Close

Strona 696 z 1914 PierwszyPierwszy ... 19659664668669469569669769870674679611961696 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 951 do 6 960 z 19131

Domyślnie

Nie zawsze i nie wszędzie.
    W różnych epokach i stylach różnie to bywało i bywa.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Doświetlaleś, czy zastanie?
    NIKON forever

Domyślnie

Lampa 500ws plus octa 130 cm. jako główne, druga lampa na tło i dwa odbłyśniki z przodu.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag

Domyślnie

Marsz Niepodległości. Husaria.

Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 12-11-2016 o 00:37

Domyślnie

Meliszipak, może pokusisz się o jakieś krótkie podsumowanie po przesiadce z Fuji. Co lepiej, co gorzej. Myślę, że dla wielu będzie to cenna lektura.

Jeśli było gdzieś już zamieszczane to przepraszam, musiałem przeoczyć
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Bardzo ogólnie to A7II żre baterie, jest solidny, mocny, bardzo ergonomiczny i tworzy piękny, naturalny, bogaty w szczegóły obraz z prawdziwymi kolorami
    i piękną plastyką. Tak w studio jak i w plenerze.
    Bardzo głośna migawka. W połączeniu z elektroniczną dużo fajniej i miękko działa.
    Klapki, pokrętła, uszczelnienia i ogólna obsługa lepsze w Sony.
    Od razu jest wrażenie, że to profesjonalny sprzęt.
    Dobrze, pewnie się trzyma i foci. Kółko nastaw fajne.
    Wiele można zdziałać obsługując jedną reką.
    Stabilizacja matrycy pomaga, to oczywiste.
    W manualu też łatwiej pracowac z A7.
    Nie jest jakoś dramatycznie większy od Fuji.
    Af podobny, z lekka przewagą Sony( pewnie z firmowymi szkłami jest jeszcze lepiej). Opóżnienie po wciśnięciu spustu podobne, z lekką przewagą Sony.
    X-T1 szybciej się włącza, ma więcej guzików i pokręteł na wierzchu, które niestety lubią się przestawiać.
    EVF podobne.
    W Sony wizjer jest wysunięty, dzięki temu nie trzeba rozpłaszczać nosa o ekran, w fuji wizjer jest nieco większy.
    Telewizory podobne, ten w Sony chyba łatwiej zarysować.
    Z obu matryc można dużo wyciągnąć, zwłaszcza z cieni i mocno podkręcać kolory.
    Sony bardziej uniwersalny, działa z każdym szkłem z nominalną ogniskową. Niektóre przejściówki umożliwiają automatykę ostrości z manualnymi szkłami.
    A7II to lepszy aparat, lepiej zrobiony, z lepszym obrazowaniem.
    Bez wpadek z gumami, pokrętłami i klapkami. W nowych szkłach i korpusach Fuji większość wad została prawdopodobnie wyeliminowana.
    Ceny nowości Fuji z kosmosu.
    W obu przypadkach do akcji lepsze lustro.

Batisy ciche, solidne, nie ciągną kurzu.
    25 ma aberacje na pełnej dziurze, 85 dystorsję. Oba winietują. Dają piękny, ostry, kontrastowy, przestrzenny obraz, bogaty w szczegóły, naturalne kolory i charakterystyczne rozmycie tła.
    Af daje radę i zawsze trafia. Widać i czuć jakość wykonania.
    Od razu zdobyły moje zaufanie.
    Takie moje subiektywne wrażenia i ocena.

Panowie, tylko proszę bez wojenek podjazdowych.
    Napisałem co myślę, delikatnie i obiektywnie.
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 13-11-2016 o 21:15

Domyślnie

uszczelnienia...lepsze w Sony
    Doprawdy? Jestem bardzo ciekaw jak do tego doszedłeś
    Opóżnienie po wciśnięciu spustu podobne
    Czyli ten słynny LAG na którego tak psioczyłeś w fuji
    Ceny nowości Fuji z kosmosu.
    Jak wszędzie. Batisy super tanie nie są.
    Batisy ... nie ciągną kurzu.
    Jak można dojść do takich wniosków po miesiącu użytkowania? Po suchym lecie wykonując parę tysi fotek pewnie można by coś o tym powiedzieć.
    Pokrętła? Fuji słynie z ergonomii. Właśnie dla tych pokręteł sporo fotografów przesiada się na ten system. Argument, że potrafią się przestawić i dlatego to gorsze rozwiązanie jest sporym nadużyciem Idąc dalej można stwierdzić, że owe paskudne przestawiające się kółeczka są tylko złem
    Ostatnio edytowane przez basket ; 13-11-2016 o 21:46
    Fuji

Domyślnie

1. Ponieważ nic nie odstaje i się samo nie otwiera.
    2. Lagi niestety podobne. Sony jest trochę szybsze i pewniejsze. Bezlustra mają lagi, są za to mniejsze i poręczniejsze od lustrzanek.
    W niedalekiej przyszłości migawka globalna przeważy zupełnie szalę na korzyść bezluster.
    3. Czytałem jak testują pyło i wodoszczelność w Zeissach. Wierzę im, bo to jest wybitna i sprawdzona marka, poza tym widać jak są pomyślane, zrobione i jak działają.
    Są ciche jakby się zepsuły

Domyślnie

@meliszipak
    Pożyjemy zobaczymy. Jak na tą chwilę JA nic nie widzę
    Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basket Zobacz posta
    Argument, że potrafią się przestawić i dlatego to gorsze rozwiązanie jest sporym nadużyciem Idąc dalej można stwierdzić, że owe paskudne przestawiające się kółeczka są tylko złem
    Zgadza się. Zorientowali się i w X-T2 zastosowali blokady i zupełnie przeprojektowali klapki.
    Nowe szkła są uszczelniane, z nowej generacji silnikiem.
    Mam nadzieję, że poprawili też pokrętło dioptrii, które w X-T1 potrafi się samo przestawić.
    Bierzesz aparat do oka, chcesz strzelać, a tu rozmazany obraz w wizjerze.
    Ja to kółeczko zakleiłem taśmą i miałem spokój, ale to trochę niepoważne jest jak na sprzęt profi.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez basket Zobacz posta
    @meliszipak
    Pożyjemy zobaczymy. Jak na tą chwilę JA nic nie widzę
    Najbardziej ciągną kurz 18 i 27.
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 13-11-2016 o 22:04

Strona 696 z 1914 PierwszyPierwszy ... 19659664668669469569669769870674679611961696 ... OstatniOstatni