywania zdjęć obiektów nieruchomych lub małoruchomych ostrość jest jak najbardziej OK.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zembrzu Zobacz posta
    obiektyw Nikkor 50m f/1.8 .. .. ale mimo wszystko na prawdę spora część zdjęć jest po prostu nie ostra
    Proponuje zmien na N 35 1.8 Lub pozycz od kogos i sprawdz czy bedzie lepiej.
    Lub sprobuj na 50tce uzywac przyslon od 4 i tez sie moze sprawa poprawi.

Mialem 50 1.8 AF-S i jak owszem swoje potrafila, to nie byla tak ostra na 1.8 jak 35 tka.

Do tego wzglednie juz dluga ogniskowa bez VR zwieksza szanse rozmycia obrazu, wystarczy dodac minimalny FF czy BF i masz babo placek.
    Ostatnio edytowane przez Kedirak ; 19-04-2015 o 20:20
    d5500 + S17-50 2.8 + N55-300 + w szufladzie zakurzone 35 1.8, 100 mm 2.8e z dandelionem

Domyślnie

Witam
    potrzebuję aparatu do robienia wnętrz
    zastanawiam się pomiędzy D7100 a D5500
    jaki obiektyw szerokokątny polecacie?
    czy warto kupić D5500 + lepszy obiektyw
    czy D7100 + tańszy

jak do tej pory nie miałem lustrzanki

Domyślnie

Do robienia wnętrz to raczej musisz wybrać odpowiedni obiektyw, nie aparat...
    Masz Tokiny 11-16 i 11-20 2.8, Sigmę 8-16, i dwie 10-20, Nikkora 10-24... To zależy ile chcesz wydać. A to do jakiego aparatu będziesz zapinał jest obojętne...

Domyślnie

Do wnętrz weź Sigmę 8-16 z puszką która ma ruchomy ekran (d5100, d5300, d5500) ; docenisz ten "gadżet" szybciej niż myślisz .......

Oszczędny w słowach Awatar inkazg
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

hej

temat wałkowany przez 20 stron, ale do całkowitego rozwiązania wątpliwości ciągle mi daleko.

Zacznę od początku . Jestem laikiem, amatorem i nie zamierzam robić zdjęć kiedykolwiek za pieniądze.
    Obecnie robię foty na D80 + obiektywy 18-135 i 55-200. Niestety mój Nikon prawie umarł i do szału doprowadzają mnie nieostre zdjęcia.

Zdaję sobie sprawę, że dla niektórych 5300 to krok w tył...

Jakie robię zdjęcia: głównie w 99% zwierzęta, a konkretnie psy w ruchu (to moja obsesja ) czasami psie portretówki. Portrety uwielbiam z poziomu ziemi - pies i ja w pozycji "pac", co wiąże się dla mnie z bliskim spotkaniem z podłożem, lub też robieniem na "oko" co się marnie sprawdza. Pracuję wyłącznie na ustawieniach manualnych i w rawach.

I teraz do sedna. Obiektywy mają wbudowany silnik, więc body nie musi mieć koniecznie śrubokręta.

Dziś robiłam w sklepie przymiarkę do 5300 i 7100. Oczywiście zdecydowanie lepiej leży w ręce 7100 (podobnie do D80), choć w przypadku 5300 nie jest również źle, kobieca ręka dobrze się na nim odnajduje. Natomiast na korzyść 5300 przemawia do mnie -200 gram w stosunku do konkurenta i obracany ekranik. Aparat zabieram ze sobą często na wielogodzinne wędrówki i nie chowam go do torby, tylko mam w ciągłej gotowości.
    Dodam jeszcze, że nie przykładam wagi w żadnym z obu modeli do trybu video, ponieważ wolę do tego kamerę. Aparat ma dla mnie przede wszystkim robić dobre foty .

I tu dochodzimy do mojego pytania, oczywiście kieruję je przede wszystkim do tych, którzy bawili się oboma modelami. Czy w przypadku robienia zdjęć psom w ruchu (mega szybko biegnącym), będę widziała zauważalne różnice bazując na dotychczasowych szkłach?

Domyślnie

Nie licz na odchylany ekran przy zdjeciach w ruchu. W trybie LV AF działa jak... (jeśli nie wiesz jak, to sprawdź w swoim d80). Do zdjęć statycznych jest jak najbardziej ok.

Dopisek: do odchylanego ekranu to jakiś bezlusterkowiec potrzebny do takich zastosowań.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów