Nie zawsze i nie wszędzie.
W różnych epokach i stylach różnie to bywałoi bywa.
Szukaj
Nie zawsze i nie wszędzie.
W różnych epokach i stylach różnie to bywałoi bywa.
Doświetlaleś, czy zastanie?
Lampa 500ws plus octa 130 cm. jako główne, druga lampa na tło i dwa odbłyśniki z przodu.
Meliszipak, może pokusisz się o jakieś krótkie podsumowanie po przesiadce z Fuji. Co lepiej, co gorzej. Myślę, że dla wielu będzie to cenna lektura.
Jeśli było gdzieś już zamieszczane to przepraszam, musiałem przeoczyć![]()
Bardzo ogólnie to A7II żre baterie, jest solidny, mocny, bardzo ergonomiczny i tworzy piękny, naturalny, bogaty w szczegóły obraz z prawdziwymi kolorami
i piękną plastyką. Tak w studio jak i w plenerze.
Bardzo głośna migawka. W połączeniu z elektroniczną dużo fajniej i miękko działa.
Klapki, pokrętła, uszczelnienia i ogólna obsługa lepsze w Sony.
Od razu jest wrażenie, że to profesjonalny sprzęt.
Dobrze, pewnie się trzyma i foci. Kółko nastaw fajne.
Wiele można zdziałać obsługując jedną reką.
Stabilizacja matrycy pomaga, to oczywiste.
W manualu też łatwiej pracowac z A7.
Nie jest jakoś dramatycznie większy od Fuji.
Af podobny, z lekka przewagą Sony( pewnie z firmowymi szkłami jest jeszcze lepiej). Opóżnienie po wciśnięciu spustu podobne, z lekką przewagą Sony.
X-T1 szybciej się włącza, ma więcej guzików i pokręteł na wierzchu, które niestety lubią się przestawiać.
EVF podobne.
W Sony wizjer jest wysunięty, dzięki temu nie trzeba rozpłaszczać nosa o ekran, w fuji wizjer jest nieco większy.
Telewizory podobne, ten w Sony chyba łatwiej zarysować.
Z obu matryc można dużo wyciągnąć, zwłaszcza z cieni i mocno podkręcać kolory.
Sony bardziej uniwersalny, działa z każdym szkłem z nominalną ogniskową. Niektóre przejściówki umożliwiają automatykę ostrości z manualnymi szkłami.
A7II to lepszy aparat, lepiej zrobiony, z lepszym obrazowaniem.
Bez wpadek z gumami, pokrętłami i klapkami. W nowych szkłach i korpusach Fuji większość wad została prawdopodobnie wyeliminowana.
Ceny nowości Fuji z kosmosu.
W obu przypadkach do akcji lepsze lustro.
Batisy ciche, solidne, nie ciągną kurzu.
25 ma aberacje na pełnej dziurze, 85 dystorsję. Oba winietują. Dają piękny, ostry, kontrastowy, przestrzenny obraz, bogaty w szczegóły, naturalne kolory i charakterystyczne rozmycie tła.
Af daje radę i zawsze trafia. Widać i czuć jakość wykonania.
Od razu zdobyły moje zaufanie.
Takie moje subiektywne wrażenia i ocena.
Panowie, tylko proszę bez wojenek podjazdowych.
Napisałem co myślę, delikatnie i obiektywnie.
Doprawdy? Jestem bardzo ciekaw jak do tego doszedłeśuszczelnienia...lepsze w Sony
Czyli ten słynny LAG na którego tak psioczyłeś w fujiOpóżnienie po wciśnięciu spustu podobne
Jak wszędzie. Batisy super tanie nie są.Ceny nowości Fuji z kosmosu.
Jak można dojść do takich wniosków po miesiącu użytkowania? Po suchym lecie wykonując parę tysi fotek pewnie można by coś o tym powiedzieć.Batisy ... nie ciągną kurzu.
Pokrętła? Fuji słynie z ergonomii. Właśnie dla tych pokręteł sporo fotografów przesiada się na ten system. Argument, że potrafią się przestawić i dlatego to gorsze rozwiązanie jest sporym nadużyciemIdąc dalej można stwierdzić, że owe paskudne przestawiające się kółeczka są tylko złem
![]()
Ostatnio edytowane przez basket ; 13-11-2016 o 21:46
Fuji
1. Ponieważ nic nie odstaje i się samo nie otwiera.
2. Lagi niestety podobne. Sony jest trochę szybsze i pewniejsze. Bezlustra mają lagi, są za to mniejsze i poręczniejsze od lustrzanek.
W niedalekiej przyszłości migawka globalna przeważy zupełnie szalę na korzyść bezluster.
3. Czytałem jak testują pyło i wodoszczelność w Zeissach. Wierzę im, bo to jest wybitna i sprawdzona marka, poza tym widać jak są pomyślane, zrobione i jak działają.
Są ciche jakby się zepsuły![]()
@meliszipak
Pożyjemy zobaczymy. Jak na tą chwilę JA nic nie widzę![]()
Fuji
Zgadza się. Zorientowali się i w X-T2 zastosowali blokady i zupełnie przeprojektowali klapki.
Nowe szkła są uszczelniane, z nowej generacji silnikiem.
Mam nadzieję, że poprawili też pokrętło dioptrii, które w X-T1 potrafi się samo przestawić.
Bierzesz aparat do oka, chcesz strzelać, a tu rozmazany obraz w wizjerze.
Ja to kółeczko zakleiłem taśmą i miałem spokój, ale to trochę niepoważne jest jak na sprzęt profi.
- - - - kolejny post - - - - - -
Najbardziej ciągną kurz 18 i 27.
Skontaktuj się z nami